characters characters

O vara de neuitat

Secretul unei veri de neuitat: libertate si timp petrecut afara

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2019    |   1929 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

o vara de neuitat
Dupa un an intreg de scoala in care au avut parte nu numai la scoala, ci si acasa, de un program clar stabilit, de sarcini, teme si activitati dupa reguli, copiii au nevoie de o pauza. De aceea, in aceasta vara, poti pune accentul pe doua lucruri simple: libertate si timp petrecut afara, preferabil in natura.

Citeste si:

Activitati in natura pe care le puteti face in aceasta vara

De ce e bine sa nu aglomerezi programul copilului in vacanta de vara


Specialistii in psihologia copilului se intorc la indemnul care ne-a condus copilaria multora dintre noi, "Fugi la joaca si intoarce-te cand se intuneca.", pentru ca efectele unui stil de parenting ultraprotector si al timpului excesiv petrecut in casa devin din ce in ce mai vizibile in randul copiilor si adolescentilor. Numarul de probleme emotionale la varste din ce in ce mai mici creste, iar stilul de viata este principalul suspect: copiii nu se mai bucura de interactiuni sociale reale, nu petrec destul timp in aer liber si in natura, nu fac destula miscare si petrec mult timp in fata unui ecran. In plus, presiunea de a corespunde unor standarde academice si sociale din ce in ce mai complexe fura din entuziasmul si bucuria simpla a copilariei celor mici.

Asadar, ai toate motivele pentru care in aceasta vara sa te asiguri ca:

  • Il lasi pe copil sa se plictiseasca si sa gaseasca singur idei de activitati care sa il mentina ocupat si interesat.
  • Il incurajezi sa invete lucruri noi, care poate l-ar fi speriat in mod obisnuit.
  • Ii oferi ocazia sa petreaca timp liber, nestructurat, impreuna cu alti copii.


Aceste recomandari nu inseamna ca activitatile structurate precum orele de sport sau o tabara de o saptamana sau doua ar trebui eliminate din programul de vacanta. Dar este bine pentru copilul tau sa aiba si perioade de timp nestructurat.


Alte recomandari pentru o vara de neuitat:

Stabiliti zile fara tehnologie. O zi pe saptamana (sau mai multe, desigur) in care nimeni din familia voastra nu va folosi internetul va va aduce aminte ca va puteti distra bine impreuna.

Program de somn mai putin structurat. Adolescentii au nevoie de mai multe ore de somn decat primesc in timpul anului scolar, asa ca nu este gresit sa ii lasi sa doarma pana mai tarziu. Iar daca vrea sa se joace o ora in plus fara de programul lui de somn obisnuit, ai putea sa il lasi. Desigur, daca adolescentul tau sta treaz toata noaptea si doarme toata ziua, este nevoie sa iei masuri pentru a normaliza programul.

Petreceti timp impreuna, toata familia. Da, concediul tau nu dureaza trei luni de vara, iar cand vii acasa de la munca, cel mai probabil esti epuizat si ai nevoie de liniste. Acorda-ti timpul necesar pentru odihna si relaxare, dar asigura-te ca luati cina impreuna si ca povestiti in fiecare seara despre ce s-a intamplat in ziua respectiva. Profitati de weekend-uri in care sa petreceti timpul in natura, fara intreruperile tehnologiei

Beneficiile libertatii in vacanta de vara:

  • Copiii isi dezvolta autonomia si rezilientaSe vor confrunta cu situatii in care vor gasi singuri solutii sau vor descoperi satisfactia de a-si organiza singuri ziua sau joaca.
  • Copiii isi descopera noi interese sau preocupari. Vacanta de vara poate fi momentul in care copiii descopera ce ii pasioneaza cu adevarat si ce vor sa devina cand vor creste. Nu subestima importanta emotiilor precum uimirea si fascinatia pentru dezvoltarea copilului tau. Pentru a trai astfel de emotii, copiii au nevoie de libertate.
  • Copiii se dezvolta armonios, din punct de vedere fizic si psihic. Libertatea este pur si simplu benefica pentru dezvoltarea copilului tau.

Vacanta de vara poate fi un maraton de activitati si evenimente bine programate (si probabil epuizante) sau o perioada in care copilul descopera pe cont propriu bucuria de a fi liber si de a fi creativ. Iar tu ai un rol esential in aceasta alegere.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe