characters characters

Dezvolta stima de sine a copilului tau

Propus de: Ionela Ghita   |   28 aprilie 2009    |   5530 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

fetita zambind
Cunoasterea de sine
este una din cele mai mari aventuri ale vietii noastre. La varsta frageda, copilul invata mai intai sa se “vada” pe sine prin ochii persoanelor importante pentru el: parinti, frati surori, rude apropiate, educatori, prieteni. In acest context, parintii au rolul esential de a ajuta copilul sa-si dezvolte o auto-perceptie realista si sanatoasa.

Parintii modeleaza comportamentul copilului, il ajuta sa castige incredere in el si sa se apecieze corect, dar si sa evalueze in mod real ceea ce il inconjoara, pornind de la recunoasterea propriilor calitati si defecte.


Copilul cu o stima de sine sanatoasa gaseste placere in interactiunea cu ceilalti, in activitatile de grup, ca de altfel si in actiunile personale; este apt sa lucreze in vederea gasirii solutiilor in fata provocarilor. Acesta isi cunoaste capacitatile si slabiciunile, dar si le accepta cu optimism.


Copilul cu stima de sine scazuta este posibil sa ocoleasca sau sa refuze situatiile care-l pun in fata unor noi incercari; adesea, acesta vorbeste negativ despre sine: "Nu voi invata niciodata sa fac asta..", "Ce conteaza? Oricum nu-i pasa nimanui de mine", etc. Astfel de copii prezinta in cele mai multe cazuri o toleranta scazuta la frustare, renunta usor sau asteapta ca altii sa le rezolve problemele. Acesti copii au tendinta sa fie autocritici si se autodezamagesc cu usurinta; orice esec temporar si minor este privit ca fiind permanent si de nesuportat, fiind insotit de pesimism.

Citeste articolul in continuare: Cum cresti stima de sine a copilului


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/rtdphotography/3106041270/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum il ajuti pe copil sa depaseasca neajutorarea invatata
  Cum il ajuti pe copil sa depaseasca neajutorarea invatata
  27 septembrie 2021   

  Neajutorarea invatata explica multe comportamente de autosabotare, evitarea responsabilitatii si un nivel scazut al increderii in propriile abilitati, atat la adulti, cat si la copii.

 • Umilirea in relatia parinte-copil
  Umilirea in relatia parinte-copil
  17 septembrie 2021   

  Umilirea copiilor in scopul de a-i disciplina sau de a le corecta comportamentul poate avea efecte nedorite pe termen lung, atat asupra celor mici, cat si asupra relatiei dintre ei si parinti.

 • 10 fraze care il ajuta pe copil sa aiba un an scolar mai bun
  10 fraze care il ajuta pe copil sa aiba un an scolar mai bun
  23 august 2021   

  Felul in care vorbim copiilor si felul in care acestia isi vorbesc lor insisi dicteaza starea lor de spirit, motivatia si increderea in propriile forte in momentele dificile. Iata 10 expresii care il pot ajuta pe copilul tau sa aiba un an scolar mai bun.

Mai multe