characters characters

Miscarea fizica si rezultatele scolare

Felurile in care miscarea fizica ajuta invatarea

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 noiembrie 2017    |   4296 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

miscarea fizica si rezultatele scolare
Exista o modalitate sanatoasa prin care copilul tau poate sa isi imbunatateasca atentia, memoria si gandirea si in acelasi timp starea emotionala si stima de sine. Este accesibila, nu presupune costuri suplimentare si a fost cunoscuta ca element esential pentru sanatatea noastra fizica si psihica din cele mai vechi timpuri: miscarea fizica.

Miscarea fizica imbunatatesc functiile executive: memoria, atentia si autocontrolul

Se pare ca la nivel cerebral, zonele responsabile cu memoria sunt stimulate in timpul miscarii, cu beneficii pozitive multiple atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. De exemplu, miscarea fizica realizata la cateva ore dupa sesiunea de invatare imbunatateste retinerea informatiilor noi. Studiile arata ca pentru a avea efecte pozitive asupra capacitatilor cognitive ale copiilor, este important ca exercitiile fizice sa fie aerobice, de intensitate moderata spre viguroasa.

Copiii care sunt in forma fizica mai buna tind sa aiba rezultate mai bune la testele de memorie, iar aceasta diferenta este observata si la nivel cerebral. Copiii care fac miscare in mod regulat au un hipocampus (structura din creier care este responsabila de memorie) mai mare decat copiii care nu fac miscare in mod regulat.

Miscarea fizica imbunatateste dispozitia emotionala

Miscarea creste starea de bine, iar exercitiile fizice regulate pot imbunatati stima de sine, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor si varstnicilor. Efectul activitatii fizice asupra dispozitiei emotionale este documentat de multe cercetari, iar miscarea fizica este recomandata de multe ori ca metoda de a gestiona tulburarile emotionale precum depresia sau anxietatea.

Copiii care fac miscare fizica in mod regulat pot deveni mai rezistenti la stres, deoarece activitatea fizica presupune schimbari fiziologice asemanatoare cu cele induse de stres. Facand miscare in mod regulat, copiii (dar si adultii) se pot obisnui cu aceste reactii (ritm cardiac accelerat, tensiune musculara, respiratie accelerata etc.) si le pot tolera mai usor in momentele de stres. In plus, facand miscare fizica isi exerseaza capacitatea de reglare fiziologica a acestor reactii.

Miscarea fizica ajuta la cresterea nivelului de energie

Cu toate ca uneori apar bariere mentale in mentinerea unui program al miscarii, precum oboseala, este bine de stiut ca in realitate, de cele mai multe ori, miscarea fizica combate oboseala, contribuind la energizarea organismului. In plus, miscarea fizica regulata ajuta si la reglarea programului de somn, contribuind astfel la imbunatatirea intregului stil de viata.

Activitatea fizica exista sub multe forme, iar sportul este doar una dintre ele. Astfel, chiar daca ai un copil care nu este pasionat de sporturi sau talentat in acest domeniu, te poti asigura ca face suficienta miscare incurajandu-l sa mearga pe jos si sa se joace in aer liber.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

De ce este bine pentru copii sa faca miscare in pauzele dintre ore


Cate ore de miscare fizica sunt recomandate pentru fiecare nivel de varsta

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe