characters characters

Importanta stimei de sine in adolescenta

Propus de: Echipa Intuitext   |   12 noiembrie 2009    |   9556 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Am putea spune ca adolescentii sunt un segment de populatie destul de pretentios. Pornind de la faptul ca putini parintii mai reusesc sa pastreze o relatie de comunicare cu acestia si ajungand pana la comportamentele de risc adoptate ajungem si la stima de sine. Stima de sine se refera la auto-evaluarile pozitive sau negative ale propriei persoane pe care le realizeaza adultii in devenire.
 
 
Neintelegerile dintre parinti-adolescenti provin deseori din faptul ca adolescentilor nu le mai place sa li se spuna ce anume trebuie sa faca sau cum sa se comporte intr-o situatie data.

Varsta de 16-18 ani este una care prin statut ii face sa devina independenti si deja maturi. Isi doresc sa fie bagati in seama de catre cei mai varstnici atunci cand au ceva de spus, sa fie luati in serios si sa li se ofere credibilitate si incredere. Stima de sine a fost un concept intens analizat in literatura de specialitate pentru ca numeroase studii au considerat ca este deosebit de importanta pentru calitatea vietii noastre.

Un studiu realizat in 2006, intitulat „Stima de sine scazuta in timpul adolescentei prezice sanatate precara, comportamente criminale si probleme economice de-a lungul perioadei de adult (Low Self-esteem during adolescence predicts poor health, criminal behavior and limited economic prospects during adulthood- K. Trzesniewski et al., in Developement Psychology, vol, 42, no.2)scoate in evidenta faptul ca stima de sine promoveaza scopuri, asteptari, mecanisme de adaptare si comportamente ce faciliteaza eficienta invatarii si a experientelor de munca si impiedica problemele de sanatate mentala si fizica, consumul de substante si comportament antisocial.

O  alta directie de cercetare arata ca stima de sine e un fenomen secundar, aparut ca urmare a rezultatelor sociale semnificative. Daca ni se intampla lucruri bune in viata, stima de sine e crescuta; in caz contrar,  stima de sine scade. Astfel, stima de sine este mai mult o consecinta decat o cauza a adaptarii sociale pozitive.

Rezultatele studiului indica urmatoarele:
  • Adolescentii cu stima de sine scazuta au mai multe probleme psihice in perioada de adult decat cei cu stima de sine scazuta.
  • Ei sunt mai predispusi sa faca depresie, anxietate si sa consume tutun.
  • Totusi, nu exista o relatie intre stima de sine a adolescentului si dependenta de alcool sau canabis.
  • Cei cu stima de sine scazuta au mai multe probleme cardio-respiratorii, mai multe probleme cu legea in timpul adolescentei si mai multe probleme economice in viata de adult.
  • Ei abandoneaza scoala, reusesc cu greu sa se angajeze si au frecvente probleme antisociale.

Cum poti sa-ti ajuti adolescentul sa aiba o stima de sine mai ridicata?

  • Invata-l sa nu se mai compare cu altii. Intotdeauna vor exista oameni care vor avea si vor stii mai multe.
  • Sfatuieste-l sa nu se mai critice. Cu cat mai mult va repeta fraze negative despre propria lui persoana, cu atat  mai mult va incepe sa le creada, iar imaginea de sine va avea de suferit.
  • Recomanda-i sa accepte toate complimentele cu un „multumesc”. Cere-i sa-si spuna in gand „ma plac si ma accept asa cum sunt” sau „sunt o persoana valoroasa, iubita si merit tot ceea ce e mai bun in viata” de mai multe ori pe zi sau seara inainte de culcare. Atunci cand face acest lucru invata-l sa reflecteze asupra sentimentelor pozitive pe care i le starneste afirmatia.
  • Ofera-i carti, informatii sau materiale video despre stima de sine. Continutul il va ajuta sa-si regleze si comportamentul.
  • Sfatuieste-l sa-si gaseasca prieteni care sa-l sprijine si cu care sa se simta bine.
  • Invata-l sa-si faca o lista cu succesele anterioare. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie actiuni si activitati monumentale la care a fost partas, ci pur si simplu „victorii minore” precum a invata sa sa patinezi, sa dansezi sau castigarea unor premii la scoala. Cere-i sa reciteasca din cand in cand lista si sa se gandeasca la acele momente si la sentimentele pe care le-a avut in acele momente.
  • Ajuta-l sa daruiasca. Nu este vorba neaparat despre obiecte fizice, ci pur si simplu despre sentimente. Sa se deschida fata de altii, sa impartaseasca bucuria, tristetea, esecul sau succesul.
  • Nu-l lasa „sa se inchida in casa” si sa se izoleze. Comunica cu el si explica-i faptul ca daca iese in oras sau schimba mediul, se va simti mai bine.

Tu ce probleme ai identificat la adolescentul tau? Are o stima de sine crescuta sau scazuta? Ai incercat sa-l ajuti intr-un anumit fel? Impartaseste-ne din experienta ta!

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    ram    22.11.2012 - 22:07
    Da, este raspandit fenomenul pt ca scoala si familia nu ajuta foarte mult in acest sens. Se critica mult si se apreciaza putin. Trebuie sa crezi in potentialul copilului si el va simti asta. Ma gandeam acum sa incerc ca la fiecare critica sa asezonez si doua aprecieri.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    02.09.2012 - 13:12
    Da...Cred ca, mai intai ar trebui pe mine, ca mama sa fac toate acestea... Si abia apoi, sa vad cum stau eu, din acest punt de vedere... Abia mai apoi, copilul... ”... Cere-i sa-si spuna in gand „ma plac si ma accept asa cum sunt” sau „sunt o persoana valoroasa, iubita si merit tot ceea ce e mai bun in viata” de mai multe ori pe zi sau seara inainte de culcare. Atunci cand face acest lucru invata-l sa reflecteze asupra sentimentelor pozitive pe care i le starneste afirmatia...”.
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    30.08.2012 - 10:51
    Copiii trebuie invatati sa faca fata esecurilor intr-un mod constructiv, fara a se autoinvinovatii si traumatiza .Adultti sunt cei care trebuie sa-i ajute sa nu aiba esecuri( parinti,educatori, invatatori, profesori, grupul informal, institutii)
  • Utilizator Anonim
    anonim    02.03.2011 - 13:11
    mi-a placut documentarul si eu sunt o adolescenta care se lupta cu unele din lucrurile amintite mai sus si sunt foarte multumita ca exista un asemenea site.FELICITARI!!!!
  • lungu nansi
    lungu nansi    21.11.2009 - 08:37
    o mica completarea. atunci cand lista cu succese anterioare nu contine nici o activitate pe care adolescentul sa o interpreteze drept semnificatativa este binevenita o analiza mai atenta implicand chiar sedinte la psiholog. din pacate fenomenul stimei de sine scazute este autogenerativ iar trecerea timpului nu face altceva decat sa adanceasca criza.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe