characters characters

Mirela Retegan: “O mama simte cel mai bine nevoile copilului ei.”

03 martie 2014    |   2938 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

…din campania “Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite… la infinit”

1. As vrea sa te rog sa continui propozitia "a fi mama inseamna..."


A fi mama inseamna a primi cea mai frumoasa sarcina de pe lume. Eu am o teorie despre aceasta "sarcina". Aduce odata cu ea si iubirea neconditionatain sufletul unei femei. Femeia care poarta in pantece un copil a fost cea insarcinata sa aduca pe lume o mica minune. Si cred ca in sarcina ei cade sa-i poarte de grija toata viata si sa o ajute sa creasca fizic si emotional. Cred ca mama are un rol extrem de important (fara sa minimalizez in vreun fel rolul tatalui) care vine din cele 9 luni de viata intrauterina. Cred ca MAMA este singurul om de pe planeta care nu trebuie sa-si abandoneze copilul si mai cred ca, oricat de mari ar fi incercarile si lectiile de viata ale puiului ei, trebuie sa ramana langa el chiar si cand toata lumea este impotriva lui. Sau poate mai ales atunci.


2. Nu credem in mama perfecta, in OMUL perfect, dar in cel care poate fi azi mai bun decat ieri, da. Ce le-ai spune mamelor, care se “tem” ca nu sunt perfecte?

Eu cred in mama perfecta... Glumesc! Copilul meu stie ca din foarte multe puncte de vedere nu sunt o mama perfecta. Dar mai stie si ca sunt cea mai buna mama din lume pentru ea. Imi spune de multe ori cand ne intalnim cu oameni care ma recunosc sau cu copiii care vin la mine in diverse locuri "Mama, oamenii astia chiar cred ca tu esti tot timpul simpatica". Nu sunt simpatica tot timpul, dar sunt exact mama de care ea are nevoie. Le-as spune ca fiecare mama este perfecta pentru copilul ei. Ca ei nu sunt intamplator in aceeasi echipa. O mama simte cel mai bine nevoile copilului ei. Daca se ghideaza dupa cum simte ea si face lucrurile natural si nu dupa cum i se spune ca ar trebui sa le faca, nu o sa greseasca niciodata. Instinctul de supravietuire pe care il are orice mama, care trebuie sa intuiasca pericolul pentru puiul ei, este cel mai bun reper. Daca il tinem treaz, vom actiona perfect pentru viata copilului nostru.


3. Cum se construieste o relatie armonioasa parinte-copil?


Cu iubire, cu atentie, cu rabdare, cu perseverenta. Cu sinceritate. Cand eram copil, eu ma temeam sa le spun alor mei despre greselile mele pentru ca ei nu vorbeau niciodata despre greselile lor. Si-atunci, in sinea mea de copil, adolescent, tanar, ma gandeam ca ei, in perfectiunea lor, nu au cum sa inteleaga greseala mea. Si preferam sa mint sau sa eludez adevarul. Copilul meu stie ca si eu gresesc pentru ca vorbesc despre asta, ma consult cu ea, marturisesc. Cer iertare atunci cand gresesc, impart cu ea bucuriile si, uneori, neimplinirile. Fara sa o incarc, incerc sa o las sa ma vada asa cum sunt: ferma, dar sensibila.Oricat de tare mi-as iesi din fire (si fac foarte urat cand se intampla asta), am invatat-o de mica sa stie ca noi doua nu avem dreptul sa ne suparam niciodata una pe cealalta. Stie ca ma pot infuria, ca pot sa fiu nervoasa sau chiar sa-mi ies din minti, dar ca nu e loc de suparare intre un copil si un parinte. Am invatat impreuna sa ne spunem ce simtim. Am primit cel mai frumos compliment din lume. Povesteam cu ea despre oamenii din viata mea in fata carora eu nu am nicio rezerva de sinceritate, nici cand e vorba de lucruri dintre cele mai intime. Si-atunci mi-a spus: "Mama, eşti singura persoana in fata careia eu stau goala complet, fata de care nu port nicio masca. Doar tu ma cunosti exact asa cum sunt".


4. Ai vreo o amintire draga cu mama ta pe care poti sa o impartasesti cu noi?


Multe. In casa copilariei mele, mama canta mereu. E cea mai frumoasa stare pe care mi-o amintesc. La noi se radea foarte mult si se canta. Eu am mostenit de la ea determinarea, independenta, implicarea. Mama e cea mai harnica femeie pe care am cunoscut-o. E curajoasa si descurcareata. Daca as avea nevoie de ea peste o ora, s-ar putea teleporta. In rest, "merge-vine", a invatat sa-si traiasca propria viata.


5. Dar o amintire nepretuita cu copilul tau?


Sunt atat de multe incat nu stiu ce sa aleg. Petrecem mult timp impreuna (de fapt, sincera sa fiu, in ultima vreme a crescut si are "viata ei, programul ei"). In urma cu vreo 7 ani, dupa ce am vazut un accident in trafic si mi-am pus problema daca amintirea unei mame care munceste toata ziua e ceea ce vreau sa las in urma mea, am ales sa investesc totul in amintiri frumoase. Pentru mine si pentru ea. Avem multe vacante pe care le petrecem impreuna (in fiecare an de Martisor mergem undeva: anul trecut a fost Nice, acum doi ani Roma, anul asta e Atena). In aceste vacante, lasam acasa orice problema si ne comportam ca doua prietene care descopera impreuna un oras nou si o alta fata a celeilalte. Si stam la terase si ne plimbam si vorbim foarte mult despre ceea ce ne preocupa. Fara graba, fara tinta. Cred ca acestea sunt cele mai calde amintiri ale noastre.


6. Ce i-ai spune unei femei care trece prin momente mai grele ca mama?


Revenim la povestea cu "sarcina". Intra in atributiile ei sa gaseasca solutii. I-as spune sa evalueze cu adevarat problema. Si daca are intr-adevar o problema cu copilul si nu cu sotul, mama, soacra, serviciul, casa, menajul, timpul liber, constiinta, sa ceara ajutor. De la cei in care are ea incredere. Si daca nu are incredere in nimeni din jurul ei, sa caute in straini, specialisti, oameni deschisi care fac asta cu toata dragostea. Sa vorbeasca, sa comunice, sigur cineva inaintea ei a mai trecut prin asta. Si daca vedem exemple de oameni care au depasit aceeasi problema, prindem curaj sa mergem mai departe.


7. Care e ingredientul cel mai important in a fi o mama fericita sau un copil fericit?


Sa nu renunti la tine. Sa nu confunzi bucuria de a fi mama cu fericirea personala. Pentru un copil cred ca e foarte important sa fie lasat sa creasca si sa fie iubit neconditionat. O mama fericita creste un copil fericit pentru ca numai atunci cand suntem noi fericiti putem sa fim generosi si sale dam celorlalti optimism, pozitivism.


8. Tocmai ai lansat un site care iti poarta numele, un site cald si prietenos in care povestesti despre viata ta ca profesionist si ca mama. Ne poti spune mai multe despre el?


Multumesc pentru cuvintele frumoase. Da, www.mirelaretegan.ro! Mi-e foarte drag si mie. L-am facut pentru mine din dorinta de a avea un loc in care sa adun lucrurile care mareprezinta. Nicio clipa nu m-am gandit ca in mai putin de trei saptamani de la lansare o sa ajung la 40.000 de cititori. Stiam de la emisiunea de pe NationalFM cata nevoie au oamenii de normalitate, de povesti de viata scrise sincer si firesc. Dar, recunosc, n-am crezut ca atat de multi oameni se vor regasi in povestea mea de viata. Acolo, in blog, e particica din sufletul meu. Nu ma tem sa ma arat si puternica, dar si slaba, si sensibila si dura, si desteapta si superficiala. Cred ca in viata multor oameni vine un moment in care avem curajul sa ne privim in oglinda si sa spunem: da, asta sunt eu si incerc in fiecare zi sa fac din mine un om mai bun, mai frumos. Blogul meu e despre asta. Despre lucruri pe care le-am trait si despre ce am inteles eu din ele. Daca ajuta cuiva, nu pot decat sa fiu fericita.



Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite…la infinit este campania pe care SuntParinte.ro v-o propune pentru un inceput de primavara minunat si un 8 martie pe care il meritati cu adevarat.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe