Exercitii pentru dezvoltarea autocontrolului copiilor
Autocontrolul se dezvolta treptat, in copilarie si adolescenta, cu sprijinul parintilor. Capacitatea copiilor de a-si controla impulsurile este esentiala atat pentru echilibrul lor emotional, relatiile cu cei din jur, cat si pentru performantele lor scolare.
Citeste si:
Cum il inveti pe copil autocontrolul
Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
Studiile arata ca nivelul de autocontrol din copilarie, masurat in intervalul de varsta 2-10 ani, poate prezice nivelul de sanatate fizica, problemele legate de dependenta de substante, problemele financiare si legale la maturitate, independent de inteligenta sau statutul social al familiei. Studii de acest fel atrag atentia asupra importantei nivelului de autocontrol inca din primii ani de viata. Cum putem sprijini autocontrolul copiilor? Iata cateva idei.
Exercitii si jocuri care dezvolta autocontrolul la copii
„Mima - cu/fara autocontrol” – o idee de joc in care participantii mimeaza un comportament in care dau dovada de autocontrol versus un comportament in care autocontrolul lipseste. In acest fel, copiii vor constientiza cum poate autocontrolul sa ne influenteze reactiile, mimica si gesturile, cum suntem vazuti de catre ceilalti in momentele in care ne pierdem controlul si pot invata sa identifice mai usor propriile reactii in momentele emotionale intense.
„Baloanele controlate” este un alt joc prin care copiii vor trebui sa umfle baloane cat mai multe intr-un timp cat mai scurt, fara a sparge vreunul. In plus, daca un balon se sparge sau se dezumfla brusc, copilul e scos din joc. Participantii la joc vor invata sa isi controleze respiratia intelegand ca e nevoie de autocontrol pentru a duce la bun final o sarcina.
„Semaforul” este un alt joc pentru copii ce ii poate ajuta sa invete despre autocontrol. Poate include sarituri, alergari, rostogoliri, catarari sau orice activitate iti trece prin minte. Copiii au in fata un semafor cu 2 culori: rosu care inseamna ca trebuie sa se opreasca instant din ceea ce fac si verde, cel ce da permisiunea de a face din nou activitatea de dinainte.
Reflectia in scris asupra deciziilor luate. Activitatea este mai potrivita copiilor cu varsta peste 10 ani, dar poate fi utila si copiilor mai mici. Pe o foaie de hartie, copilul raspunde la urmatoarele intrebari: „Da 3 exemple de decizii pe care le-ai luat astazi., „Dintre cele trei, care a fost cea mai buna decizie luata?” „Dintre cele trei, care a fost cea mai putin buna decizie luata?”, „Care crezi ca a fost cea mai buna decizie pe care ai luat-o vreodata?”.
Desigur, este esential sa ne amintim ca autocontrolul se dezvolta in timp, ca si adultii mai au inca de invatat cand vine vorba de acesta si ca nu este realist sa ne asteptam de la copii sa isi controleze emotiile si comportamentele tot timpul. Activitatile care incurajeaza insa rabdarea si disciplina, dar si relatia apropiata dintre copil si parinte sunt esentiale in dezvoltarea autocontrolului.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
-
Intrebari care incurajeaza autonomia copilului
Felul in care comunicam cu copiii le poate incuraja autonomia sau, dimpotriva, le-o poate descuraja. Deseori, cand inlocuim sfaturile si sugestiile cu intrebari care ii ajuta sa gaseasca solutii, ii ajutam pe copii sa gandeasca independent.
-
Nevoia de spatiu personal la adolescenti
Inca din preadolescenta, copiii incep sa isi apere intimitatea si spatiul personal fata de incercarile parintilor de a afla sau cerceta toate detaliile despre experientele, gandurile sau emotiile propriilor copii.
Adauga tu primul comentariu: