characters characters

Invatarea prin afise, harti, postere si fise

Propus de: Mihaela Zaharia   |   04 septembrie 2013    |   5811 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Camera copilului tau este al doilea loc in care invata, dupa sala de clasa. Asadar, este bine sa te asiguri ca atunci cand se afla in camera lui, este intr-un decor potrivit activitatii de invatare. Cum poti decora peretii si alte suprafete verticale din camera copilului intr-o maniera educativa? O mamica ne impartaseste din experienta sa in aceasta privinta.

Am inceput de curand sa aranjez camerele copiilor pentru inceperea scolii. Fireste, mobila au, precum si carti selectate dupa nivelul scolar si interesele lor. Au si celelalte accesorii precum lampa de birou si de pat, ceas sau radio cu ceas, , cos de gunoi, flori in ghiveci, calendar de perete.  Ce mai vroiam eu era sa decorez peretii. Cu ce? Cu ce ii intereseaza pe ei.
De exemplu, baietelul meu e interesat de rachete, stele si planete. Am ornat deja o laterala a sifonierului cu doua afise obtinute la doua evenimente aviatice la care a participat pana acum, cu o poza a primului nostru cosmonaut, Dumitru Prunariu, pe care a primit-o cu dedicatie si cu stele si planete fosforescente.

Am mai cautat si am gasit o harta cu sistemul solar si una cu bolta cereasca si constelatiile, ambele de dimensiuni 1m x 70cm. Problema e ca sunt din hartie subtire si pliate, asa ca acum caut sa le laminez astfel incat sa reziste cat mai mult. Mai ales ca presupun ca sunt singurele de pe piata de acest fel, eu negasind altele.

Am facut rost de harti laminate ale lumii si ale Romaniei, care au aterizat tot la el in camera, pe pereti. Una e fata/verso, asadar din timp in timp va fi intoarsa. Deja ne uitam pe ele sa identificam locurile si tarile pe unde am fost, iar el a invatat cateva steaguri pe care nu le stia (sunt aliniate pe marginea hartii).

Dar pentru ca marea lui pasiune sunt rachetele si desi a adunat multe rachete de-a lungul timpului (ultima e facuta din lemn, e din Rusia, scrie CCCP pe ea, iar inauntru e ... Iuri Gagarin, tot din lemn ), mi-ar fi placut sa aiba si un afis cu rachete. Ceea ce nu am gasit, insa am... solutia. Pentru ca pe internet sunt imagini gratuite cu rachete, chiar afise cu toate tipurile de rachete, solutia e sa printez una pe format A3, sa o plastifiez si gata posterul!

Si pastrand aceeasi idee, dar trecand la intersele fetitei mele, am ajuns la a crea alte materiale didactice. Ea vrea sa invete japoneza, dar in Romania nu exista materiale pentru copii, ci doar pentru adulti. Desi ea are primite de la un prieten din SUA ceva materiale educationale speciale pentru copii (niste carduri, un dictionar in imagini si CD-uri), tot nu are suficiente. Dar ... sunt pe net. Iar scoase la imprimanta color, mai mici sau mai mari, si trase in folie, fac minuni! Merg chiar sub forma de carticele cu pagini colorate, speciale pentru exersat, dar  plastifiate, pe care copilul invata sa scrie caracterele cu carioca pe deasupra, apoi sterge si o ia de la capat. Altfel, cartile au viata mult mai lunga fata de varianta printata alb-negru pe care se scrie direct cu creionul, pentru ca atunci cand se termina o carticica trebuie facuta alta.

Ce am gasit in schimb in librarii au fost fisele plastifiate.

Una din cele mai folosite fise de pana acum a fost cea cu literele in limba romana, scrise de tipar si de mana, pe care fiica-mea a avut-o in fata biroului din clasa I, iar acum alta identica a fost pusa in fata biroului fratelui ei pentru ca e randul lui in clasa I.
Pe peretele din fata biroului ei a ajuns fisa cu alfabetul in engleza. Noi am ales sa invete engleza si franceza pentru ca aceste doua limbi le va studia la scoala.

O alta fisa care va fi intens folosita de acum incolo e cea cu tabla inmultirii. Am luat-o la inceputul vacantei dintre clasa a II-a si a III-a pentru ca ni s-a recomandat sa incepem sa o invatam in vacanta de vara. Si desi fratele mai mic abia incepe clasa I, a fost asa de interesat de tabla inmultirii, incat a doua zi m-am dus iar la librarie sa mai iau una ca sa o aiba fiecare pe a lui si sa nu se mai certe pe ea.
Cand am pus hartile cu Romania si globul pamantesc pe pereti mi-am adus aminte cu haz ca am aplicat acelasi principiu si cand am invatat-o pe fiica-mea sa faca la olita. Adica am scos olita printre jucarii cu mult inainte de a-i cere sa o foloseasca doar ca sa se invete cu ea, sa ii fie familiara, etc. Acum, pe acelasi principiu am pus hartile, pentru ca la anul va invata la scoala geografie. Si tot asa, pentru ca era in oferta de fise, am luat-o si pe cea cu tabelul elementelor chimice al lui Mendeleev. Macar sa ii fac curiosi si sa li se para familiar... cand va veni si timpul lui .


Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 14 ani, trainer de 10 ani si mamica de 9 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a III-a si de 7 ani pentru baietelul meu, elev in clasa intai.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    06.09.2013 - 13:49
    Aaa, merci de idee. Porbabil pe viitor vor aparea si asa. Deocamdata lipite pe dulap doar fiica-mea a avut scris de mana orarul si lista ei cu obiective ...
  • Utilizator Anonim
    emily    06.09.2013 - 09:47
    La fel de bune sunt si plansele sau desenele facute de copii, tot cu scopul de-ai ajuta in invatare. Daca nu e vorba de harti sau alte materiale care sunt prea complicat de realizat de catre copil, copiii pot realiza ei insisi fisele cu reguli gramaticale, cuvinte etc. si le pot lipi in camera lor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe