characters characters

Excesul in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 ianuarie 2019    |   2484 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

excesul in relatia parinte-copil
Dorinta parintilor de a-si creste copiii cat mai armonios poate duce la tendinta de a oferi copiilor mai multe lucruri si mai putina structura decat au nevoie. Excesul in relatia parinte-copil poate sa duca la rezultate neplacute pentru dezvoltarea copiilor: probleme in a amana recompensa, iresponsabilitate, lipsa respectului fata de orice persoana care reprezinta o autoritate, probleme de relationare sociala si chiar lipsa de competente.

Citeste si:

Esti un parinte prea permisiv?

Parentingul ambivalent - sursa problemelor dintre parinte si copil


Cat de mult inseamna prea mult?

A oferi copilului prea multe lucruri, a-l implica in prea multe activitati sau a-i permite prea multe, inseamna a-i face mai mult rau decat bine.

Exemple de excese: a cumpara copilului toate jucariile pe care le cere, fara ca acesta sa se bucure de ele ulterior, a nu impune copilului limite si reguli in mod consecvent (a permite un comportament care este apoi sanctionat), a-l inscrie pe copil la foarte multe activitati extrascolare, care ii aglomereaza programul.

Excesul satisface nevoile parintelui, nu ale copilului. Excesul inseamna a da copilului prea mult din ceea ce pare a fi bun, prea devreme si pentru prea mult timp. Adultii folosesc excesul cand fac lucrurile in locul copiilor sau cand aloca pentru dorintele si nevoile copilului mai multe resurse decat au (de exemplu, cand parintii se imprumuta pentru a cumpara copilului un telefon scump).

Adesea excesul apare atunci cand parintii se folosesc de lucruri pentru a compensa anumite lipsuri din relatia cu copilul, insa toti copiii isi doresc cel mai mult sa petreaca cat de mult timp cu parintii lor, sa primeasca energia si atentia parintilor.

Cand incepe excesul?

Excesul in relatia parinte-copil isi face aparitia la varste timpurii si continua mai apoi chiar si in perioada de adult a copilului. Studiile arata ca in 39% din cazuri, parintii continua sa ofere exces copiilor chiar daca acestia sunt adolescenti si in 9% din cazuri cand deja au devenit adulti. Tot specialistii mai spun ca excesul poate lua 3 forme:

  • prea mult- prea multe jucarii, prea multe haine, prea multe sporturi, un orar prea incarcat
  • prea multa grija- a face lucruri in locul copilului
  • prea putina structura- inexistenta regulilor, inexistenta sarcinilor casnice, prea multa libertate data copiilor

Copiii crescuti in exces pot ajunge sa creada ca sunt centrul universului, ca totul li se cuvine, devenind iresponsabili si vesnic nemultumiti, fara a valoriza lucrurile pe care le au. In plus, excesul de grija si lipsa structurii poate face pe copii sa rateze ocaziile de a invata sa fie autonomi si sa isi dezvolte anumite abilitati de viata. Astfel, pot avea dificultati la maturitate, pe plan profesional si personal.

Cum iti dai seama daca esti un parinte care face excese in relatia cu copilul sau?

Testul celor 4 intrebari te poate ajuta sa descoperi raspunsul:

1. Il impiedica pe copil sa se dezvolte?

2. Implica resurse disproportionate pentru dorintele (nu nevoile) copilului, spre dezavantajul celorlalti membri din familie?

3. Nevoile cui sunt indeplinite? Deciziile pe care le iei legate de copil sunt pentru binele parintilor (mai multa liniste, mai putina tensiune in familie) sau pentru binele copilului?

4. Cei din jur sunt afectati negativ de deciziile luate pentru copilul meu?


Daca raspunsurile sunt pozitive inseamna ca in relatia cu copilul exista o forma de exces. Ce poti sa faci?

  • Fa diferenta dintre nevoi si dorinte.
  • Decide care din regulile casei sunt negociabile si care nu.
  • Intareste regulile aplicand consecintele naturale.
  • Promoveaza respectul fata de oameni si fata de lucruri.

Excesul in relatia cu copilul tau nu inseamna ca nu esti un parinte bun, ci ca este nevoie sa faci o serie de schimbari. Adesea, excesul vine din bune intentii si din dorinta de a-l face pe copil fericit. Iar fericirea copilului poate veni chiar si atunci cand exista limite si reguli in cresterea lui.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe