characters characters

Parintii din generatia "sandwich"

Cand esti responsabil pentru copiii tai, dar si pentru parintii tai

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 februarie 2024    |   722 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parintii din generatia sandwich
Inaintarea varstei la care adultii se casatoresc si au copii produce un nou fenomen numit ”generatia sandwich”. Acest lucru inseamna ca atunci cand acesti adulti devin parinti, vor avea grija nu doar de copiii lor, in urmatorii ani, ci si de parintii lor, care in majoritatea cazurilor nu se mai pot descurca singuri. A fi parte din aceasta generatie nu este deloc usor si poate veni cu o multime de provocari, mai ales din punct de vedere emotional.

Citeste si:


Burnot parental - cauze si factori de risc


Modalitati de a gestiona emotii dificile


Anii cu un copil mic sunt anii in care timpul nu mai este al tau ca parinte, ci al copilului. De la scutece, la ore de dans, nevoile copilului vor fi mereu inaintea nevoilor tale, chiar daca societatea atrage atentia ca e important sa practicam grija de sine si sa avem activitati gandite doar pentru noi, ca adulti. Totusi ce e de facut cand acest timp liber, putin pe care il mai avem, ajunge sa fie si mai putin pentru ca trebuie sa avem grija si de parintii nostri? Multe din sarcinile parintilor ne revin noua, de la facutul cumparaturilor, la programari pentru medic, spalat haine sau gatit. Cum poti gestiona mai usor aceste probleme?

Gasirea echilibrului este cheia pentru parintii din generatia sandwich, insa solutia nu este una simpla. Multi parinti se simt coplesiti, anxiosi, depasiti de situatie, uneori depresivi si cauta sa rezolve toate lucrurile zi de zi fiindca stiu ca altii depind de ei pana cand la un moment dat se va produce o schimbare mult asteptata. Din pacate, in cele mai multe cazuri, schimbarile au legatura cu propria lor persoana si deseori se intampla sa aiba nevoie de ajutor de specialitate.

Primul pas este de a spune STOP din cand in cand. E important sa invatam sa spunem ”nu” cand stim ca nu reusim sa ne mai descurcam cu programul propriu si nu mai reusim sa mai adaugam azi, pe lista lucrurilor de facut, tot azi, nimic.

Cere ajutor. Imparte din sarcini si responsabilitati, celor din familie sau rudelor apropiate. Incearca sa te eliberezi de sarcini si sa responsabilizezi si alte persoane.

Simte-te bine chiar daca prioritatile tale nu inseamna satisfacerea nevoilor tuturor. Timpul si energia noastra sunt limitate, iar uneori trebuie sa alegem sa prioritizam anumite activitati sau persoane. Cu cat reteaua ta de sprijin este mai variata si mai numeroasa, cu atat mai usor va fi sa imparti responsabilitatile. Iar cand acest lucru nu este posibil, incearca sa amani, sa gasesti solutii de mijloc sau, uneori, sa iti asumi riscul de a dezamagi alte persoane. Desigur, cand este vorba de sanatate si siguranta fizica, acestea sunt prioritare.

Planifica timp pentru grija de sine. Cu totii avem nevoie de masca de oxigen cand ne aflam intr-un avion ce se prabuseste, nu-i asa? La fel, putem spune ca avem nevoie sa respiram pentru a-i putea ajuta pe cei din jur. Grija de sine include exercitii fizice, somn, timp petrecut cu prietenii, cititul sau orice alta activitate in care sa simti ca ai control. Cu cat iti oferi timp suficient pentru a avea grija de tine, cu atat mai multa energie vei avea pentru a indeplini toate responsabilitatile.

Rolul de ingrijitor este plin de recompense, de bucurii, dar si de provocari. Nu exista nici un parinte din generatia sandvici care sa se descurce excelent, dar cu totii cauta cele mai bune solutii pentru sine si pentru cei din jur. Deseori, acceptarea faptului ca lucrurile nu merg perfect si ca nu putem rezolva tot timpul toate problemele este primul pas catre scaderea nivelului de stres si presiune resimtite in rolul de parinte si copil adult.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

Mai multe