characters characters

Greseli frecvente pe care le fac parintii adolescentilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iulie 2010    |   4444 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

De obicei, vorbim despre cum anume ar fi bine sa procedam pentru a ne educa copiii intr-un mod echilibrat si deschis.Uneori este util sa privim lucrurile si din alta perspectiva: care sunt abordarile care in educatia copiilor nu dau rezultate? Iata-le pe cele mai frecvente.
 
1. Amenintarile vesnice ca ii vei da mai putini bani de buzunar, ca nu-l vei mai lasa sa faca ce vrea, nu va mai iesi in oras in serile de weekend etc. Toate acestea sunt vazute de adolescent ca niste  mari “bla bla-uri”, niste vorbe aruncate la nervi si care oricum nu vor conta prea mult atunci cand starea ta emotionala va fi mai pozitiva. Probabil acest lucru se intampla fiindca intotdeauna cand te enervezi spui aceleasi lucruri si faci apel la amenintarile cu care deja copilul tau s-a obisnuit. Ai putea ca atunci cand lansezi o amenintare sa o si pui in practica pentru ca data viitoare, copilul tau sa nu mai forteze limitele si sa nu te mai determine in a ameninta cu diverse activitati si penalitati.

2. Exagerarea. Te-ai auzit spunand vreodata “Nu ai voie sa iesi inca in oras pentru ca esti prea mica, mai asteapta pana la 18 ani”, “Faci scoala de soferi cand vei avea serviciul tau si vei fi mai responsabil, nu acum”. Din pacate, astfel de vorbe sunt neintemeiate si considerate absurde de catre adolescenti. Cu atat mai mult, acestia vor considera ca au dreptate atunci cand spun ca parintii lor sunt demodati, ca fac parte dintr-o cu totul alta generatie si nu vor intelege niciodata viata lor. Asadar, una dintre greselile pe care parintii le fac este aceea de a exagera unele aspecte din traiul copiilor din dorinta de a le face un bine si de a-i feri de amenintarile unei vieti sociale, de influenta nefasta a prietenilor sau de influentele pe care le are moda asupra lor.

3. Deciziile luate in graba au consecinte destul de neplacute asupra copiilor. Vorbim de situatiile in care pe moment, nestiind ce sa mai faci, iei o hotarare de genul: “Nu mai mergem nicaieri”, “Nu-ti mai cumpar nimic, plecam acum”, “Iesi din casa in momentul asta, nu vreau sa te mai vad”etc. Acestea sunt unele decizii care ne ajuta pe noi sa ne linistim si pe care le consideram a fi cele mai adecvate la momentul respectiv. Insa de putine ori stam sa ne gandim ca adolescentii nostri s-ar putea sa sufere si ei si sa se simta vinovati si plini de remuscari, insa pentru ca nu le oferim o sansa de a se disculpa, isi intorc sentimentele impotriva noastra si ii indepartam si mai mult de noi.

4. Lipsa monitorizarii.
Atunci cand ai cerut sa fie indeplinita o sarcina de catre copilul tau, i-ai spus vreodata cu ce frecventa, durata, cum anume se face si te-ai intrebat daca poate face? E capabil? Nivelul de dificultate este suficient de pliabil pe nivelul lui de dezvoltare? Iata un exemplu: Ii ceri copillului sa prepare salata pentru cina. Ai toate legumele pe masa, iar sarcina lui este doar de a le taia, a le pune intr-un bol si a le condimenta. Si de aici incep o serie de discutii si certuri: bolul ales nu este bun- trebuia unul mai mare; legumele trebuiau taiate mai mari; condimentele alese nu sunt cele potrivite pentru salate etc.”. Iata cum, dintr-o simpla cerinta de genul “pregateste salata” pot sa apara o serie de discutii si certuri pentru ca pur si simplu nu ai specificat detaliile. Te gandesti cu siguranta ca “la 17 ani n-ar trebui sa-i spun astfel de lucruri, e de la sine inteles ca ar trebui sa le stie deja”. Din pacate, credintele noastre despre ce stiu copiii sunt relativ putine si deficitare. E mai bine sa specifici toate aceste lucruri pentru a evita neintelegerile de dupa. Porneste mereu de la premisa ca nu stie exact ce vrei si cum vrei sa fie realizata sarcina lansata de tine si ofera cat mai multe detalii.

5. Comunicarea deficitara intre cei doi soti
este o alta greseala prin care adolescentul tau devine confuz, iar procesul de educare nu mai e la fel de eficient. Astfel de situatii au loc atunci cand unul din parinti ii spune copilului ca e pedepsit si il trimite in camera lui fara a mai manca si desertul, iar mama, pe ascuns soseste cu “dulcele” in camera copilului pentru a-l imbuna si a-i face penitenta mai suportabila. Acest deficit de comunicare, lipsa de consecventa intre ce spune unul din parinti si ce spune/face celalalt, nu ofera rezultate favorabile pentru educarea adolescentilor. Ei vor sti ca intotdeauna cand vor face o boacana, unul dintre parinti va fi de partea lor, chiar daca celalalt va folosi pedeapsa.

6. Raspunsul inconsistent cu comportamentul apare atunci cand azi, copilul tau nu-si face patul dimineata si ridici tonul la el, iar maine dimineata repeta comportamentul, dar tu ii dai bani de buzunar. Se intampla frecvent sa nu ramanem constanti in raspunsul pe care il avem fata de comportamentele copiilor nostri. Daca vii de la serviciu obosit s-ar putea sa te deranjeze mai multe lucruri, pe care in alte seri nici macar nu le observi. Reactia ta va fi diferita in situatii de genul acesta, iar copilul tau nu va sti ce sa faca pentru a se adapta si plia pe feedback-ul pe care i-l oferi. Incearca, indiferent de circumstante, sa ramai constant in ceea ce spui si faci.

7. Cicaleala este una din cele mai mari pedepse pentru copii.
Adolescentii isi doresc sa fie in sfarsit maturi, pe picioarele lor, iar parintii obisnuiesc sa le spuna mereu cum sa se imbrace, ce sa faca si cum, ce comportamente sa adopte in mediul social etc. Greseala e cu atat mai mare cu cat il/o cicalesti de fata cu prietenii ei/lui. S-ar putea sa nu-ti dai seama de asta, ci doar sa observi reactiile de furie ale copilului, insa ar fi ideal daca ai incerca sa te controlezi putin. Ai incredere in educatia pe care i-ai oferit-o pana acum si de faptul ca va sti sa se descurce si singur, fara sfaturile tale.

Noi ti-am prezentat 7 greseli pe care parintii le fac in educarea adolescentilor. Tu ce alta greseala crezi ca ar fi trebuit mentionata?


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe