Dezvolta stima de sine a copilului tau
Cunoasterea de sine este una din cele mai mari aventuri ale vietii noastre. La varsta frageda, copilul invata mai intai sa se “vada” pe sine prin ochii persoanelor importante pentru el: parinti, frati surori, rude apropiate, educatori, prieteni. In acest context, parintii au rolul esential de a ajuta copilul sa-si dezvolte o auto-perceptie realista si sanatoasa.
Parintii modeleaza comportamentul copilului, il ajuta sa castige incredere in el si sa se apecieze corect, dar si sa evalueze in mod real ceea ce il inconjoara, pornind de la recunoasterea propriilor calitati si defecte.
Copilul cu o stima de sine sanatoasa gaseste placere in interactiunea cu ceilalti, in activitatile de grup, ca de altfel si in actiunile personale; este apt sa lucreze in vederea gasirii solutiilor in fata provocarilor. Acesta isi cunoaste capacitatile si slabiciunile, dar si le accepta cu optimism.
Copilul cu stima de sine scazuta este posibil sa ocoleasca sau sa refuze situatiile care-l pun in fata unor noi incercari; adesea, acesta vorbeste negativ despre sine: "Nu voi invata niciodata sa fac asta..", "Ce conteaza? Oricum nu-i pasa nimanui de mine", etc. Astfel de copii prezinta in cele mai multe cazuri o toleranta scazuta la frustare, renunta usor sau asteapta ca altii sa le rezolve problemele. Acesti copii au tendinta sa fie autocritici si se autodezamagesc cu usurinta; orice esec temporar si minor este privit ca fiind permanent si de nesuportat, fiind insotit de pesimism.
Citeste articolul in continuare: Cum cresti stima de sine a copilului
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/rtdphotography/3106041270/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cinci calitati ale copiilor care indica succesul la maturitate
Autoarea cartii "Raising an Entrepreneur" (Cum cresti un antreprenor), Margot Machol Bisnow, arata ca exista 5 calitati importante de care dau dovada copiii care ajung antreprenori de succes la maturitate.
-
De ce este importanta stima de sine
Cum ii afecteaza pe copii stima de sine scazuta si de ce este important sa incurajezi stima de sine sanatoasa a copilului tau.
-
Tulburarea de personalitate narcisica. Factorii de risc in copilarie
Cum apare tulburarea narcisica de personalitate si cum putem evita factorii de risc in copilarie, astfel incat sa crestem copii echilibrati din punct de vedere emotional?
Adauga tu primul comentariu: