characters characters

Lucrurile pe care parintii nu le pot controla

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2011    |   2716 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Lucrurile pe care parintii nu le pot controlaPoti fi absolut sigur ca la scoala comportamentul copilului tau va fi unul exemplar? Cand copilul iese afara la joaca, te poti asigura ca nu va intra in conflict cu un alt copil? Pe masura ce creste, controlul parintilor asupra comportamentului copilului scade. Acest lucru face parte din procesul de crestere, copilul avand in acest fel ocazia sa devina independent si sa ia decizii pe cont propriu.

Noua situatii in care parintii nu pot exercita controlul

1. Atunci cand iese afara la joaca. In fata blocului sau in fata casei, copilul tau va interactiona cu oameni diferiti, se va implica in jocuri mai mult sau mai putin periculoase, va sari, va alerga, va fi intr-o dinamica continua. Riscurile unor evenimente nefericite  (accidente, conflicte cu alti copii) nu pot fi eliminate total, oricat de mult ti-ai dori acest lucru. Ce poti face este sa il inveti pe copil cum sa reactioneze in situatii mai dificile. Invata-l pe copil cum sa fie in siguranta la locul de joaca si cum sa interactioneze cu strainii, pentru a te asigura ca este pregatit sa aiba grija de el insusi atunci cand iese la joaca fara supravegherea ta.

2. Cand se afla la scoala. Chiar daca scoala este un mediu securizat din anumite puncte de vedere, intotdeauna copiii au stiut cum sa incalce regulile.  Poti sa ai incredere in copilul tau, dar nu poti sa ai control asupra comportamentelor pe care le are in mediul scolar: va copia sau nu de la coleg la o lucrare, va raspunde la lectie sau nu, va ajuta un coleg la teme sau nu etc.

3. In fata televizorului sau computerului. Chiar daca alegi programul de desene la care sa se uite copilul tau, nu poti controla continutul lui, precum nici reclamele ce vor intrerupe din cand in cand programul. Poti controla continutul site-urilor pe care le acceseaza copilul de pe computerul de acasa, prin programele de control parental, dar pe masura ce va creste, copilul va avea acces la internet si din alte surse, nu doar de acasa. De aceea, lucrurile care iti stau in putere sa le faci sunt sa il educi pe copil cu privire la continuturile programelor de la televizor si al site-urilor si sa il incurajezi sa le foloseasca intr-un scop educativ.

4. Cartile pe care alege sa le citeasca. Ii poti sugera unele carti pe care sa le citeasca, dar este probabil ca acestea sa nu fie pe placul copilului. Oricat de mult vei dori sa ii cultivi gustul spre un anumit tip de lectura, vei vedea ca atunci cand citeste ceea ce vrea, va citi mai mult si mai repede si se va grabi sa termine orice alta activitate sau sarcina pentru a reveni la cartea care il intereseaza. Pentru a trezi interesul copilului tau fata de alte tipuri de lecturi decat cele pe care le prefera, este bine sa introduci cartile recomandate de tine treptat, eventual purtand inainte o discutie pe tema abordata de cartile respective.

5. Prietenii cu care se joaca au o educatie diferita de cea pe care ai oferit-o copilului tau, precum si un mod de a gandi si un set de comportamente total diferite.. Unele relatii de prietenie se vor forma pentru ca si-au gasit hobby-uri comune, altele pentru a obtine un beneficiu sau pur si simplu fiindca asa a fost contextul la momentul respectiv. Spre exemplu, daca va aflati in parc si copilul tau alege sa se dea pe tobogan, se va imprieteni datorita contextului, a mediului fizic in care se afla. Pentru a evita prieteniile nepotrivite, invata-l pe copil sa isi aleaga prietenii.

6. Persoanele cu care interactioneaza. Pe strada, in parc, in mijlocul de transport, la cumparaturi, in diverse alte contexte, copilul tau va interactiona cu alte persoane. Important este sa stie ce poate vorbi cu un strain si cum poate interactiona cu el. Aminteste-i sa nu dea date personale, sa nu aiba incredere in orice persoana care spune ca ii cunoaste parintii sau sa nu dea curs invitatiilor persoanelor necunoscute.

7. Hobby-urile care il atrag.Astfel, chiar daca familiei voastre ii place sa mearga cu cortul, s-ar putea ca cel mic sa nu fie atras de aceasta pasiune, ci sa prefere sa colectioneze timbre sau sa realizeze origami. Il poti invata pe copil sa incerce un lucru sau o activitate noua macar o data, pentru a vedea daca i se potrivesc, insa daca prefera sa nu repete experienta, este preferabil sa ii respecti alegerea.

8. Modul in care se imbraca. Daca pana la varsta prescolaritatii iti poti imbraca copilul dupa propriile tale gusturi, atunci cand cel mic a trecut de varsta de 5-6 ani, pot aparea probleme. Vei fi nevoit sa mergi cu el la cumparaturi atunci cand doresti sa-i achizitionezi haine fiindca risti sa-i cumperi ceva ce nu va dori sa poarte. Cu grija, poti insufla copilului gustul pentru frumos, decenta si eleganta, insa fara a-l forta.

9. Materiile pe care le invata cu usurinta si cu placere. Daca tie ti-a placut mereu franceza, nimic si nimeni nu poate garanta ca si copilului tau ii va placea. Daca in timpul scolii ai avut rezultate excelente la matematica, acest lucru nu inseamna ca si copilul tau va fi un mic matematician. Este bine sa accepti diferentele dintre asteptarile tale si preferintele copilului. Acest lucru inseamna ca este benefic sa ii oferi sprijin pentru a intelege materiile la care are dificultati, dar si sa il incurajezi sa invete cat mai multe lucruri despre materiile care il intereseaza.

Tu in ce situatii ti-ai dat seama ca nu ai control asupra comportamentelor copilului tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe