characters characters

Jocuri cu distantare sociala pentru copii

Idei de activitati pentru pauze: in curte si in clasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 februarie 2021    |   4622 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

jocuri cu distantare sociala
Regulile de distantare sociala au facut mai dificila socializarea copiilor si au limitat libertatea acestora de a se juca impreuna. Iata cateva idei de jocuri cu distantare sociala care pot fi puse in practica in clasa, acasa, in curtea scolii in pauze sau in parc.

Citeste si:

Anxietatea copiilor legata de redeschiderea scolilor

Regulile si masurile de siguranta in scoli


Jocuri cu distantare sociala in aer liber


Mai ales in cazul scolilor care adopta un orar decalat, pauzele pot fi petrecute in curtea scolii de catre copii respectand distanta sociala. Pentru aceste cazuri, jocurile de miscare pot fi potrivite. Iata cateva idei.

Labirintul patrat

Conducatorul jocului asaza pe asfalt 4 conuri/cuburi etc. astfel incat sa formeze un patrat. Unul dintre cuburi reprezinta startul labirintului, iar altul reprezinta finalul labirintului. Doar conducatorul jocului stie care este traseul corect de la primul la ultimul con. Copiii participanti trebuie sa ghiceasca traseul correct de la un con la altul. Primul copil incepe traseul si daca greseste, trebuie sa sara intr-un picior de 5 ori (sau alta pedeapsa care include miscare) si se asaza la coada, pentru a incerca din nou. Al doilea copil incearca sa parcurga si el traseul corect. Iata mai jos o schema care te poate ajuta sa intelegi mai usor regulile jocului.
joc cu distantare sociala

Fa ce spun, nu ce fac!

Copiii se asaza intr-un cerc, la distanta unul fata de celalalt. Primul copil se intoarce catre copilul din dreapta si spune ca face o actiune – de exemplu, „Ma spal pe maini.”, dar mimeaza o alta actiune – de exemplu, se catara pe o scara. Al doilea copil se intoarce catre copilul din dreapta lui si trebuie sa mimeze actiunea spusa de primul copil („Ma spal pe maini”) spunand ca realizeaza o alta actiune – de exemplu, „Pedalez pe bicicleta”. Urmatorul copil trebuie sa mimeze pedalatul pe bicicleta, spunand ca realizeaza o alta actiune etc. Cand un copil greseste, toti copiii realizeaza miscarea corecta si alearga pe loc timp de 10 secunde.


Cateva dintre jocurile clasice ale copilariei pot mentine distanta sociala in aer liber:

 • Sotronul
 • De-a v-ati ascunselea
 • vanatoarea de comori

Jocuri cu distantare sociala in interior


Pentru ca unele scoli sau clase decid ca elevii sa nu iasa in curtea scolii in pauze, pentru a evita algomerarea, iata cateva jocuri care pot fi realizate in interior, pastrand distanta sociala.


Bingo

Pentru acest joc, vei avea nevoie de fise special realizate, fiecare elev primind o fisa diferita. Poti folosi in loc de numere, cuvinte, litere, forme geometrice, plante sau animale. Dup ace fiecare elev a primit o fisa, profesorul sau un alt copil care conduce jocul, alege la intamplare cate un numar, cuvant, litera etc. Copiii bifeaza pe fisa de bingo daca numarul sau cuvantul respectiv se regaseste pe fisa lor. Cand au completat o line verticala, orizontala sau diagonala, striga Bingo si sunt castigatori. Jocul este potrivit pentru prescolari (daca folosesti cifre, simboluri sau forme geometrice) si pentru scolarii mici.

Jocurile de atentie

Scolarii mici pot juca in clasa jocuri de atentie precum Alfabetul clasei, in care copiii primesc o fisa cu literele alfabetului si trebuie sa noteze in dreptul lor cate un obiect din clasa care incepe cu litera respectiva.

Jocul „As manca o portocala”

Fiecare copil primeste un numar de la 1 la numarul total de elevi din clasa. CAdrul didactic sau copilul care conduce jocul va incepe spunand, de exemplu, „As manca 5 portocale.”. Copilul care are numarul 5, va spune „De ce 5 si nu 12 portocale?”, copilul cu numarul 12 va raspunde la fel etc. Copiii care nu sunt atenti cand este strigat numarul lor sunt scosi din joc. Daca un copil striga un numar eliminat deja din joc, este la randul lui eliminat.

Jocuri cu distantare sociala pe care copiii le pot juca in perechi:

 • Avioane
 • Spanzuratoarea
 • Piatra, foarfeca, hartie

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Jocuri de vara
  Jocuri de vara pentru intreaga familie
  18 iulie 2022   

  Idei de jocuri pentru dupa-amiezile de vara.

 • Jocuri de vocabular pentru vacanta
  Jocuri de vocabular pentru vacanta
  07 iulie 2022   

  Drumurile lungi de vacanță pot fi relaxante pentru adulți, dar monotone pentru cei mici. În momentele de plictiseală, jocurile de limbaj sau vocabular apar deseori în mod spontan în rândul copiilor, mai ales la vârste mici, când imaginația și fascinația pentru cuvinte sunt la cote înalte.

 • Copil singur acasa
  Cand il lasi pe copil singur acasa
  08 iunie 2022   

  De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?

Mai multe