Intrebari pe care sa le adresezi copilului tau interior
Multi dintre noi purtam povara unor probleme nerezolvate din copilarie care ne afecteaza si astazi. Uneori simtim ca e un cerc vicios in care ne invartim si indiferent de problemele pe care le avem, ne reintoarcem din nou la aceleasi chestiuni nerezolvate pe care le am ascuns undeva in adancul nostru, ani intregi. Psihologii sustin ca fiecare din noi avem un copil interior care are nevoie de ajutor pentru a-si gasi raspunsurile pe care le-a cautat dintotdeauna pentru a putea deveni adultul echilibrat la care visam.
Citeste si:
Exercitii de explorare a copilului interior
Propria copilarie si rolul de parinte
Copilul interior - intrebari care te ajuta sa te cunosti mai bine
Conceptul de copil interior nu este unul nou. El se refera la constientizarea si conectarea cu acea parte din noi, imatura inca, inocenta, creativa si plina de mirare si curiozitate. Este acea parte din noi care s-a format pe baza celor mai timpurii experiente pe care le-am trait.
Copilul interior joaca un rol foarte important in dezvoltarea noastra psihologica si emotionala fiindca aceasta parte cuprinde cele mai intense emotii si amintiri, cele mai inradacinate credinte pe care ni le-am format despre noi si despre cei din jur. A incerca sa aflam mai multe despre copilul nostru interior inseamna a incepe un proces de autodescoperire. E ca o conversatie pe care o purtam cu noi cand eram tineri, ca o calatorie in trecut pentru a intelege mai bine prezentul si a ne contura un viitor mai bun.
Cum ne influenteaza copilul interior viata de adult? Adesea persoanele cu un copil interior ranit vor avea dificultati de adaptare la mediul inconjurator, vor avea o stima de sine scazuta, se vor increde cu greu in alte persoane, vor simti mereu o frica de abandon sau o nevoie constanta de validare. Adesea, traumele din trecut sunt responsabile pentru ranile copilului interior, rani ce pot sa ne afecteze comportamentul, emotiile si relatiile din prezent.
Vindecarea copilului interior este o calatorie si nu o destinatie. E vorba de a constientiza ranile si traumele din trecut si de a lucra cu ele pentru a gasi solutii si pentru a ne vindeca.
Tot procesul inseamna a te reconecta cu copilul tau interior, a intelege durerea prin care a trecut si a-l ajuta sa se vindece. Intrebarile sunt extrem de importante fiindca ele contribuie la o mai buna conectare cu copilul interior.
Iata cateva intrebari pe care le poti adresa copilului tau interior pentru a te intelege mai bine:
- Cand te-ai simtit iubit de catre parinti?
- Cand te-ai simtit respins de catre parinti sau de alte persoane?
- Ce te face fericit?
- Ce te face sa te simti in siguranta?
- Cand te-ai simtit neglijat in copilarie si cand te simti neglijat acum?
- Care este amintirea ta preferata din copilarie?
- Care sunt lucrurile care iti plac cel mai mult la tine?
- Ce nu iti place la tine?
- Care sunt punctele tale forte?
- Care sunt punctele tale slabe?
- Care e cea mai dureroasa amintire pe care o ai din copilarie?
- Care e anotimpul in care te simti cel mai bine?
- Ce sfat ai vrea sa imi dai in acest moment?
- De ce ai nevoie de la mine in acest moment?
Conectarea cu propriul copil interior poate parea o experienta dificila, incomoda, inutila sau chiar imposibila. Insa aceasta parte a personalitatii noastre este prezenta si isi face simtita influenta in momente emotionale intense, cand, de exemplu:
- ne simtim abandonati sau respinsi de cei din jur doar pentru ca ne refuza o rugaminte sau nu ne raspund suficient de repede la telefon;
- primim feedback constructiv, dar simtim o rusine intensa si ne concentram doar asupra partilor informatiilor "negative" despre performanta noastra;
- fugim din fata provocarilor pentru ca ne este foarte teama de esec sau respingere;
- devenim defensivi cand primim o sugestie sau un sfat oferite cu intentii pozitive;
- ne simtim singuri, lipsiti de speranta sau coplesiti de teama.
Reactiile emotionale intense, coplesitoare, deseori nejustificate de situatia cu care ne confruntam sunt reactii emotionale care provin din acea parte a personalitatii noastre care se simte inca un copil neajutorat sau singur in fata problemelor. De aceea, in terapie si in activitatile de dezvoltare personala, copilul interior deseori primeste atentie si intelegere, pentru a consolida abilitatile de a gestiona emotii intense si situatii stresante.
A discuta cu copilul interior poate fi o experienta vindecatoare. Vei ajunge in zonele cele mai profunde ale gandirii si simtirii tale si vei invata de ce ai nevoie pentru a trai o viata fericita si a te simti echilibrat din toate punctele de vedere.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
Adauga tu primul comentariu: