characters characters

Atunci cand copilul te ignora…

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 mai 2010    |   4865 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ti s-a intamplat sa te chinui sa explici ceva copilului tau sau sa-l certi si sa-ti dai seama ca el nu te asculta absolut deloc? Te ignora total? Pleaca pur si simplu din camera sau da muzica si mai tare doar ca sa nu te mai auda? De multe ori, copiii folosesc aceasta metoda tocmai pentru a-ti arata ca indiferent de autoritatea pe care incerci sa o manifesti, tot ei detin controlul si pot sa te puna pe “mute” sau “stand by” printr-o simpla strategie de ignorare. De obicei parintele e cel care prefera sa renunte pentru ca fie a ragusit, i-a crescut tensiunea ori simte ca a ramas fara solutii.

Daca te afli in situatia descrisa mai sus, noi iti propunem cateva recomandari pentru a face fata mai bine acestei atitudini a copilului si a-i arata ca tot tu ramai cu controlul pana la final:


1. Afla ce anume vrea copilul tau de la tine si ce vrei tu de la el. De multe ori neintelegerile apar pentru ca niciunul din voi nu stie ce vrea celalalt. Cheia aici o reprezinta comunicarea. Atunci cand sunteti pe punctul de a claca si de a va certa, ia-ti un moment si intreaba-te: “Ce vrea copilul meu de la mine, acum?” si “Ce anume vreau eu de la el? Sunt suficient de explicita?”. Numai daca pastrezi claritatea in discursul si cerinta ta adresata copilului, dar claritatea si in privinta a ceea ce vrei tu de la el, atunci totul va fi mai limpede pentru amandoi.


2. Stabileste niste reguli, limite si consecinte clare. Copilul va sti ca atunci cand face comportamentul X, neacceptat de catre parinti si fata de care s-a stabilit o regula, atunci va primi consecinta specificata. De exemplu, daca i-ai spus ca dupa ora 10, televizorul se stinge (comportament dorit de parinti), hotaraste si consecintele pentru cazul contrar: nu mai are voie la televizor 2 zile la rand si televizorul se inchide pe loc. Asadar, comportamentul nedorit este vizionarea programelor la tv, dupa ora 10 seara. Copilul va sti ca va fi sanctionat daca la ora specificata nu inchide televizorul. In primele seri va incerca sa testeze regula impusa de tine, insa daca sanctiunea este aplicata de fiecare data, comportamentul lui se va corecta in timp.


3. Daca are chef de cearta si pare nemultumit, iar dupa ce te-a enervat, te ignora, cauta sa eviti astfel de momente.
Lasa-l sa se calmeze singur. Il poti intreba care este problema, iar daca tipa sau te ignora ar fi mai bine sa il lasi in pace sa se linistesca o jumatate de ora, dupa care sa il intrebi din nou. Comporta-te ca si cum inca nu a sosit, evita camera lui si interactiunea. Ii vei da timp sa se linisteasca, iar apoi sa fie dispus sa vorbeasca cu tine.


4. Odata ce cresc copiii cresc, ei tind sa nu mai respecte o serie de reguli pe care le impui la nivel de familie. De exemplu, atunci cand intreaga familie e invitata la o petrecere sau la un eveniment organizat, ar putea sa refuze sa vina. Daca ai musafiri si e nevoie sa creezi un context mai formal, copilul tau ar putea sa o faca pe rebelul si sa te ignore. Nu uita ca regulile sunt la nivel de familie, asa ca, aplica-le si pune piciorul in prag. Daca nu vrea sa le respecte va fi nevoit sa suporte o consecinta naturala. Nu vrea sa vina la petrecere, atunci nu se va duce nici el la concertul la care vroia sa mearga, refuza sa intampine invitatii la voi acasa, si tu vei avea un comportament neplacut atunci cand el va veni cu prietenii proprii acasa. Si regulile, precum si consecintele pot continua.


5. Intr-o familie mai mare unde sunt doi-trei copii, cel mare (in acest caz copilul care si are tendinta de a ignora) s-ar putea sa refuze sa aiba grija ori sa ajute la ingrijirea celorlalti mai mici. S-ar putea sa-i ignore chiar si atunci cand acestia ar dori sa vorbeasca cu el sau sa se joace impreuna. Daca nu se poate, nu se poate. Incearca mai mult sa le expliciti celorlalti ca, odata cu trecerea anilor, copiii ajung sa aiba alte interese si sa-si schimbe putin comportamentul fata de ceilalti membri ai familiei. Asta nu inseamna ca ei, copiii sunt vinovati cu ceva. Ei raman la fel de valorosi in viata ta, ca si pana acum, iar comportamentul copilului mai mare nu iti va schimba atitudinea si iubirea ta fata de ei.


6. Atunci cand copilul ignora cerintele tale pentru a indeplini cateva sarcini in casa, renunta la a repeta acelasi mesaj: “Hai si ajuta-ma, nu mai sta atat in fata televizorului”, “Nu esti in stare sa faci nimic ce-ti cer, nici nu stiu de ce ma obosesc sa-ti mai zic ceva”. Schimba atitutdinea. Spune clar si raspicat:”Daca pana la ora X (ex. ora 18) nu ti-ai terminat temele si aranjat hainele in dulap, nu te mai uiti la televizor in seara asta si 3 zile nu mai ai acces la calculator”. Pe de alta parte, “Daca pana la ora 18 ti-ai terminat temele, poti sa mai stai o jumatate de ora la televizor sau afara cu prietenii”. Incearca aceasta noua modalitate si vei vedea ca e mult mai util si va da rezultate.


7. MP3 playerele sau Ipod-urile utilizate de copii pot fi o alta cale de a te ignora sau de a nu-ti arata respectul cuvenit. Astfel ca, s-ar putea intampla ca tu sa vrei sa-i comunici ceva, iar el sa fie cu castile in urechi “Spune, te aud”. Este bine sa eviti comunicarea cu el in aceasta situatie pentru ca, cel mai probabil, nu va fi atent la ceea ce ii spui. Alege mai bine sa-i confisti castile pentru a-l invata regula: ”Atunci cand vreau sa vorbesc cu tine, ma asculti”, fie il lasi in pace si comunici cu el numai cand a lasat deoparte castile.

Recomandarile noastre
Noi ti-am oferit 7 sugestii despre cum anume sa tratezi un copil care obisnuieste sa ignore oamenii din jur si regulile impuse in cadrul familiei. Tu ce altceva ai mai putea sugera care sa fie de folos si altor parinti? Asteptam parerile si sugestiile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe