characters characters

Recomandari pentru o vacanta de vara fara stres

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iunie 2022    |   627 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

vacanta de vara fara stres
Vacanta de vara inseamna libertate si bucurie pentru copii, dar poate fi si o sursa de stres, frustrare si furie pentru parinti. Reacomodarea copiilor la un program fara scoala ii poate solicita pe parinti mai mult decat de obicei, ducand la frustrare si conflicte mai numeroase in familie.

Citeste si:


Vacanta de vara – activitati in natura pentru copii


Vacanta de vara alaturi de adolescent


Vacanta de vara fara stres


Ia in considerare organizarea
saptamanilor tematice

In functie de interesele si pasiunile copilului, dar si de evenimentele si activitatile organizate pentru copii in zona in care locuiti, puteti dedica fiecare saptamana unei teme specifice. Astfel, copiii pot avea mai multe idei de activitati din care sa aleaga. De exemplu, daca alegeti activitati artistice, copilul poate explora diverse tehnici de pictura, poate participa la ateliere de desen si pictura, poate realiza fotografii sau colaje etc.

Reformuleaza-ti asteptarile

Mai ales cand vine vorba de calatorii sau excursii, este benefic pentru parinti sa fie pregatiti pentru intreruperi, intarzieri, eventuale crize de plans, frustrari si opozitie. Prescolarii, dar si copiii mai mari pot avea reactii emotionale intense in calatoriile de vacanta, deseori cauzate de plictiseala (in timpul drumului), de oboseala, nevoia de control sau de stresul pe care il presupune un program fix de calatorie.

Mentine reguli si limite si in perioada vacantei

Poate fi nevoie sa renegociezi unele reguli si limite in perioada vacantei, mai ales pentru preadolescenti si adolescenti, care au nevoie de mai multa independenta, dar este important ca rutina zilnica si regulile de baza sa fie in continuare respectate. In caz contrar, creste riscul problemelor de comportament – de exemplu, daca il lasi pe copil sa adoarma foarte tarziu in fiecare seara, oboseala de a doua zi se va manifesta prin frustrare si iritabilitate.

Evita aglomerarea programului zilnic

Atunci cand calatoriti, mai putine obiective turistice si mai putine activitati inseamna o vacanta mai linistita. Vei evita astfel oboseala si iritabilitatea care o insoteste, graba si stresul de a bifa o lista de activitati sau vizite si veti putea sa va bucurati mai mult de locurile vizitate.

Cand petreceti ziua acasa, lasa-l pe copil sa aleaga ce jocuri si activitati vrea sa faca, dar asigura-te ca aveti o lista de idei din care poate alege daca ramane fara inspiratie.

Flexibilitatea este esentiala in ambele situatii – fie ca sunteti acasa, fie ca sunteti in excursie. Situatiile neprevazute, schimbarile de program sau traseu sunt inevitabile uneori. Cu cat veti mai relaxati in privinta acestora, cu atat mai usor va fi sa va bucurati de vacanta in familie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe