characters characters

Interviu despre Dream Management cu Mirela Oprea

Visurile copilului tau pot deveni realitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 august 2020    |   1922 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Mirela Oprea Dream Management
Copilul tau ce visuri are? Cand ati vorbit ultima data despre cum viseaza sa arate viata lui cand va fi adult sau despre lucrurile pe care ar vrea sa le faca acum, in copilarie? Majoritatea oamenilor pornesc in viata cu visuri si planuri marete, pentru ca de multe ori acestea sa fie abandonate in fata dificultatilor si obstacolelor. Nu este insa obligatoriu sa se intample astfel, iar Managementul Visurilor demonstreaza acest lucru.


Mirela Oprea stie cel mai bine acest lucru. Este coach, Dream Manager si psihoterapeut in formare si organizeaza ateliere care ii ajuta pe participanti sa treaca de la idee la actiune si rezultate, transformand visurile acestora in realitate.


Ce inseamna Dream Management si de ce este util pentru parinti sa afle mai multe despre acest subiect?

Dream Management este un program si o metoda bazata pe evidente stiintifice prin care invitam copiii, tinerii, adultii si seniorii din Romania sa fie mereu in contact cu visurile lor si sa foloseasca puterea stiintei pentru a le realiza. Cercetarile stiintifice arata ca e extraordinar de important pentru sanatatea noastra fizica, emotionala, mentala si sociala sa avem idealuri si aspiratii inalte. Imaginati-va ca exista un medicament magic care adauga cativa ani buni la speranta de viata a copilului vostru, ca il ajuta sa fie mai fericit pe intreg parcursul vietii, ca il va ajuta sa aiba rezultate scolare mai bune, ca il ajuta sa doarma mai bine noaptea si chiar ii repara AND-ul. Bonus: la varsta inaintata ii diminueaza riscul de Alzheimer. Oare cati parinti din Romania si din intreaga lume ar da fuguta sa cumpere acel medicament, oricat ar costa? Ce eforturi iesite din comun am face ca sa ne asiguram ca acea pastila minunata ar ajunge si la pruncul nostru drag? Ei bine, acea pastila minunata exista, e gratuita si e formata din ansamblul obiectivelor si aspiratiilor noastre. De scopul nostru in viata, de visul nostru cel mai drag. Exista studii stiintifice care demonstreaza acest lucru, dar din pacate informatia nu este suficient de bine distribuita. E important ca parintii sa stie acest lucru si sa isi ajute copiii sa fie in permanent contactul cu visurile lor.

Ati lansat recent proiectul “Fii COPIL cu visul tau!” in scolile din Romania. Ne puteti spune mai multe despre acesta?

Da, in cadrul comunitatii de Dream Management am construit o fisa de lucru pe care vrem sa o propunem spre utilizare tuturor scolilor din Romania. In aceasta toamna vom organiza o serie de webinarii prin care vom explica tuturor celor interesati cum sa foloseasca aceasta fisa de lucru si metoda COPIL pe baza careia e construita. “COPIL” este acronimul ce sumarizeaza baza stiintifica a metodei pentru identificarea si realizarea aspiratiilor personale: C inseamna clarificarea visului, O - obstacolele ce trebuie identificate si analizate, P - pasii mici, planul de actiune sau “prototiparea” experientelor dorite, I -“inima buna”, prietenii de care are nevoie orice obiectiv ambitios, L - linistea necesara pentru a putea urma drumul ales. Fisa de lucru a fost realizata si testata prin colaborarea cu profesori din invatamantul primar si universitar si cu specialisti in consiliere școlara și dezvoltarea carierei. Invitam cadrele didactice interesate sa se inscrie aici pentru a primi mai multe informatii. De asemenea, invitam parintii interesati sa semnaleze acest demers cadrelor didactice de referinta pentru copiii lor, astfel incat aceasta initiativa sa ajunga si in scoala copiilor lor.
Dream Management

In ce fel de activitati vor fi implicati copiii si profesorii participanti la proiect?

Noi punem la dispozitie un intrument, dar apoi va depinde foarte mult de imaginatia si creativitatea elevilor, a cadrelor didactice si a comunitatii. Imaginati-va cum ar fi daca elevii ar merge la scoala pentru ca acolo sunt intrebati despre visurile lor si pentru ca ar fi foarte constienti ca scoala e acel loc din care isi poate lua instrumente, idei si cunostinte ca sa isi realizeze aspiratiile. Mai mult, deciziile strategice ale scolii s-ar lua pornind de la apirațiile elevilor. Imaginați-va ca scoala ar construi parteneriate cu companii care ar “adopta” visurile elevilor si le-ar pune la dispozitie mentori si resurse. Elevii care viseaza sa castige urmatorul campionat mondial de robotica ar avea un sprijin de nadejde in companiile de IT din zona, iar pentru elevii care viseaza sa calatoreasca in jurul lumii s-ar construi un parteneriat cu cateva dintre firmele importante de turism. Gandiți-va cum ar fi sa avem in gimnaziu sau la liceu cluburi de Dream Management in care elevii se sustin unii pe altii sa isi realizeze visurile si activeaza resurse din comunitate. Imaginati-va ca aceste cluburi ar fi sustinute chiar de unii dintre parinti, care ar ajuta elevii sa vada unde se afla resursele pentru visurile lor si sa ii ajute sa le acceseze. In acest video de doar 2 minute am vorbit despre o viziune in acest sens.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le poate face un parinte pentru a-l incuraja pe copil sa isi urmeze visurile?

Sunt trei lucruri extrem de importante. In primul rand, sa vorbeasca deschis cu copilul despre importanta de a avea visuri. Eu am scris o carte intreaga despre asta: pentru mai multe informatii, va invit sa o rasfoiti intr-o librarie :). Conversatia despre visurile noastre e extrem de importanta si e necesar sa fie integrata in viata de zi cu zi a familiei. Apoi, e important sa incurajeze copilul in directia visurilor sale, sa il ajute sa aiba mici experiente, “degustari de vis”, in jurul a ceea ce isi doreste. Nu va puteti imagina cati copii am intalnit care ne-au spus, cu lacrimi in ochi, ca pe ei nu i-a intrebat nimeni niciodata despre visurile lor si ca nu au pe nimeni care sa ii incurajeze. Multe visuri mor in fasa pentru ca nu le incurajeaza nimeni cresterea. In al treilea rand, e extrem de important ca parintele sa fie in contact cu propriile visuri si sa faca lucruri concrete pentru a le realiza. Sa fie un model viu pentru propriul copil. Sa ii explice, din proprie experienta, ce inseamna sa ai un vis. Si daca se poate, sa faca parte dintr-un grup in care membrii se ajuta unii pe altii sa isi realizeze visurile. Pentru cei care doresc sa aprofundeze, comunitatea noastra organizeaza ateliere, cursuri si chiar o scoala de Dream Management (mai multe informatii aici).

Care sunt greselile cele mai frecvente pe care le fac parintii cand vine vorba de visurile copiilor lor (atitudini, comportamente sau convingeri care ii descurajeaza pe copii sa isi urmeze visurile)?

Cea mai frecventa greseala este sa le impuna copiilor o viziune asupra lumii. “Noi suntem la a treia generatie de avocati, avocat o sa te faci si tu, nu mai visa tu la cai verzi pe pereti”. Intre timp, in SUA zeci de mii de avocati si-au pierdut joburile, pentru ca acum procedurile sunt automatizate, iar robotii din aceasta industrie au ajuns la niste performante incredibile. Nu va puteti imagina cati oameni vin in practica mea de coaching si consiliere, care la 40 sau 50 de ani descopera ca au urmat un vis fals, de dragul parintilor, iar acum fac schimbari radicale. Adevarul e ca noi nu ne putem imagina nici jumatate dintre meseriile viitorului. Multi parinti sunt ingroziti cand copiii lor manifesta visuri din zona artistica: cum sa se faca baiatul nostru actor sau dansator? E ceva oribil. Am vazut parinti distrusi din pricina asta. Intr-un viitor tot mai automatizat si robotizat, diferenta dintre noi si roboti va fi data de umanitatea noastra cea mai profunda, poate tocmai de aceste inclinatii artistice. In plus, mereu dau exemplul unei prietene, actrita, care organizeaza activitati pentru companii, castigand undeva intre 500-800 EUR / zi. Ar trebui sa vedeti fețele celor care aud asta :).

Ne puteti da un exemplu de exercitiu sau activitate practica de Dream Management pe care parintii il pot realiza impreuna cu copiii, acasa?

Da. Incepeti prin a le povesti copiilor un vis al vostru din copilarie. Ce s-a intamplat, de unde a pornit acel vis, ce pasi ati facut pentru a-l realiza, unde ati ajuns. Apoi faceti un concurs: cine scrie cele mai multe dorinte pe o foaie de hartie in 10 minute. Apoi rugati copilul sa aleaga o singura dorinta din lista. Faceti si dumneavoastra la fel. Apoi vorbiti impreuna despre acel vis, fiecare explicand propriul vis. Clarificati bine-bine, cat puteti de bine. Puneti intrebari. Grija mare sa nu judecati visul, chiar daca nu va ‘convine’. Doar puneti intrebari care sa ajute copilul sa se clarifice. Daca copilul e curios despre visul dumneavoastra, raspundeti la acele intrebari. Ideea e ca aceasta conversatie sa fie de la egal la egal. Apoi vorbiti despre un pas mic, foarte mic, pe care fiecare dintre voi, dumneavoastra si copilul dumneavoastra, l-ati putea face in directia propriului vis. Ceva foarte simplu care poate fi facut in urmatoarele cateva zile. Apoi faceti acel lucru si discutati despre cum a mers. Apoi, daca doriti, trimite-ti-mi un mail la adresa mirela@mirelaoprea.com ca sa ma bucur si eu si sa invat despre cum merg conversatiile de Dream Management in familiile din Romania :).

Mirela Oprea este Dream Manager, autor, coach, psihoterapeut in formare, doctor in dezvoltare internationala si fondator al miscarii de Dream Management din Romania. Mai multe informatii: www.mirelaoprea.com.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe