Euforia postpartum
Simpla fericire sau motiv de ingrijorare?
Cand vine vorba de tulburarile emotionale care apar dupa nastere, depresia postpartum este cea mai cunoscuta. La polul opus fata de depresia postpartum, se afla tulburarea euforica. Ce inseamna aceasta si care sunt riscurile asociate cu ea.
Citeste si:
Depresia postpartum: 10 semne care ar trebui sa iti atraga atentia
3 tulburari emotionale mai putin cunoscute care apar dupa nastere
Euforia postpartum - cum se manifesta
Euforia postpartum se manifesta prin stari la prima vedere dezirabile: energie ridicata, fericire si exuberanta, incredere excesiva in propriile forte si abilitati si o nevoie scazuta de odihna. De multe ori, acestea pot ramane la niveluri care nu creeaza probleme si nu duc la comportamente riscante.
Desi este mai putin cunoscuta decat depresia postpartum, statisticile internationale arata ca afecteaza Intre 10 si 30% dintre mamele care cer sprijin pentru sanatatea emotionala dupa nastere. Pe de alta parte, deseori hipomania postpartum dureaza mai putin decat depresia, putand trece neobservata mai usor decat aceasta.
Simptomele euforiei postpartum incep deseori cu exuberanta, nivel ridicat de energie si capacitate de concentrare asupra sarcinilor legate de ingrijirea copilului, fiind in prima instanta considerate pozitive atat de catre mama, cat si de catre cei din jur. Iata si alte simptome ale euforiei postpartum:
- tendinta de a vorbi mult, de a comunica si de a se exprima
- comportamente impulsive si riscante – de exemplu, cumparaturile excesive
- sentimentul de invincibilitate si de a fi capabila de orice
- dificultati de concentrare a atentiei si fuga de idei
- un sentiment excesiv de importanta personala
Subestimarea riscurilor si a limitelor personale pot duce la decizii periculoase sau daunatoare cand vine vorba de ingrijirea copilului.
In plus, in timp, aceste simptome duc la epuizare, anxietate si confuzie si pot fi urmate de depresie postpartum sau, in cazuri rare, de psihoza postpartum. De aceea, orice schimbare emotionala observata dupa nasterea unui copil este importanta si merita atentie. Ajutorul primit la timp poate fi esential pentru binele pe termen lung al copilului si al mamei deopotriva.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Starea de bine in educatia copiilor este fundatia adultilor impliniti de mai tarziu
Starea de bine fizica, emotionala si spirituala a oricarui om, fie el copil sau adult, este echilibrul necesar pentru a ne putea atinge potentialul si a deveni cea mai buna versiune noastra.
-
Sanatatea mintala in primii ani de viata
Cinci lucruri simple pe care le pot face parintii pentru a sprijini sanatatea mintala a copiilor inca din primii ani de viata.
-
Vinovatia in rolul de mama. Cauze si modalitati de a o reduce
Inainte de a deveni parinti, ne imaginam o multime de emotii si experiente pe care le vom simti. De multe ori, vinovatia nu se numara printre acestea. In curand insa, descoperim ca, pentru multe dintre noi, apar o multime de motive pentru care ne simtim vinovate in legatura cu ingrijirea si cresterea copilului.
Adauga tu primul comentariu: