characters characters

Liceal: cum te implici in educatia copilului?

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 septembrie 2011    |   3280 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Liceal cum te implici in educatia copiluluiLa liceu, destul de putini parinti considera ca este necesara o implicare activa in educatia copilului, majoritatea tinzand sa verifice doar rezultatele scolare si prezenta copilului la ore. Adolescentii au nevoie de un anumit nivel de independenta, pentru a deveni mai responsabili si pentru a-si forma diverse abilitati. Cum poti sa pastrezi echilibrul intre rolul tau de parinte si nevoia de libertate a liceanului? Iata ce spun cadrele didactice si psihologii despre implicarea parintelui in educatia liceanului.

 

 

 

 

Cum actioneaza un parinte implicat in educatia copilului la liceu?



Ce spun cadrele didactice
•    Se intereseaza frecvent de comportamentul copilului la scoala si de evolutia sa in ceea ce priveste invatarea.

•    Discuta cu profesorii despre pregatirea pentru bacalaureat a copilului si le cere sfatul referitor la modalitati prin care il poate sprijini pe copil.

•    Discuta cu profesorii copilului despre optiunile legate de facultate, pentru a le cere parerea referitor la alternativele pe care le are in vedere adolescentul.

•    Acasa ia atitudine pentru a modifica diverse comportamente nedorite ale copilului, in functie de recomandarile si informatiile date de profesorii copilului.

Ce recomanda o doamna diriginta:
“sa se intereseze de prezenta, note si de comportamentul copilului la scoala si sa ia atitudine acasa.”

•    Cere sprijinul consilierului scolar sau dirigintelui atunci cand se confrunta cu probleme de comportament ale copilului: absenteism, rezultate scolare scazute, violenta la scoala, comportamente de risc (consum de alcool, tutun, droguri) etc.

•    Sprijina dirigintele in organizarea activitatilor extrascolare in care sunt implicati copiii (excursii, drumetii, scoli de vara etc.).

•    Acorda incredere evaluarii realizate de cadrele didactice si nu incearca sa conteste notele mici ale copilului, ci sa gaseasca impreuna cu profesorul o solutie pentru ca rezultatele copilului sa se imbunatateasca.
Ce spune psihologul

•    Comunica cu profesorul diriginte nu numai in timpul sedintelor cu parintii colective, ci si in consultatii individuale, pentru a cunoaste evolutia copilului.

•    Isi prezinta propria meserie/profesie in fata elevilor ca model, pentru a contribui la orientarea profesionala a acestora.

•    Solicita ajutorul dirigintelui/consilierului scolar atunci cand se confrunta cu dificultati de comunicare cu copilul sau cu comportamente inadecvate ale acestuia (criza adolescentei, chiul, esec scolar etc.).

•    Participa impreuna cu copilul la ore de orientare profesionala in cadrul scolii, pentru a facilita alegerea profesionala a acestuia.

•    Cunoaste parintii colegilor copilului sau, pentru a fi la curent cu modul in care copilul isi dezvolta relatiile sociale, precum si cu eventuale situatii dificile care pot aparea in clasa (conflicte etc.)


Acest material reprezinta rezultatele chestionarului realizat in randul cadrelor didactice inregistrate pe Didactic.ro. Multumim tuturor utilizatorilor Didactic.ro care au participat la chestionarul nostru si au raspuns la intrebarile referitoare la implicarea parintilor in educatia copiilor.

Este randul tau sa ne spui care sunt lucrurile pe care le face un parinte implicat in educatia adolescentului sau. Asteptam raspunsurile tale cu interes.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    15.12.2011 - 14:13
    Din pacate, situatia in care un elev contesta o nota sau cere explicatii in legatura cu ea, poate da nastere la conflicte intre profesor si elev. Inca nu s-a format peste tot o atitudine de transparenta si deschidere in evaluare. Imi pare rau ca ai trecut prin aceasta situatie, anonim_35. As vrea sa stiu daca ai fost totusi si la director in legatura cu aceasta problema. Poate o sesizare a problemei la conducerea scolii l-ar convinge pe profesor sa isi modifice atitudinea.
  • Utilizator Anonim
    anonim_35    15.12.2011 - 07:49
    Va rog sa-mi explicati cum pot avea incredere in evaluarea facuta de un profesor atata timp cat eu ca parinte nu am acces la teste, la punctaj.Am fost la scoala la profesorul de chimie sa vad testul copilului meu si acesta mi-a fluturat lucrarea aratand-mi nota , fara prea multe explicatii vis-a-vi de punctajul initial, stabilit pentru fiecare cerinta. Incet , incet domnul profesor a indreptat discutia catre faptul ca a fost deranjat de "tupeul" copilului, care a indraznit sa-i ceara socoteala pt nota.Copilul s-a adresat in mod politicos profesorlui intrebandu-l unde a gresit , iar raspunsul profesorului a fost sa-si gaseasca singur greselile si sa caute in carte modul de rezolvare a testului.Se pare ca domnul profesor uita ca manualele sunt editate in mod necorespunzator ,iar tipurile de probleme pe care dumnealui le da la lucrari sau teze nu exista in manual .Dumnealui uita care ii este menirea de dascal,iar daca nu imbratiseaza aceasta meserie este bine sa ne lase in pace si sa nu distruga generatii intregi de copii. Abuzul emotional facut de profesori asupra copiilor este frecvent intalnit in scolile romanesti si din pacate nimeni nu ia atitudine(inspectorat, director , minister, societatea civila, asociatii non-guvernamentale, asociatii de parinti).Ca parinte te vezi nevoit sa pleci capul in fata abuzatorului, sa-ti inghiti cuvintele care iti stau pe buze, sa te cenzurezi, sa -l protejezi pe agresor/abuzator, si sa te reintorci acasa cu ochii in lacrimi si cu sufletul strans ca maine copilul va fi din nou abuzat emotional de profesorul de chimie.
    Din pacate sistemul de invatamant este unul putred si nimeni nu are interes sa schimbe din temelii aceasta mizerie care se cheama INVATAMANT.
    Domnilor ministrii si fosti ministrii ai acestui minister, cunoasteti cati profesori labili exista in invatamant, cunoasteti activitatea profesorilor de la clasa, cunoasteti cati profesorinu au nici cele mai elementare notiuni de pedagogie si psihologia copilului? O cunoasteti , dar nu va pasa.
    O vad de pe la TV pe d-na ex-ministru Andronescu,sau pe dl. Marga care dau lectii de cum ar trebui sa fie invatamantul. Uitam cu totii ca acesti ministrii au falimentat invatamantul . Mai ieri criticam acesti doi ex -ministri, iar azi ii chemam pe la toate TV sa ne dea lectii.
    Avem atatia oameni valorosi care pot sa reformeze invatamantul, dar politicienii se incapataneaza sa promoveze non-valorile ca Marga si Andronescu.
    Pacat de acesti 21 de ani care s-au scurs pe linga noi fara sa reusim sa facem ceva pt tarisoara noastra astfel incat sa o ducem mai bine cu totii.
    Pana ce populatia nu va fi una instruita, educata, civilizata, manierata ne vom afla intr-o permantenta deriva. Pacat!
  • Utilizator Anonim
    anamaria    28.09.2011 - 11:23
    Educatia adolescentului care se presupune ca ar trebui dezvoltata si in scoala ,cea care ar trebui sa dea exemple morale nu sa dea loc de interpretari ca de exemplu la COLEGIUL NATIONAL C.NEGRI din Galati unde la clasa a XI-E profesoara de romana este d-na nicoleta cringanu in clasa respectiva fiind eleva si fiica sa care evident este de nota 10.Este inspector scolar si desigur este moral si educativ sa fie profesoara propriei fiice...Care educatie ce raspuns sa dai copilului?

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Metode de a invinge plictiseala la scoala
    Metode de a invinge plictiseala la scoala
    28 ianuarie 2022   

    Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.

  • Stresul cadrelor didactice in perioada pandemiei
    Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
    05 noiembrie 2020   

    In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.

  • Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
    Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
    08 mai 2020   

    Relatia dintre profesori si elevi este poate cel mai important aspect cand vine vorba de motivatia copiilor pentru invatare, siguranta lor emotionala si atitudinea fata de dificultatile in invatare.

Mai multe