characters characters

Regula 10 la 1

Propus de: Echipa Intuitext   |   16 octombrie 2009    |   2843 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Copiii au o nevoie continua de atentie pozitiva. Criticile si lucrurile neplacute pe care le spui copilului tau nu fac altceva decat sa-l descurajeze si sa-i accentueze comportamentul nedorit. In schimb, optimismul, incurajarile, impulsurile pozitive ii consolideaza copilului increderea in el insusi, il apropie de tine si il determina sa repete comportamentul pozitiv. Pentru a reusi acest lucru, e nevoie sa fi mereu atent la ceea ce face copilul tau.

Astfel, iti recomandam regula 10 la 1. Principiul care sta la baza acestei reguli este: 10 afirmatii pozitive pentru fiecare instructiune negativa. Acest lucru inseamna ca, de fiecare data cand rostesti o apreciere negativa, este de dorit sa cauti altele pozitive, reale.

Un prim pas este formularea fiecarei cereri intr-o maniera pozitiva. In loc sa spui „nu mai sta pe pervaz”, poti sa ceri copilului „ia-ti un scaun si asaza-te la geam”. Formularea cererii intr-un mod pozitiv ofera copilului linii directoare si un sens pe care sa-l urmeze.

Un alt pas pe care ar fi bine sa-l schimbi este raspunsul oferit copiilor. Spre exemplu, copilul poate sa-ti ceara inca o prajitura sa manance. In loc sa-i spui „Nu, ai mancat suficient”, incearca o alta abordare, de genul: „Prajiturile sunt pentru desert si vreau sa le pastrez special pentru voi, diseara”.

Cheia succesului este ca imposibilul sa fie prezentat tot timpul intr-o maniera pozitiva. Un copil dificil are nevoie si tanjeste mereu dupa atentie si alege de cele mai multe ori un comportament rebel, prin care incearca sa se remarce.
 


Cum poti sa schimbi un  comportament nedorit? Iata cateva idei:
  • Asigura-te ca ii oferi suficienta recunoastere pozitiva si rasplateste-l pentru actiunile pe care le face la cererea ta.
  • Ramai ferma in ceea ce priveste limitele pe care le-ai stabilit de la inceput.
  • Avand in vedere ca un copil dificil va primi mai multe remarci negative, incearca sa folosesti regula 10 la 1 prin care sa cresti proportional interactiunile pozitive dintre tine si micut, pentru ca efectul sa fie acelasi.
  • Un impuls pozitiv nu trebuie rostit intotdeauna in cuvinte.
  • Prin gesturi de aprobare, zambete si o atitudine calda, copilul tau va intelege aprecierea pozitiva si mesajul pe care vrei sa-l transmiti.

Aplicarea acestei reguli presupune o perioada mai lunga de acomodare pana va deveni ceva obisnuit in relatia cu copilul tau. Este greu sa-ti stapanesti impulsurile, iar uneori, dupa o zi plina de probleme la serviciu, poate fi dificil sa te mai concentrezi acasa si sa-i acorzi timpul necesar copilului tau.

Daca vrei sa afli si despre alte tehnici de management in cresterea copiilor „dificili”, citeste aici.

Tu ce metode aplici pentru a-l convinge pe copilul tau sa te asculte? Ai incercat regula 10 la 1? Daca da, ce rezultate ai avut?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe