characters characters

Din experienta unui parinte: Cand Zana Maseluta uita sa apara

Propus de: Mihaela Zaharia   |   11 decembrie 2012    |   3490 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Nu mai stiu cand am aflat eu prima data de Zana Maseluta, dar sigur ca nu atunci cand eram copil. Pe vremea mea nu exista asa o zana. Si cred ca am aflat de ea de la fiica-mea, care auzise la gradinita.  

Si asta inainte de a-i cadea vreun dinte, pentru ca oricum a asteptat mult sa ii cada vreunul. De fapt, dintele nu prea a vrut sa cada, ci i-a fost scos la dentist. Si nu unul, ci doi deodata. Asa ca prima data Zana Maseluta a venit cu banuti reali si cu banuti de ciocolata cumparati rapid.

Pentru ca urmatorul dinte sa nu ma prinda nepregatita, am luat imediat si niste banuti maaari de la o cafenea cunoscuta si i-am pus pe frigider. Acolo au ramas luni de zile, pentru ca dintele urmator nu a mai cazut mult timp. Deja fetita mea era suparata ... ghiciti de ce? Hmm, nu cred. Nici eu n-as fi ghicit. Dar uite ca ea nu avea doar o cutiuta speciala in forma de dintisor pentru pastrat dintii, ci avea doua: una pentru ea si una pentru ... caine! Pentru ca si el la 4 luni a inceput sa piarda dinti prin casa, pe care ii adunam in cutiuta lui. Si astfel a ajuns cainele sa aiba mai multi dinti in cutiuta decat fiica-mea. Si de aici supararea.  Cand in sfarsit au inceput sa se clatine inca doi dinti, fiica-mea a fost in excursie cu clasa la salina. Acolo copiii s-au dat cu masinutele tamponate si ... s-au tamponat. Iar cum fetita mea era in spatele baietelului-sofer a venit cu capul in spatele lui de i-au sarit dintii care se clatinau. Pe unul l-a gasit pentru ca ii sarise in gura, insa pe celalalt nu, oricat l-am cautat cu totii in sarea alba de pe jos. Si atunci au inceput jalea si lacrimile de toata lumea se intreba daca  nu cumva i-au cazut dinti care nu trebuiau sa cada de vreme ce plange de atata durere. Insa lacrimile nu erau provocate de durerea fizica, ci de supararea ca ii lipseste un dinte la cutiuta si ... tot cainele va castiga. Acasa,  Zana Maseluta a coborat de pe frigider la ea in pat si dimineata i-a mai trecut putin supararea. Poate intr-o zi va povesti cu umor faptul ca un dinte de-al ei e si acum in salina Ocnele Mari.

Intre timp, plimbandu-ne prin mall imi arata ceva surprinsa: „Mami, uite, de aici a luat Zana Maseluta banii de ciocolata!” Ups!

Acum doua saptamani, iar a inceput sa i se clatine un dinte. Si, mai incet, inca unul. Asa ca am ajuns iar la stomatolog si i-a scos pe amandoi deodata. Si fireste ca trebuia sa vina Zana Maseluta! Doar ca eu am fost atat de ocupata incat numai la ea nu mi-a stat capul.  Asa ca in dimineata urmatoare n-a venit Zana Maseluta. I-am spus ca nici la mine nu venea cand eram mica. A doua zi am uitat iar. Si cand s-a trezit fiica-mea, am crezut ca e bolnava sau ca o doare ceva. De fapt, cand am vazut-o eu, pentru ca intre timp fusesem afara cu cainele  caruia-nu-i-mai-cad-dintii si cand m-am intors ea deja cautase peste tot ceva lasat de Zana in timpul noptii si nu gasise nimic.Tatal ei stia ce are pentru ca i se plansese inainte , dar eu am inteles abia cand  mi-a spus cu o jale imensa: „Iar a uitat Zana Maseluta de mine!” Aoleu!!!  Asta era! Am fugit pe hol dupa niste bani, dar ... cum sa-i pun la ea in camera cand ea statea acolo, in pat? N-am gasit vreo modalitate de a o scoate din camera si pana la urma i-am pus sub inaltatorul de langa usa, pe care se suie copiii sa aprinda lumina la baie. M-am facut ca m-am impiedicat de el cand am iesit iar din camera si, in timp ce ea se tot plangea ca Zana Maseluta nu i-a adus nici macar o jucarie, am anuntat-o ca nu i-a adus o jucarie, i-a adus bani sa isi ia ce jucarie vrea. A sarit din pat si a vazut mirata banii sub inaltator. Apoi a inceput nedumerirea: „Eu acolo nu m-am gandit sa-i caut! De ce i-o fi pus acolo?”„Stii de ce? Pentru ca Zana Maseluta s-a speriat de caine ca dormea cu tine in camera si i-a fost frica sa intre asa ca i-a lasat la usa, logic, nu?” Apoi a luat banii si s-a dus bucuroasa sa isi cumpere o papusica.

Asa ca, dragi parinti, sa nu faceti ca mine si sa uitati cumva de Zana Maseluta! Sunteti ocupati sau nu,  daca pentru copiii vostri exista aceasta zana, atunci pentru ei e o prioritate si asa ar trebui sa fie si pentru voi.

 

Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    an maria adisoara    05.03.2016 - 21:08
    pai si zana maseluta aduce si jucarii
  • Florentina Popa
    Florentina Popa    16.05.2013 - 09:41
    Daca sti cum sa abordezi subiectul cred ca poti evita o mare "tragedie" iar neincrederea despre care se tot discuta devine un subiect ce poate fi evitat.
    Inca de la vreo trei anisori i-am axplicat fetitei mele ca Mos Craciun nu poate veni personal la toti copii si ca multi tatici sunt "ajutoarele lui Mos Craciun" si ca taticul ei a fost candva ajutorul mosului. L-a intrebat iar raspunsul lui a fost ca "nu" si atunci i-am vorbit despre magia acestui frumos eveniment. Doi ani mai tarziu, pentru ca Mosul a lasat la vedere elasticul cu care era prinsa barba, dupa plecarea lui mi-a spus ... nu a fost Mos Craciun ci ajutorul lui. Acum stiu ca la momentul adevarului nu ma v-a acuza nici de minciuna, nici nu isi va pierde increderea in mine. Dovada este ca acum cateva saptamani a aflat ca Zana Maseluta este mami iar seara trecuta, pentru ca i-a cazut un dintisor mi-a spus "Zana Maseluta, sa nu uiti sa pui banutii!". Deci, nici urma de sezamagire!
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    26.12.2012 - 10:46
    Exista o magie a Craciunului.Pentru un copil,a nu crede in Mos Craciun este egal cu stingerea acestei magii!Niciodata Craciunul nu a fost mai magic ca-n copilarie...Pentru ca atunci,in somn,venea Mos Craciun si aseza daruri sub brad...Pentru ca atunci ,tainici fiori te cuprind,visul devine realitate si Craciunul este mai aproape de suflet!

    Cu asta ii ajuta pe copii credinta in Mos si in Zane!Nu este o minciuna,este o magie.Depinde cum privesti lucrurile.Cand nu va mai crede,ii voi spune ca Mos Craciun a existat cu adevarat...Exista povesti,filme,carti despre Mos Craciun...oare de ce au fost scrise?

    Craciun fericit tuturor!
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    19.12.2012 - 13:02
    @cerase: chiar zilele trecute citisem comentariul unei persoane care sustinea ca singurul avantaj al faptului ca ii facem pe copii sa creada ca exista mos craciun este ca, dupa ce vor afla ca nu exista, copiii vor invata sa puna la indoiala ce li se spune, sa gandeasca critic si sa ceara dovezi sau argumente. Ma tem insa ca in plus fata de acest "avantaj", apar si neincrederea si dezamagirea.
  • albu cerasela
    albu cerasela    19.12.2012 - 12:17
    Băiatul meu, care are 11 ani, când a aflat că nu există Moş Crăciun (s-a întâmplat acum aproximativ 3 ani), a fost supărat că a fost minţit şi mi-a reproşat că, poate, l-am minţit şi în alte situaţii. Mi-a cerut să îi explic de ce adulţii îi mint pe copii?
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    17.12.2012 - 11:13
    De multe ori, adultii justifica povestile despre Mos Craciun si alte personaje fantastice prin faptul ca aduc "magie" in viata copiilor, care sunt astfel mai bucurosi si traieasc altfel perioada sarbatorilor sau a schimbarilor care apar in viata lor (de exemplu, zana maseluta). Cred ca mai magic ar fi totusi pentru un copil sa stie ca e iubit de parinti oricum si ca primeste un cadou de Craciun de la acestia(chiar daca a fost sau nu "cuminte"), nu de la un personaj pe care nu il cunoaste si care il evalueaza in functie de comportamentul sau. Pe scurt, probabil ni se pare ca un copil pierde ceva daca nu crede in zane si Mos Craciun.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    17.12.2012 - 11:00
    Nu stiu cu ce ii ajuta exact pe copii sa creada in zane sau in Mos Craciun si alti mosi fantastici care aduc cadouri doar copiilor cuminti. Ii pacalim pe copii sa creada in lucruri care nu exista si apoi ne intrebam cum sa le spunem adevarul sau cum sa le explicam de ce i-am pacalit. Este destul de absurda situatia, daca o privim rational:).

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe