characters characters

Copilul deprimat

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 martie 2012    |   3531 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Copilul deprimatDesi cei mai multi dintre noi asociaza depresia cu persoanele de varsta adulta, aceasta tulburare poate afecta si copiii si adolescentii. La varste mai mici, depresia nu este usor identificata tocmai pentru ca majoritatea parintilor considera ca un copil nu are motive serioase de ingrijorare sau tristete. Cu toate acestea, aproximativ 5 % dintre copiii si adolescentii de pe glob sufera de depresie.


Diferenta dintre depresie si starile de tristete

In anumite momente si situatii, tristetea este normala. Cand copilul pierde o persoana apropiata, cand ia o nota mica sau se cearta cu un prieten, este firesc sa existe o perioada in care nu e la fel de vesel ca  de obicei si in care nu manifesta acelasi interes fata de activitatile preferate. Starile de tristete sunt asociate unui eveniment specific, pe care copilul il poate identifica si dispar dupa o anumita perioada de timp. Depresia insa poate aparea chiar daca nu exista un motiv usor de identificat de cei din jur si nu “dispare” de la sine.

Cum se manifesta depresia?

Tristetea si lipsa sperantei sunt doua dintre cele mai frecvente simptome in cazul depresiei. Ambele sunt stari afective care pot avea un efect coplesitor asupra copilului.

Tristetea la copii se manifesta prin:
-    stare de oboseala generala,
-    lipsa poftei de mancare si de a dormi sau dimpotriva, apetit crescut pentru mancare si somn,
-    lipsa zambetului social (atunci cand se intalneste cu cineva cunoscut pe strada, nu va mai utiliza zambetul ce apare in astfel de situatii, ci va raspunde la salut intr-un mod total neutru, cu o expresie faciala placida)
-    nu reactioneaza la glume si nu este interesat sa stea si sa asculte povesti, poezii sau cantece pentru copii,
-    se retrage atunci cand se afla la scoala, preferand sa nu se implice in nicio activitate, in niciun fel de interactiune cu colegii de clasa,
-    are o mimica ce pare sa transmita oboseala, neplacere, dezinteres, o tristete interioara crescanda

Lipsa sperantei la copii se manifesta prin:
-    lipsa de initiativa pentru a face o activitate,
-    dezinteres fata de grupul de prieten,
-    dezinteres fata de activitatile care inainte ii faceau placere,
-    lipsa interesului pentru a invata la scoala (nu vrea sa faca temele, sa raspunda la ora, aa participe la proiecte considerand, ca nimic nu mai are rost),
-    nu isi face planuri de viitor, dar nici de scurta durata (evita sa isi stabileasca scopuri pe plan scolar, familial, personal sau amical),
-    tentative de suicid sau comportamente de automutilare.

Alte semne ale depresiei la copii sunt:
- furie si comportament agresiv (verbal sau fizic),
- anxietate- copilul se poate simti mai ingrijorat ca de obicei si poate fi temator sau se poate panica usor in anumite situatii ,
- dificultate de a se concentra asupra temelor sau lectiilor, de a finaliza proiectele pentru scoala,
- reactii lente, vorbire si comportament incetinite sau agitatie motorie, incapacitatea de a sta linistit.

Cum poti ajuta copilul deprimat?

1. Incearca sa afli daca este vorba doar de o stare trecatoare, legata de un anumit eveniment. Important este sa nu te panichezi, ci sa cauti sa afli motivele pentru care copilul tau se comporta astfel. De multe ori, copiii nu povestesc parintilor situatiile dificile prin care au trecut la scoala sau in grupul de prieteni. Daca observi ca se intoarce trist de la scoala si tristetea nu dispare in cateva zile, este bine sa incerci sa afli ce s-a intamplat.

2. Lasa deschisa comunicarea intre tine si copilul tau. Daca refuza sa comunice cu tine la un moment dat despre motivul supararii sale, copilul trebuie sa stie ca poate veni la tine atunci cand se va simti pregatit.

3. Incearca sa reduci nivelul de stres pe care il traieste copilul tau. Verifica daca nu are prea multe sarcini de indeplinit, daca nu se simte presat sa obtina mereu rezultate bune la scoala sau daca are probleme cu colegii de clasa.

4. Ofera-i copilului si posibilitatea de a-si exprima intr-un mod artistic trairile (prin desen, pictura, modelaj, dans etc.).

5. Daca observi simptome specifice tristetei si lipsei de sperante la copilul tau, fara niciun motiv concret si care depasesc ca durata o saptamana, ar fi cazul sa apelezi la un specialist.
 

Copilul tau a trecut printr-o stare deprimanta? Cum l-ai ajutat sa ii faca fata?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe