characters characters

Lectii pe care le invatam de la copii

Propus de: Echipa Intuitext   |   18 noiembrie 2009    |   4786 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Inainte sa ma casatoresc aveam sase teorii despre cresterea copiilor; acum am sase copii si nu mai am nicio teorie”  
                (John Wilmot, conte de Rochester)

Cu siguranta multi dintre voi l-ati parafrazat pe acest poet englez. Cu totii avem numeroase teorii despre cresterea copiilor, insa cum se face ca atunci cand intr-adevar devenim parinti, parca totul se schimba?

Ne promitem sa nu repetam greselile parintilor nostri, sa ne purtam cu mai mult tact avand in vedere ca exista si o evolutie de-a lungul generatiilor si multe din vechile principii dupa care s-au ghidat ai nostri acum nu mai functioneaza. Se intampla sa ne propunem sa nu procedam la fel ca ai nostri, sa adoptam alte reguli, sa ne comportam altfel, insa intalnim aceleasi probleme ale educatiei.

In meseria de parinte ne impotmolim adesea in niste reguli extrem de precise despre “cum sa”, care sunt deseori  infirmate de copii. Pana la un punct , totul merge conform cartilor pe care le citim despre cresterea copiilor, dar fiind unici, copiii ofera oricarei situatii un plus de originalitate. Chiar daca teoriile initiale pe care le avem nu supravietuiesc in practica, fiecare parinte invata cate ceva.

Exista 4 teorii sau lectii principale ce functioneaza in aproape orice situatie.

Lectia 1: Baza ascultarii si intelegerii o reprezinta respectul.

De cele mai multe ori copiii sunt neascultatori si asta pentru ca isi dau seama ca pe tine te enerveaza anumite lucruri pe care le fac. Pentru ca nu reusesti sa te impui, sa le castigi respectul, ei vor continua sa se comporte in asa fel in cat sa te scoata pe tine din sarite. Atuci cand ii ceri sa faca ceva, va face exact opusul. Respectul reciproc este o conditie esentiala pentru a exista ascultare. Daca nu exista respect, de obicei parintii ii conving pe copii sa asculte bazandu-se pe teama de pedeapsa. De aceea este util sa indepartezi teama de pedeapsa pentru ca ascultarea sa porneasca din repectul pe care copilul il va dobandi fata de tine. Demonstreaza-i ca il respecti ca om, ii respecti parerile si opiniile si cere-i acelasi lucru.

Lectia 2: Puterea exemplului este un profesor eficient.

Atunci cand ai copii mici trebuie sa tii cont de 2 reguli: copiii nu sunt copii pentru a fi pedepsiti  si niciodata nu trebuie sa-i permiti copilului sa te trateze nerespectuos. Bataia nu este o solutie, iar conflictele dintre tine si copil nu se reduc daca aplici aceasta metoda, ci se vor acutiza. In primii trei, patru ani de viata, copiii imita aproape orice comportament pe care-l observa la tine. Daca tu vorbesti urat de fata cu el, va invata repede cuvintele si le va utiliza in te miri ce context. Daca tu il lovesti, si el va da intr-un copil mai mic cu care va interactiona. Sunt foarte multe comportamente pe care cel mic le preia de cele mai multe ori inconstient. Asadar, inainte de a pedepsi comportamentele pe care copilul tau le manifesta analizeaza putin care este sursa lor, sau mai bine zis, cine.
 

 
Lectia 3: Incurajarile duc la ascultare.
Referitor la aceasta lectie va propunem urmatorul citat care nu are nevoie de niciun comentariu. Psihiatrul Rudolf Dreikurs a spus la un moment dat: ”Incurajarea este mai importanta decat orice aspect al cresterii copiilor. Este atat de importanta, incat lipsa ei poate fi considerata principala cauza a comportamentelor deviante. Un copil cu un comportament deviant este un copil descurajat. Orice copil are nevoie de incurajare continua, la fel cum o planta are nevoie de apa. El nu poate creste, nu se poate dezvolta si nu poate dobandi simtamantul apartenentei fara descurajare”.

Lectia 4: Invatarea ascultarii poate fi distractiva

Amenintarile, pedepsele, tipetele nu fac altceva decat sa acutizeze problemele pe care deja le intampini in incercarea de crestere a copilului. Pentru ca acestea sunt doar solutii de scurta durata, iar problemele vor reveni cu siguranta, iti propunem sa faci uz de simtul umorului si de creativitate. Acestea stau la baza metodei de soc pozitive.  Atunci cand copilul se asteapta sa tipi, zambeste-i, daca se asteapta sa-i tragi o palma pentru ca si el stie ca o merita pe deplin, da-i un sarut parintesc. Observa reactiile. Ascultarea poate sa fie un proces distractiv uneori, daca stii cum sa faci managementul comportamentelor si a propriilor tale reactii.


Tu ce lectii inveti in fiecare zi de la copilul tau? Cum ti-a schimbat pana acum copilul tau viziunea asupra educatiei?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe