characters characters

Jocuri pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare nonverbala

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2012    |   12755 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

http://www.polirom.ro/catalog/carte/inteligenta-emotionala-a-copiilor-jocuri-si-recomandari-pentru-un-eq-ridicat-4656/arunca_o_privire.htmlO parte importanta a mesajelor noastre se transmit pe cale nonverbala. Stim acest lucru de la specialisti, dar si din interactiunea de zi cu zi cu alte persoane. Si copiii la fel: inteleg cand suntem furiosi fara sa fie nevoie sa le spunem o vorba, stiu cand sunt acceptati sau respinsi de catre un grup doar din atitudinea celorlalti copii si stiu sa isi exprime dezaprobarea fata de o actiune a ta doar printr-o privire.  Problemele apar cand inca nu au invatat toate regulile sau modalitatile de exprimare nonverbala... Iata insa cum il poti ajuta in acest sens.

Jocuri pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare nonverbala a copilului


Jocul “sonorul dezactivat” (pentru copii intre 7 si 12 ani)
Propune-i copilului sa urmareasca impreuna cu tine un film fara sonor si roaga-l sa descrie sentimentele si emotiile fiecarui personaj. Daca doreste acest lucru, poate opri derularea filmului. Tine minte raspunsurile copilului tau sau noteaza-le pe o foaie, in functie de secventa si numele personajului, pentru ca apoi sa verificati impreuna raspunsurile, urmarind filmul cu sonorul activat .

Mimarea sentimentelor (de la 6 ani pana in adolescenta)

Decupeaza 20 de cartonase pe care scrii denumirile a 20 de sentimente si emotii. Intr-un grup de 3 sau mai multe persoane, extrageti pe rand cate un cartonas si mimati in maxim 3 minute sentimentul inscriptionat fara a folosi cuvinte. Cel care ghiceste sentimentul pastreaza cartonasul si extrage unul pentru a mima la randul sau un sentiment; castigatorul este jucatorul cu cele mai multe cartonase.

Ghiceste sentimentul (5-10 ani)
Pentru acest joc, este nevoie sa te inregistrezi rostind acelasi mesaj pe tonuri diferit. De exemplu, “Mi-am lasat bagajele in masina”, ca si cand ati fi bucuros, trist, nervos, temator si ingrijorat. Copilul tau trebuie sa ghiceasca sentimentul exprimat, iar apoi poate sa rosteasca si el o alta propozitie, incercand sa redea cat mai multe sentimente diferite cu ajutorul tonului. (De exemplu “A venit mama acasa!”, “Am pierdut cartea de matematica” etc.)


Crezi ca pe copilul tau l-ar ajuta jocurile si activitatile de dezvoltare a abilitatilor de comunicare nonverbala?
Abilitatile de comunicare nonverbala sunt o parte importanta a ceea ce inseamna inteligenta emotionala. Afla mai multe despre acest subiect din cartea  “Inteligenta emotionala a copiilor”, aparuta la Editura Polirom in colectia Psihologia copilului si Parenting.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    daiana bob    21.05.2016 - 09:10
    imi place dar ?
  • Fără foto
    marius    23.06.2015 - 14:36
    sunt timid

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe