characters characters

Obiectiv de vacanta: orientarea spatiala

Propus de: Mihaela Zaharia   |   13 august 2013    |   2597 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Daca atunci cand ii oferi instructiuni copilului pentru a se deplasa dintr-un loc in altul, cel mic nu reuseste sa faca diferenta dintre stanga si dreapta sau ajunge in acelasi loc din care a pornit, inseamna ca are nevoie de cateva activitati care sa ii dezvolte orientarea spatiala. Cu putin exercitiu, vei reusi sa il inveti pe copil sa se descurce in situatii in care trebuie sa parcurga trasee mai putin cunoscute. Iata cum, din experienta unei mamici.

Ca tot e vacanta de vara si copiii stau mai mult pe afara si mai ales in parcuri, e o ocazie buna sa exersam cu ei orientarea spatiala. Si nu doar cu cei mici! Sa fim sinceri, pentru multi parinti actuali cea mai grea „chestie” la scoala de soferi a fost sa invatatam care e stanga si care e dreapta si unii inca se mai incurca si dupa 10 ani de sofat.

Sigur, invatarea notiunilor in fata / in spate, inainte / inapoi, sus / jos incepe la gradinita. Dar cand va treziti cu copiii „pe teren” si e nevoie sa se descurce singuri dupa astfel de indicatii, de multe ori nu mai e asa de simplu. Asadar, ce-ar fi sa o faceti in mod deliberat in timp ce va distrati?
Cum? Simplu. Dandu-le indicatii de genul: „Du-te la leaganul din stanga topoganului! Ne vedem la al treilea copac de dupa chiosc! Mergi inainte 10 pasi. Intoarce-te si ia-o pe aleea din dreapta! O tii tot inainte si la a doua intersectie faci stanga. Ne vedem la a treia banca dupa terenul de tenis.”
Ulterior indicatiile le putem imbogati adaugand si distante: mergi 10 metri, te intorci doi metri, etc.
Apoi putem schimba rolurile, cerandu-le copiilor sa aleaga un punct unde doresct sa ajungem si sa ne dea indicatiile necesare pentru a ajunge acolo. Cum noi vom face exact ce ne-au spus, isi vor da seama repede ce au gresit ei .

Cand exersati trasee mai lungi, chit ca sunt doar pe jumatate de parc, reperele devin foarte importante. A-pro-pos de greseli, una dintre tendintele copiilor, chiar daca stiu ca e bine sa isi ia repere e sa se ghideze dupa lucruri temporare care s-ar putea sa dispara data viitoare. Nu pot fi repere oamenii care stau pe banci sau la terase, ratele sau barcile care se plimba pe lac, cainii vagabonzi, florile sau orice altceva care nu sta permanent sau aproape permanent acolo (chioscuri de inghetata, masini parcate, toalete publice, etc.). Spun aproape pentru ca de exemplu atmosfera parcului de langa noi se schimba mult vara fata de  iarna, cand sunt mult mai putine lucruri, dar cum noi trecem mereu pe acolo, copiii s-au invatat sa isi ia ca reper lucrurile care raman si iarna. Cum ar fi statuile, aparatele de facut sport, locurile de joaca, etc. Asadar, daca sunteti la inceput si vreti sa ii invatati pe copii sa se orienteze, mai ales in perpectiva ca vor merge singuri in curand, primul pas e sa invete sa se intoarca exact pe drumul pe care s-au si dus. Si fara repere e dificil. E dificil si cu prea multe repede, cum o sa observati daca aveti doi copii sau mai multi, pentru ca fiecare va retine repere diferite si apoi se vor contrazice pe unde s-o ia. Dar asta va las sa descoperiti singuri.

Orientarea spatiala este una dintre acele abilitati care pot fi usor neglijate atunci cand ne gandim la ce vrem sa ii invatam pe copiii nostri, asa ca poti profita de timpul frumos pentru a exersa aceasta abilitate a copilului. Tu ai propus copilului tau pana acum jocuri de orientare spatiala?

Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    14.08.2013 - 13:46
    Cred ca este o idee foarte interesanta, pentru ca implica miscare in timpul liber si ii invata pe copii un lucru foarte util, deseori neglijat. Intr-adevar, cele mai mari dificultati apar cand cresc si fac scoala de soferi:). Si eu am amintiri amuzante legate de acest aspect:)..

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe