characters characters

Recomandari pentru tatii singuri

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iulie 2011    |   3260 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Recomandari pentru tatii singuriAtunci cand ne gandim la parintii singuri, imaginea unei mame singure ne vine in minte cel mai frecvent. De obicei, in urma divortului, copilul ramane in grija mamei daca aceasta ii poate oferi toate conditiile necesare dezvoltarii sale. Cum ramane insa cu tatii singuri? Acestia se confrunta cu probleme specifice si au nevoie de sprijin special.

 

 

 

 

 

Problemele pe care le au tatii singuri in relatia cu copiii lor

1. Probleme emotionale
Problemele emotionale sunt aproape inevitabile in relatiile dintre un parinte singur si copil.
Studiile arata ca femeile comunica mult mai bine cu copiii in probleme emotionale fiindca ele tind sa fie mai empatice si mai deschise spre a discuta aspecte afective, in timp ce barbatii prefera sa nu vorbeasca despre astfel de lucruri. Ca tata singur, vei fi nevoit sa inveti sa asculti problemele de natura afectiva ale copiilor si sa le acorzi o importanta la fel de mare ca si celorlalte probleme.
Va trebui sa faceti fata impreuna durerii cauzate de despartirea de mama, anxietatii referitoare la modul in care va veti descurca in viitor, furiei sau revoltei copilului in urma despartirii ori sentimentului de singuratate care te poate afecta atat pe tine, cat si pe copilul tau. Acestea sunt doar cateva dintre starile emotionale prin care trec parintii singuri, asa ca, daca simti ca nu faci fata acestei situatii, poti apela cu incredere la un specialist sau cel putin la prietenii apropiati.


2. Probleme comportamentele
Fuga de acasa, refuzul de a mai vorbi cu tine, chiulitul, telefoane din partea cadrelor didactice care se plang de reactiile comportamentale ale copilului tau, toate acestea sunt posibile daca ai ramas singur in procesul de crestere si educare al celor mici. E nevoie de rabdare si de identificarea celor mai adecvate modalitati si tehnici prin care sa reusesti sa stabilesti o relatie de comunicare si comuniune cu copiii tai. Este posibil ca fiul sau fiica ta sa considere ca tu esti responsabil pentru despartirea de mama lor si sa incerce sa exprime acest lucru prin comportamentul lor. Este bine sa nu uiti ca la baza comportamentelor nepotrivite ale copiilor tai se afla o cauza emotionala, pe care trebuie sa o identifici. Pentru a evita probleme comportamentale grave, este bine sa comunici deschis cu copiii tai despre felul in care s-a ajuns la aceasta situatie si sa le ceri ajutorul pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii.

3. Probleme de socializare
Atat mamele singure, cat si tatii singuri pot avea dificultati in a-si relua viata sociala si sentimentala. Cresterea si educarea copiilor le ocupa o foarte mare parte din timpul liber, exista intotdeauna temerea ca un nou partener de viata nu va fi acceptat de copil sau neincrederea parintelui ca poate sa isi refaca viata din aceasta privinta. Chiar daca inca nu te gandesti la reluarea relatiilor romantice, incearca sa nu eviti situatiile sociale, accepta invitatiile prietenilor tai si cheama-i la randul tau in oras sau in vizita.

Cateva recomandari pentru tatii singuri

  • Copiii au nevoie de predictibilitate: trebuie sa stie la ce anume sa se astepte atunci cand gresesc, care este programul zilnic, unde se afla lucrurile lor, ce vor manca la cina. Aceste aspecte devin si mai importante atunci cand raman cu un singur parinte.

  • Copiii au nevoie de control asupra lucrurilor din viata lor, asupra mediului in care traiesc pentru a-si putea explica intamplarile prin care trec. Pentru ca anxietatea sa fie redusa, este bine sa discuti in permanenta cu copilul tau despre ce se intampla, ce urmeaza sa se intample si care este parerea lui referitoare la aceste chestiuni.
      
  • Cauta ajutor. Fie ca este vorba de consiliere, de psihoterapie sau de un prieten la care poti cere sprijin la nevoie, este bine sa fii dispus sa primesti ajutor de la cei din jur.

  • Organizarea este cuvantul cheie. Un singur parinte si mai multi copii inseamna mai putin timp pentru parinte. De aceea, va fi nevoie sa gasesti un sistem de planificare a treburilor casnice si a timpului acordat copiilor, pentru a face fata mai usor situatiei.
     
  • Fii pregatit sa te confrunti cu situatii noi. Cei mai multi barbati nu se implica in treburile casnice si nu au o experienta prea vasta in spalatul rufelor sau gatit, asa ca toate aceste activitati ii pot pune in situatii neasteptate si pot contribui la ingreunarea situatiei in care se afla. Va trebui sa decizi daca te ocupi tu de aceste activitati sau le „delegi” unei alte persoane (bona, matusa etc).

  • Comunica despre ce s-a intamplat. Discuta despre ce se intampla in familia ta cu copiii (oricat ti-ar fi de greu, nu transforma divortul sau decesul ori plecarea de acasa a partenerei de viata in subiecte tabu). De asemenea, asigura-i pe copii ca nu a fost vina lor pentru ce s-a intamplat; deseori cei mici se culpabilizeaza pentru despartirea parintilor.
     
  • Acorda-ti timp pentru a te adapta situatiei. Este bine sa nu ai asteptari nerealiste de la tine sau de la copiii tai. Ia-ti cateva zile libere daca simti ca ai nevoie de ele pentru a va adapta.
     
  • Concentreaza-te asupra solutiilor. A te gandi doar la situatia in care esti, la cat de dificila este si la cum au evoluat lucrurile in acest mod nefericit nu te ajuta nici pe tine, nici pe copii. Ofera-ti timp pentru a te obisnui cu schimbarea, apeleaza la ajutor atunci cand ai nevoie, dar nu uita sa te orientezi catre solutii si catre modalitati in care poti face fata mai bine situatiei.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    25.07.2011 - 11:21
    De regula un copil are nevoie de-o Familie, o familie cu o conceptie sanatoasa despre viata.In urma unui divort copilul sufera cel mai mult.Am intalnit si am avut in clasa o fetita care i-a fost incredintata tatalui in urma divortului. Un tata de nota 10, iubitor, harnic a tinut legatura cu scoala, copilul era curat ,ingrijit , daca n-as fi stiut situatia nu ti-ai fi dat seama ca mama lipseste. A fost o axceptie fericita!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

  • Primul Craciun dupa divort
    Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
    21 decembrie 2021   

    Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Mai multe