characters characters

Patru recomandari pentru o viata fericita

Patru principii care te pot ghida catre o viata mai fericita

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 martie 2017    |   1567 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

cele patru legaminte
Nu credem in retete rapide pentru fericire sau dezvoltare personala, dar cu siguranta exista comportamente si atitudini care ne pot ajuta sa fim mai impliniti si mai multumiti de viata noastra. De aceasta data, vorbim de cele patru angajamente sau „legaminte” descrise de Don Miguel Ruiz in cartea „Cele patru legaminte”.  Aceste recomandari sunt potrivite atat pentru relatia parinte-copil, cat si pentru relatia cu partenerul de viata si cu ceilalti oameni din viata noastra.

Carl Rogers, unul dintre pionierii psihologiei, sustine ca exista niste standarde de comportamente pe care copiii invata sa le urmeze pentru a primi iubirea parintilor si pentru a evita critica acestora. Aceste standarde interiorizate in timp de catre cel mic pot ajunge sa influenteze intregul traseu de viata al copilului, dictand alegerile pe care le va face. Multe dintre aceste standarde si comportamente sunt transmise din generatie in generatie de parinti. Pentru a te asigura ca il cresti pe copil curajos si fericit, este important ca propriile tale comportamente sa fie bazate pe libertate si curaj.

Idei similare sunt prezente si in cartea lui Miguel Ruiz,  „Cele patru legaminte: un ghid practic pentru dezvoltare personala”. Ruiz sustine ca ”in realitate, copiii nu stiu nimic altceva decat sa fie de acord cu realitatile adultilor, idei cu care au fost indoctrinati. Copiii nu pun la indoiala semnificatia cuvintelor sau gramatica pe masura ce invata limbajul. Daca parintii imi spun ca sunt destept si frumos, ii cred. Daca parintii imi spun ca sunt prost si urat, ii cred. Copiii nu au posibilitatea de a alege, ci de a fi de acord." De aceea este atat de important sa ii crestem pe copii transmitandu-le principii care sa ii ajuta sa creasca in armonie cu ei insisi si cu cei din jur. Iata cele patru angajamente care te pot ajuta sa faci acest lucru.

1. Fii impecabil cu ceea ce spui.

Cuvintele sunt cele care ne creeaza realitatea: gandurile si cuvintele pe care le spunem ne dicteaza alegerile pe care le facem.  Fiecare dintre noi avem ganduri irationale, bazate pe distorsiuni cognitive, despre noi insine si despre cei din jur. O parte importanta din procesul de dezvoltare personala o reprezinta analiza convingerilorirationale si modificarea lor pentru a dobandi o stare de sanatatea psihica si de bine. In acest sens, ajuta-ti copilul sa descopere ce cuvinte foloseste pentru a descrie realitatea? Tu ce cuvinte folosesti atunci cand ii vorbesti? Critica si reprosurile, precum si violenta verbala nu ne ajuta sa avem relatii mai bune cu noi insine sau cu cei din jur.

Pentru a fi impecabil cu propriile cuvinte e important sa ramai corect cu tine, sa incerci sa iti tii promisiunile facute, sa repari greselile si sa incerci sa sa spui doar lucruri pozitive, care pot fi de ajutor celor din jur. Invata-l pe copil sa isi exprime emotiile negative astfel incat sa nu ii raneasca pe cei din jur. Poti realiza aceasta activitate impreuna cu copilul tau pentru a detalia acest „angajament”.

2. Nu lua nimic personal.

Primul angajament sustine ca ar trebui sa evitam sa ii tratam pe cei din jur astfel incat sa nu sufere. Cel de-al doilea angajament ne ofera o cale de a nu ne lasa afectati de cuvintele si actiunile celorlalti. Desigur ca acest lucru nu este mereu posibil si ca multe dintre gesturile celorlalti ne vor afecta. Insa, in general, este util atat pentru parinti, cat si pentru copii sa retina ca fiecare om vede lumea in mod diferit. Modul in care ceilalti ne trateaza spune la fel de multe despre ei, cat si despre noi. Invata-ti copilul ca modul in care cei din jur ne vad si ne inteleg nu este neaparat corect sau acurat.  

3. Evita sa faci presupuneri.

Tindem sa interpretam actiunile si gesturile celorlalti, crezand ca stim ce gandesc si simt acestia. Insa, pentru ca fiecare dintre noi avem experiente si asteptari diferite, aceste interpretari nu sunt intotdeauna corecte. Psihologii numesc acest fenomen „citirea mintii”.

Adevarul este, desigur, ca nimeni nu poate citi mintea altei persoane cu adevarat. „Antidotul” pentru acest fenomen este de intreba persoana cealalta ce gandeste si simte.

4. Intotdeauna sa faci tot ce iti sta in putinta

In caz contrar, obiectivele si visele noastre nu pot fi atinse. Invata-l pe copil sa incerce in toate situatiile sa faca tot ce poate pentru a obtine ce isi doreste. Acest lucru presupune insa o abordare rationala a efortului: in unele situatii, tot ceea ce putem nu este de ajuns, iar acest lucru este normal. Cand incercam sa facem mai mult decat putem, apar greselile si suferinta. Desigur ca toti ne dorim sa ne depasim limitele, insa este important modul in care copilul tau face acest lucru: in teama si stres sau in armonie cu propriile nevoi si cu bucuria de a evolua? Cand copiii sunt incurajati sa depuna maximul de efort pentru ce isi doresc, iar parintii accepta acest efort al copiilor chiar daca pe moment nu este suficient, copiii au mai multe sanse sa evolueze pozitiv pe viitor.

Aceste patru angajamente sustin cercetatorii, desi prezentate ca nascute din intelepciunea tolteca, insa aceste recomandari sunt folosite si in terapia cognitiv-comportamentala si in psihologia umanista, gasindu-si aplicare si in zilele noastre.


*Sursa foto: Pixabay.com, autor: Susie


Citeste si:


Invata-l pe copil sa gandeasca rational


Cum cresti increderea in sine a copilului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe