characters characters

De ce este necesara tristetea

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 noiembrie 2024    |   1326 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Rolul tristetii
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este o emotie pe care o simtim frecvent, indiferent de varsta, iar asta nu este un lucru rau. Tristetea poate fi o emotie dificila, insa este naturala, iar deseori, dificultatea legata de emotiile "negative" se naste din "lupta" cu aceastea si din tendinta de a le respinge. Iata de ce nu este benefic si nici nu este nevoie sa luptam impotriva tristetii, care este rolul ei si cum o putem integra in deciziile si actiunile viitoare.

Citeste si:


Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze esecurile


Patru lucruri pe care le poti face cand copilul tau este trist


Care este rolul tristetei

Tristetea este o emotie care nu este neaparat buna sau rea. Este o emotie utila pentru ca ne incurajeaza sa ne oprim din tot ce facem, sa incepem sa ne gandim si, poate, sa cerem ajutor. Iar copiii deseori urmeaza aceasta tendinta: cand sunt tristi, ei se opresc din joc sau din activitatea pe care o faceau si incep sa planga, obrajii sa li se inroseasca, isi folosesc mainile pentru a cauta adultul in bratele caruia au nevoie sa stea. Cand sunt tristi, copiii iau o pauza, nu reusesc sa se mobilizeze sa mai faca nimic pentru cateva minute, insa cu empatia si compasiunea parintilor, reusesc sa isi revina si sa gaseasca solutii la probleme.

Tristetea ii ajuta pe copii sa inteleaga pierderea si schimbarile. Fiecare schimbare, chiar si pozitiva, vine deseori cu pierderi - cand ne mutam intr-o casa mai frumoasa, renuntam la casa in care am construit amintiri frumoase, cand incepem scoala, cunoastm colegi noi, dar nu ii mai vedem pe cei de gradinita etc. Tristetea in asemenea momente ne aminteste cat am apreciat persoanele, locurile sau lucrurile la care renuntam - temporar sau permanent.

Tristetea ajuta la dezvoltarea empatiei, copiii reusind sa inteleaga mai usor emotiile celorlalti. Cand cei mici pot sa isi simta propria tristetea fara sa le fie distrasa atentia sau fara sa le fie negata experienta, isi vor aprofunda empatia fata de tristetea altor copii.

Tristetea incurajeaza oferirea de ajutor si implicit promoveaza relatii sociale armonioase. Exprimarea propriilor emotii actioneaza ca un semnal pentru cei din jur. Tristetea da nastere la comportamente de ajutorare si sprijin, care sunt deseori necesare. 

Tristetea promoveaza rezilienta, ajutandu-i pe copii sa gestioneze si sa depaseasca emotii dificile. Atunci cand copiii nu sunt lasati singuri sa gestioneze emotii dificile si le depasesc cu ajutorul adultilor din jur, devin mai rezilienti, deoarece invata ca pot supravietui situatiilor dificile din punct de vedere emotional.

Tristetea ajuta la introspectie si la o mai buna autocunoastere, permitand copiilor sa isi dezvolte un sistem de valori si sa inteleaga mai bine cine sunt si ce isi doresc cu adevarat. Simtim tristete atunci cand pierdem ceva cu adevarat important pentru noi sau cand nu reusim as obtinem un rezultat cu semnificatie importanta. Aceste momente ne pot semnala care sunt valorile noastre personale cu adevarat importante si cum le putem respecta in viitor.

Important de tinut minte :)

Tristetea este o emotie sanatoasa, atunci cand e periodica si are o durata scurta. A lasa copilului timp si spatiu pentru a simti si intelege emotia nu inseamna a-i produce descurajare, a-i intensifica tristetea pana la disperare sau a continua discutia despre motivele tristetii mai mult decat este necesar. Toate emotiile sunt gestionate sanatos atunci cand pot fi exprimate si intelese intr-o maniera constructiva, astfel incat sa duca la decizii mai bune sau decizii noi pe viitor.


Daca episoadele de tristete ale copilului tau sunt mai indelungate, va fi necesar sa apelezi la ajutorul unui specialist pentru a-l ajuta pe copil sa invete sa o gestioneze in mod adecvat si sa identifice cauzele reale ale tristetii pe care o simte, cauze ce pot fi mai serioase.


Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe