characters characters

Furia si plictiseala la copii

Poveste terapeutica: Broscuta cea furioasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 septembrie 2016    |   3950 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

broscuta testoasa
Daca ai un copil care sufera de plictiseala, are uneori probleme cu controlul furiei si intampina dificultati in relatiile sale sociale, probabil ca ar avea nevoie de ajutorul tau pentru a dezvolta acele abilitati care ii lipsesc precum: autocontrolul, relaxarea, tehnici de a rezolva probleme, de a-si adresa intrebari ajutatoare etc.

Pentru a veni in sprijinul copilului tau, iti propunem urmatoarea poveste terapeutica:

„Tess era o mica broasca testoasa poreclita de cei care o cunosteau drept Tess cea Teribila. De ce? Pentru ca nu ii placea scoala si nu avea rabdare sa stea in banca si sa invete. Intotdeauna era prima care se plictisea, iar din acel moment era cea care facea probleme atat profesorilor, cat si colegilor de clasa. Intotdeauna se foia in banca, isi lovea cu creionul colegul cel mai apropiat, ascundea caietele si cartile celorlalti pentru a se distra si facea multe alte nazdravenii.

Tess nu era o broscuta fericita. A fi plictisit si suparat sau nervos nu te face foarte fericit, nu-i asa? Intr-una din zile, dupa cateva ore la scoala in care s-a certat cu toata lumea, inotand spre casa si pierduta in gandurile ei, Tess a incurcat drumul. Dezorientata, mare i-a fost spaima cand a fost cuprinsa de o mana imensa. Era a unei alte broaste testoase insa foarte mare. Pesemne ca era o broasca testoasa inteleapta si batrana, de cateva sute de ani, despre care ii povestise parintii.

- Pari sa fii trista. Ce s-a intamplat? o intreba broasca testoasa pe Tess.

Ca prin minune, fara sa-si dea seama cum, Tess a inceput sa ii spuna toate problemele pe care nu le are si faptul ca nu reuseste sa se inteleaga cu nimeni si mereu se baga in probleme.

- Oh, si eu am trecut prin asemenea situatii. Si eu am avut nenumarate probleme la viata mea si mi-a luat, ce-i drept, destul de mult timp pana sa-mi dau seama care e raspunsul. Atunci cand simti ca nu mai poti, cand devii iritata sau suparata ori nu stii ce sa faci, baga capul in carapace pentru a fi numai tu cu tine, in liniste si pace. In plus, atunci cand esti in carapace, respira de trei ori adanc si puternic si lasa aerul sa iasa din tine incet ca si cand ai suiera. Cand simti ca te-ai linistit, intreaba-te daca felul in care te-ai simtit atunci cand ai intrat in carapace este folositor sau nu. Daca raspunsul este nu, gandeste-te la ce poti face pentru a imbunatati situatia atunci cand vei scoate capul din carapace., i-a povestit broasca inteleapta.

Sprijinindu-se de carapacea batranei broaste, Tess si-a gasit drumul spre casa. In urmatoarea zi, scoala parea la fel de plictisitoare ca si intotdeauna, insa de aceasta data s-a gandit sa asculte sfatul primit cu o zi inainte si s-a retras in carapacea sa. Ceva s-a intamplat. Dintr-o data parca s-a regasit, a devenit mai calma si mai relaxata. S-a intrebat ce poate face pentru a imbunatati relatia cu celelalte broscute din clasa. S-a gandit ca daca zambeste si este amabila cu ele, s-ar putea ca acestea sa nu o mai tachineze. Apoi a scos capul din carapace, a zambit broscutelor din jurul ei si a descoperit cu bucurie ca si ele ii zambesc. Peste un timp, dupa ce Tess a folosit aceasta tehnica de multe ori cu succes, si-a facut multi prieteni si abia astepta sa inceapa scoala pentru a-i revedea. Iar porecla ei a fost schimbata din Tess cea Teribila in Tess cea Grozava.”

Povestea poate fi continuata de copii pornind de la intrebarea: „Ce a facut/spus Tess atunci cand si-a scos capul din carapace?” O astfel de poveste este utila pentru copiii de orice varsta fiindca ii invata sa reflecteze asupra a ceea ce simt si ii invata sa devina mai buni, mai toleranti, mai relaxati si mai calmi.


Poveste adaptata dupa "Going inside", din volumul "101 Healing Stories for Children and Teens" de George W. Burns


*Sursa foto:Melissa Dinwiddie, https://www.flickr.com/photos/livingacreativelife/17619253846/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe