characters characters

Parintele - model de rol pentru copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 martie 2022    |   1730 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parintele model de rol
Copiii invata mai multe lucruri observand si imitand comportamentele celor din jur decat ascultand explicatii si argumente. Parintii sunt primele modele de comportament ale copiilor si le vor influenta dezvoltarea viitoare in numeroase feluri. Cum poti sa te asiguri ca esti un model pozitiv pentru copilul tau?

Citeste si:


Zece lucruri pe care este bine sa il lasi pe copil sa vada ca le faci


Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce aud


Cum poti fi ca parinte un model de rol pozitiv pentru copil


Adopta obiceiuri sanatoase de viata

Copiii invata ce inseamna o viata “normala” in familie, in primii ani de viata, iar mai tarziu, chiar daca sunt expusi la experiente diferite, vor tinde sa repete ce au invatat acasa. De aceea, alimentatia sanatoasa, miscarea fizica regulata, obiceiurile sanatoase legate de somn si activitatile creative pentru petrecerea timpului liber sunt esentiale in copilarie. Iar parintii nu au doar rolul de a le vorbi copiilor despre acestea, ci de a le practica ei insisi.

Deschiderea la noi experiente

Fiecare persoana are o tendinta innascuta de a accepta sau de a respinge noutatea. Ne putem imbunatati insa aceasta tendinta, in directia cresterii deschiderii fata de noi experiente, pentru ca intreaga noastra viata sa creasca. Parintii pot facilita sau pot descuraja curiozitatea copiilor, ii pot incuraja sa incerce lucruri noi atunci cand acestea le sperie si le pot arata, prin actiuni concrete, cum integreaza noutatea in propria viata. Arata-I copilului tau cum cauti informatii noi despre domenii pe care le cunosti mai putin, explorati impreuna locuri si experiente noi si arata-i cum gestionezi propriile temeri legate de activitati noi, pe care abia le inveti.

Repararea greselilor si depasirea esecurilor

Esecurile si greselile sunt o parte naturala a procesului de invatare. Atunci cand copiii isi observa parintii asumandu-si responsabilitatea pentru greseli si invatand din esecuri fara a se lasa coplesiti sau descurajati de acestea, vor invata sa faca aceleasi lucruri la randul lor. Vorbeste deschis copilului despre greselile si esecurile tale, despre cauzele care au dus la ele si despre cum le vei evita in viitor, nu pentru a le justifica in fata copilului, ci pentru a-i oferi ocazia sa invete din experienta ta.

Autocontrolul si disciplina

Respectarea programului zilnic, concentrarea eforturilor si atentiei asupra unui scop pe termen lung, evitarea recompenselor imediate si toleranta la frustrare se invata si prin imitatie. Atunci cand copiii vad ca parintii lor sunt capabili sa isi controleze propriul comportament si propria atentie, invata ca aceste lucruri sunt posibile si vor avea incredere ca si ei pot reus isa faca acelasi lucru. Mai mult, observand ca disciplina este insotita de rezultate pozitive, copiii pot fi mai motivati sa ii imite pe parinti. Ca de fiecare data cand vrei sa il inveti ceva pe copilul tau, evita insa sa il critici sau sa il compare nefavorabil cu tine (“Eu cum pot sa citesc o ora in fiecare zi?” sau “Eu la varsta ta…”). Este suficient sa il lasi pe copil sa te observe si sa ii vorbesti in mod natural despre ce te motiveaza sa fii disciplinat, ce strategii folosesti pentru a nu fi distras de la scopurile tale si cat de bucuros esti atunci cand aceste eforturi duc la rezultatele dorite.

Exprimarea si gestionarea emotiilor

Inteligenta emotionala a parintilor influenteaza in mod direct inteligenta emotionala a copiilor. Arata-i copilului modalitati sanatoase de exprimare a emotiilor, fa diferenta dintre emotii si comportamente si incearca sa iti imbunatatesti nivelul inteligentei emotionale.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe