characters characters

Lucrurile care nu iti plac la copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 iulie 2011    |   6987 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Lucrurile care nu iti plac la copilul tauDesi il iubesti in mod neconditionat, exista lucruri care nu iti plac la copilul tau. Pe unele le treci cu vederea, pe altele incerci sa le schimbi, iar altele te pot enerva. Este posibil ca uneori il caracterizezi pe copil in functie de comportamentele care te deranjeaza la el: „Esti lenes!”, „Esti iresponsabil” sau „Nu esti de incredere”. Este normal ca, pe masura ce cresc, copiii sa dezvolte si atitudini sau comportamente care sa te deranjeze. Astfel, poti ajunge in situatia in care sa te intrebi daca iti mai place de copilul tau sau daca il recunosti in adolescentul rebel care refuza sa discute sau sa iti respecte regulile.

Comportamente ale copiilor care nu le plac parintilor

Iata cele mai frecvente comportamente de care se plang parintii, mai ales in cazul copiilor care se apropie de adolescenta.

1. Nu le place cum vorbeste copilul. In perioada preadolescentei, copiii incep sa foloseasca un limbaj asemanator celui folosit de prietenii sau copiii cu care ies in oras. Este foarte probabil ca parintii sa nu fie de acord cu un asemenea limbaj, iar masurile pe care le poti lua in acest caz sunt limitate. Explica-i copilului tau importanta de a-si adapta limbajul la situatia in care se afla si la persoana cu care comunica.

2. Nu le place cum se imbraca copilul. Dincolo de moda, care influenteaza mult alegerile copiilor in ceea ce priveste vestimentatia, poti privi hainele pe care le alege copilul tau ca pe o modalitate de a se exprima. Multi copii adopta tinute neobisnuite sau iesite din comun pentru a avea parte de atentia celor din jur, pentru a face o buna impresie sau pentru a fi acceptati de copii de varsta lor. Asadar, incearca sa accepti pe cat posibil alegerile copilului si sa afli ce se ascunde in spatele lor. De asemenea, incearca sa ii explici faptul ca este necesar ca hainele sa se potriveasca situatiei in care se afla. Nu ezita sa ii incurajezi creativitatea, sa il inveti despre cum poate asorta diverse obiecte vestimentare din garderoba (mai ales daca ai o fiica) si cum le poate personaliza prin accesorii handmade.

3. Nu le plac prietenii pe care ii are copilul. Multi parinti aflati in aceasta situatie le cer copiilor sa renunte la prietenii cu care nu sunt de acord, fara a le oferi si o alternativa. Daca intr-adevar prietenii copilului tau au o influenta negativa asupra lui si este benefic pentru el sa nu mai petreaca timpul impreuna cu ei, este bine sa ii oferi ocazii de a-si face alti prieteni. Propune-i sa se implice in grupuri de voluntariat, sa urmeze cursuri extrascolare sau invita la tine acasa un parinte cu un copil de varsta apropiata, pentru a facilita legarea unei prietenii. Nu insista insa, copilul tau va trebui sa isi aleaga singur noul grup de prieteni.

Cum reactionezi la comportamentele care nu iti plac?

  • Fa diferenta intre comportament si persoana. Comportamentele se pot schimba, invata, modela. De aceea, un copil care astazi fumeaza, petrece noptile in oras si nu ia note de trecere poate deveni in timp un copil model, de nota 10. Ce face diferenta? Comportamentele pe care le realizeaza. Arata-i asadar copilului ca nu il etichetezi in functie de comportamentele sale, ca il apreciezi ca persoana si ca ai o problema cu actiunile sau obiceiurile sale, nu cu el personal.

  • Nu lua comportamentele copiilor ca pe o chestiune personala. Aceasta recomandare este una dintre cele mai dificile. Cei mai multi parinti vad in atitudinile gresite ale copiilor un atac personal, o lipsa de respect a copilului fata de parinte sau o subminare a autoritatii sale. De aceea prima reactie este de a pedepsi copilul, „pentru a vedea el cine este seful”. Uneori o asemenea solutie poate da rezultate, dar procedand astfel de fiecare data ai toate sansele sa incepi un conflict de putere cu adolescentul tau in formare si sa reduci la minim sansele de a corecta comportamentul nedorit.

  • Evita sa-l compari cu alti copii de varsta apropiata. Comparandu-l pe copil cu altii de varsta lui, „mai cuminti”, „mai constiinciosi” sau „mai responsabili”, transmiti copilului ideea ca nu este suficient de bun pentru a fi apreciat de tine. Acest lucru il va indeparta emotional de tine si nu il va face decat sa ii respinga pe copiii pe care ii propui ca termen de comparatie.

  • Evita sa-l compari cu tine, cand erai la varsta lui. „Eu cand eram copil, citeam mai mult, nu pierdeam vremea aiurea” este o replica frecvent intalnita printre parinti. Cu siguranta ca atunci cand erai copil erai diferit de copilul tau, in primul rand pentru ca sunteti doua persoane diferite, iar in al doilea rand, pentru ca ati copilarit in doua lumi diferite. De aceea copilul nu va fi convins de comparatiile de acest gen, oricat de bine intentionate ar fi.

  • Motiveaza-ti copilul pentru a face mai multe comportamente pe care tu ai dori sa le vezi la el. Observa care sunt activitatile care ii fac placere copilului, subiectele care il intereseaza sau lucrurile pe care si le doreste si ofera-i aceste lucruri atunci cand renunta la comportamentele care nu iti plac.

Pe tine ce comportamente ale copilului tau te deranjeaza?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Radu    13.09.2011 - 10:15
    M-am enervat odata pe el ca a luat o nota mica incat i-am dat un pumn in fata de i-am rupt ochelari.Ce trebuie sa fac?HELP!
  • Danieladada
    Danieladada    10.08.2011 - 05:24
    Foarte bune sfaturi. Parintii trebuie sa se puna in locul copilului si sa incerce sa vada lucrurile din perspesctiva lui, sa discute cu el, sa-l invete inca de mic sa-si constientizeze si sa-si exprime sentimentele, sa inteleaga la randul lor sentimentele celorlalti si sa empatizeze cu ei.... cu alte cuvinte, copiilor le trebuie dezvoltata inca din primii ani inteligenta emotionala... daca doriri, puteti citi despre aceste lucruri aici: http://www.casutacujucarii.ro/item/scoala-emotiilor-articolul-2.html
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    01.08.2011 - 09:15
    Contrazicerea, critica,etichetarea, indiferenta, ironia , invinuirea, nemultumirea, reprosul, ridicarea vocii, umilirea sunt atitudini care duc la scaderea eficientei in comunicare.Astfel vor aparea si comportamente nedorite.Caldura caminului parintesc, afectiunea parintilor, " pedeapsa cu vorba": sunt arme care neutralizeaza multe tensiuni nervoase ce s-ar putea ivi.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe