characters characters

Conceptul Ubuntu – umanitatea fata de ceilalti

Propus de: Parenting cu Blandete   |   27 noiembrie 2018    |   2439 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

ubuntu umanitatea fata de ceilalti
Vedeti imaginea asta, da? Am cautat-o vreo ora, aproape obsesiv acum cateva zile in timp ce citeam cartea Laurei Markham “Parinti linistiti, copii fericiti”. Un pasaj din carte mi-a amintit de ea si m-a apucat instant febra cautatului, desi detest sa pierd timpul cautand.


ubuntu umanitatea fata de ceilaltiMi-am amintit de fapt de cuvantul ubuntu, pe care il asociam fix cu poza asta pe care am vazut-o candva, demult, intr-o postare pe facebook. Mi-a placut mult si atunci ideea din spatele acestui cuvant. “Am sa traduc ce scrie ca sa fie clar pentru toata lumea: in anumite regiuni din Africa de Sud, cand cineva face ceva gresit, el este dus in mijlocul satului si inconjurat de tribul lui timp de 2 zile, timp in care ei vorbesc de toate lucrurile bune pe care acesta le-a facut.

Ei cred ca fiecare persoana este buna, totusi uneori facem greseli, care nu sunt altceva decat un strigat dupa ajutor. Ei se reunesc in acest ritual pentru a incuraja persoana respectiva sa se reconecteze cu adevarata sa natura. Crezul este acela ca unitatea si sustinerea au mai multa putere sa schimbe comportamentul decat rusinarea si pedeapsa. Acest lucru este cunoscut ca Ubuntu – umanitate fata de ceilalti.”

Mie-mi pare fascinant crezul si ritualul lor, simplitatea si in acelasi timp profunzimea gandirii lor. Ma-ntreb in acelasi timp cum se face ca ei au inteles ca rusinarea si pedeapsa nu schimba comportamente si totusi noi tinem mortis de ele? Vorbim pana la urma de niste oameni simpli ce au priceput unele lucruri pe care noi avand toata stiinta de partea noastra abia le procesam sau mai grav, le respingem. Ei nu au avut nevoie de studii si dovezi ca sa creada in bunatatea oamenilor.

Citeste continuarea articolului pe Parenting cu Blandete 


Parenting cu Blandete este blogul Alexandrei, mama de 2 baieti minunati, Darius si Andrei, cu diferenta de varsta de fix 3 ani si 3 zile. Alexandra scrie despre bucuriile pe care i le aduce viata de mama, dar si despre provocarile ei.


*Surse foto: Facebook & Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe