Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare poarta in engleza numele de ”glimmers”, termen folosit pentru a descrie momente scurte de bucurie pura, cand timpul pare ca sta in loc.
Citeste si:
Cum aduci mai multa bucurie in familie
10 emotii pozitive pe care sa le incurajezi in familie
Momentele mici de bucurie pura sunt momente de fericire si pace care apar atunci cand apreciem lucrurile simple precum culorile curcubeului, inflorirea unei plante sau sunetul ploii. In rolul de parinte, in relatie cu copilul nostru, exemple de astfel de momente sunt: primul zambet al bebelusului, primii pasi, un moment tandru in timp ce ii citesti povesti sau o imbratisare oferita de cel mic din proprie initiativa.
Astfel de experriente au potentialul de a ajuta sistemul nevos sa se relaxeze avand in timp un efect pozitiv asupra sanatatii mintale. Aceste mici momente de bucurie pura ne ajuta sa ne dezvoltam din punct de vedere emotional, sa ne dezvoltam rezilienta si sa reactionam echilibrat in situatii diferite.
Cum poti gasi momente de bucurie pura ca parinte?
Potentialul pentru momentele de bucurie pura se gasesc oricand si in orice - important este sa fii suficient de atent pentru a le observa. Poti sa le traiesti in timp ce te plimbi, cand mergi la cumparaturi, cand petreci timp cu prietenii sau familia. Cu siguranta iti aduci aminte ce bucurie imensa ai simtit cand ti-ai vazut copilul facand primii pasi, in timp ce a spus pentru prima data ”mama” sau ”tata”, prima bulina verde pe care a primit-o, primul concurs la care a participat etc. Aceste ”scantei” sunt cele care iti ofera o satisfactie profunda din punct de vedere emotional si care iti creeaza amintiri pe care nu le vei uita prea curand.
Cu cat esti mai conectat la propriile emotii, cu atat mai usor este sa traiesti astfel de momente. E important sa ”iti ascuti” simturile, vederea, auzul, gustul, mirosul si atingerea. Momentele de bcuurie pura sunt o forma de mindfulness, dar pentru a le obtine e important sa ne conectam cu cei din jur, cu oamenii, cu natura si cu noi insine.
Incearca sa marchezi cumva aceste experiente. Fie ca notezi cateva randuri in jurnal, fie ca faci o fotografie sau pastrezi un suvenir, o amintire legata de aceste momente te ajuta sa te intorci la ele mai tarziu.
Fa exercitii de recunostinta. Cu cat ne bucuram mai mult de ce avem, cu atat mai frecvente sunt astfel de experiente.
Ofera-ti timp pentru astfel de momente. Poate fi posibil sa observi in ce parte a zilei tinzi sa fii mai conectat la ce se intampla in jur si mai deschis la asemenea experiente emotionale pozitive. Pentru persoanele matinale, dimineata poate fi un astfel de moment, in timp ce persoanele care functioneaza mai bine in timpul noptii, orele tarzii pot oferi mai multe oportunitati de "glimmers".
Oricare ar fi momentul sau frecventa acestor experiente, ele merita atentie si apreciere, deoarece ne vor face sa ne simtim mai bine, sa fim mai relaxati si mai bine dispusi, sa fim parinti mai buni, mai prezenti si mai implicati in viata copiilor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
Adauga tu primul comentariu: