characters characters

De ce nu este bine sa il intrebi “De ce?"

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iulie 2010    |   2127 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

In cadrul familiei, dar si in grupuri apar mereu probleme care vizeaza interactiunea dintre membri.  Conflictul este un proces frecvent inalnit care poate sa apara din diverse cauze: uneori situatia e de asa natura incat nu stii cum altfel sa reactionezi, alteori nu ai suficiente resurse pentru a te comporta altfel ori pur si simplu pe fondul oboselii si al stresului ajungi sa te certi cu altii fara ca acestia sa fie intr-adevar vinovati pentru supararea si necazul tau. Se ajunge mai tot timpul la a-l intreba pe cel de langa tine "de ce?": "De ce nu poti sa fii altfel?" "De ce nu poti sa ma asculti?" "De ce nu ma ajuti niciodata?".
 Care sunt consecintele lui “De ce”?
 
  • Aceasta intrebare trezeste o multime de resentimente in oameni si mai ales in adolescenti.
  • O data intrebat “De ce?”, adolescentul va avea reactii defensive.
  • Nimeni nu poate sa ofere un raspuns exact la aceasta intrebare fiindca multe din comportamentele noastre sunt deja automatizate si unele se produc chiar si fara controlul nostru constient.

Cum poti sa inlocuiesti aceasta intrebare in asa fel incat sa-ti poti manifesta neplacerea, fara insa a supara foarte tare sau a trezi niste sentimente de furie si distres? Iata cateva solutii:
1. Vorbeste deschis cu adolescentul tau.

2. Explica-i ce anume te deranjeaza
in comportamentul lui: de exemplu, ca atunci cand vorbesti cu el, asculta muzica in loc sa iti acorde atentie.

3.Spune-i ce simti atunci cand
….Poti sa-i specifici faptul ca scopul tau nu este de a-i atrage atentia tot timpul ca nu a facut ceva bine, ci pur si simplu de a vedea ca a fost dusa la indeplinire/satisfacuta, dorinta/sarcina/nevoia ta si a celorlalti membri de familie.

4. Organizeaza un consiliu de familie in casa ta.
Intr-o seara va puteti intalni si povesti unii cu ceilalti despre ce s-a intamplat in saptamana anterioara. Vorbiti despre micile conflicte, de ce au aparut si cum s-ar fi putut solutiona altfel, fara a fi nevoie de ton ridicat, plansete si tipete. Acum e momentul sa spui fiecarui membru de familie ca ai nevoie de ajutor in diverse sarcini si nu iti place atunci cand acestea nu sunt indeplinite. Ofera exemple concrete si modalitati prin care ti-ar fi placut sa fi fost realizate.

5. Inlocuieste intrebarea“De ce?” cu replici precum
: “Mi-ar placea sa duci gunoiul/sa faci ceea ce ti-am cerut acum, fara a fi nevoita sa repet inca de doua ori ce ai de facut”. In acest fel nu trezesti reactii de nervozitate din partea copilului, ci ii prezinti varianta ta, ce ti-ar fi placut sa disponibilitatea pe care ti-ar fi placut sa o vezi la copilul tau.

6. Faceti schimb de roluri pentru o zi. Propune-i ca tu sa devi el, adolescentul care nu se concentreaza prea mult pe viata de familie, ci pe exterior, prieteni si scoala, iar el sa fie parintele. Consider-o ca si o experienta hazlie care va va ajuta sa va cunoasteti mai bine indatoririle fiecaruia, responsabilitatile, dar si greutatile.

7. Incearca sa faci o lista clara cu impartirea sarcinilor pe fiecare membru de familie.
In acest mod, nu va exista niciunul dintre voi care sa nu-si cunoasca indatoririle. Spre exemplu, sotul poate sa plateasca facturile in fiecare luna, copiii sa duca gunoiul si sa faca pe rand, curatenie in camerele lor, o data la doua zile. La cumparaturi te va insoti in fiecare saptamana cate unul dintre copii, iar de animalele de casa, se vor ocupa tot acestia, cu ziua: azi tu, maine eu.

Recomandarile tale
Noi ti-am oferit o lista de sapte sugestii prin care sa inlocuiesti vesnicul repros “de ce” adresat copiilor. Sugestiile pot fi imbunatatite si utilizate pentru toti membrii familiei. Tu ce altceva ai considera ca ar mai fi util? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe