characters characters

Dependenta de alcool a parintilor

Efectele asupra copiilor la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 februarie 2023    |   784 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

dependenta de alcool a parintilor si dezvoltarea copiilor
Cum sunt afectati copiii pe termen lung de dependenta de alcool a parintilor? Un mediu familial in care conflictele sunt frecvente, parintii nu sunt disponibili emotional pentru copii, nu exista predicitibilitate si structura, iar copiii sunt nevoiti sa ascunda dependenta parintelui fata de lumea din afara familiei va avea efecte de lunga durata asupra dezvoltarii acestora.

Citeste si:


Cum este afectata dezvoltarea copiilor de dependenta parintilor


Rolurile in familia cu dependenta


Janet Geringer Woititz, psiholog si cercetatoare americana, cunoscuta pentru cartea “Copiii adulti ai parintilor alcoolici”, dar si cercetari ulterioare, arata ca exista o serie de efecte care sunt regasite la maturitate in randul persoanelor care au crescut intr-o familie afectata de dependente. Iata cateva dintre cele mai importante:

Responsabilitatea excesiva sau lipsa totala a responsabilitatii

Mediul imprevizibil si deseori abuziv in care cresc copiii parintilor afectati de dependenta de alcool poate duce la doua consecinte opuse. Fie copiii isi asuma responsabilitatile parintilor, incearca sa obtina cat ma mult control asupra mediului in care se afla sau incearca sa faca pe plac cat mai mult parintilor, fie renunta la orice incercare de acest fel, pentru ca observa ca parintii nu apreciaza niciodata eforturile lor.

La maturitate, responsabilitatea excesiva apare in propria familie, in relatiile de prietenie sau la locul de munca, ducand rapid la epuizare fizica si emotionala. Iresponsabilitatea la maturitate este legata de alegeri care pun in pericol sanatatea fizica si emotionala a persoanei.

O nevoie puternica de a fi placut si apreciat de cei din jur

Copiii a caror familie este afectata de dependenta de alcool nu pot primi aprecierea si validarea de care au nevoie de la parinti. Dimpotriva, deseori, in aceste situatii, copiii sunt respinsi, neglijati, invinovatiti pentru lucruri care nu sunt in responsabilitatea lor sau abuzati fizic si emotional. De aceea, orice strop de apreciere sau validare primit din partea celor din jur devine extrem de important. La maturitate, acest lucru se manifesta ca tendinta de a nu avea limite interpersonale, de a nu refuza o cerere de ajutor sau de e evita conflictele cu orice pret.

Probleme legate de consecventa, perseverenta si organizare

Tendinta de amana la nesfarsit proiecte, sentimentul de coplesire cand vine vorba de planificare sau tendinta de a renunta dupa primul obstacol sunt rezultatele unei copilarii in care in familie, a lipsit un model de cooperare si organizare. Atunci cand copiii nu isi observa parintii organizand eforturi, timp si resurse pentru indeplinirea unui scop, nu isi pot dezvolta la randul lor aceste abilitati.

Impulsivitate si un sentiment al urgentei

Pentru ca parintii afectati de dependenta de alcool tind sa faca promisiuni pe care nu le indeplinesc sau amana cererile si nevoile copiilor, acestia din urma invata ca, orice isi doresc sa obtina, trebuie obtinut imediat. La maturitate, acest lucru se manifesta prin decizii pripite (demisii, schimbari in relatiile interpersonale etc.), actiuni ale caror consecinte nu sunt calculate sau considerate (cheltuieli excesive, de exemplu) si prin lipsa rabdarii.

Rigiditate si dificultati in a accepta schimbari

Lipsa de organizare si predictibilitate din copilarie este asociata la maturitate cu un nivel ridicat al nevoii de control. In lipsa controlului, apare anxietatea, frustrarea sau chiar furia. Aceste reactii pot duce la dificultati in relatiile cu cei din jur, dar si in mediul profesional.

Sentimentul de a fi diferit fata de ceilalti

Strans legat de acest sentiment este si o lipsa a imaginii normalitatii. Copiii parintilor cu dependente de alcool sunt diferiti de alti copii, pentru ca nu primesc din partea familiei suficient sprijin, intelegere, atentie sau afectiune. In plus, deseori, acesti copii nu se bucura de aceleasi activitati in familie sau de aceleasi oportunitati educationale de care au parte copiii ale caror familii nu sunt afectate de dependente.

La maturitate, acest sentiment se reflecta in relatiile cu cei din jur, in dificultatile sociale, in lipsa increderii in relatiile apropiate sau intr-un nivel extrem de ridicat de autocritica.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe