characters characters

Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 mai 2020    |   3037 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
Relatia dintre profesori si elevi este poate cel mai important aspect cand vine vorba de motivatia copiilor pentru invatare, siguranta lor emotionala si atitudinea fata de dificultatile in invatare. Prezenta cadrelor didactice poate fi in continuare benefica pentru copii, si in mediul online. Iata cum.

Citeste si:

Predarea online. Ghid de bune practici

Cum pot cadrele didactice sa ii motiveze pe copii sa invete online

Elevii se vad nevoiti sa invete online pentru orele de matematica sau limba romana, sa rezolve teme si exercitii, fara a se bucura de alte aspecte ale vietii la scoala: relatiile de prietenie, jocurile, sporturile de echipa sau glumele si conversatiile cu alti copii. Pentru a-i ajuta sa faca mai bine fata izolarii sociale, iata cum pot profesorii sa ii sprijine emotional pe elevi, chiar si in online:

Umorul si relaxarea. In momentele in care umorul este adecvat, acesta poate ajuta copiii sa ramana prezenti in lectia online si sa se simta mai relaxati. Profesorii pot include momente amuzante la inceputul si finalul lectiei, dar si atunci cand acesta este potrivit in functie de continutul lectiei. De asemenea, cadrele didactice pot incuraja simtul umorului al copiilor, atat timp cat acesta nu este indreptat impotriva altor colegii sau nu este deplasat. Desigur, tehnologia ofera multe modalitati prin care putem aduce umorul in comunicarea online: de la fundaluri amuzante pentru Zoom la meme-uri, benzi desenate sau filmulete amuzante.

Gestionarea momentelor tensionate. Izolarea sociala indelungata si comunicarea online pot creste intoleranta copiilor la frustrare si le diminueaza rabdarea. De aceea, conflictele, frustrarea legata de intelegerea materiei sau de problemele tehnice pot duce la izbucniri emotionale mai intense ale copiilor. Profesorii pot fi de ajutor in asemenea momente fiind pregatiti pentru ele si reactionand mai putin intens decat copiii, pentru a nu contribui la conflict.

Conversatiile care nu au legatura cu invatarea. In limita timpului disponibil, profesorii pot sa ii sprijine pe copii emotional doar facand conversatie cu ei despre subiecte care nu au legatura cu scoala: filmele sau desenele animate vazute, jocurile inventate acasa, recomandari pentru timpul liber etc. Simplul gest de a intreba copiii „Ce mai faceti?” si de a-i incuraja pe toti sa raspunda ii ajuta pe copii sa se simta apreciati si iubiti.

Incurajarea comunicarii intre copii. Proiectele de grup ca teme pentru acasa si discutiile de grup din timpul lectiilor ofera copiilor ocazia de a socializa in continuare cu colegii lor, un aspect important pentru echilibrul lor emotional.


Comunicarea sincera despre emotii si despre modalitati de gestionare a lor. Copiii au nevoie sa invete de la adultii importanti din viata lor ca emotiile dificile sunt normale, ca pot fi gestionate si folosite ca semnale pentru a face schimbari in propriul comportament. Cadrele didactice pot vorbi copiilor despre rolul emotiilor si despre tehnici eficiente de gestionare a acestora.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe