De ce copilul tau este cel mai cel?!
Merg pe ideea ca atunci cand devii parinte, trebuie sa incepi sa te autoeduci in anumite privinte pentru a deveni model demn de urmat de catre puiutul tau. Dar la fel de important este sa reusesti sa recunosti atunci cand copilul greseste fata de altii, sa sa il ajuti sa isi corecteze greseala si sa accepti criticile din partea celorlati.
Aceasta este, din pacate, doar partea teoretica pe care o aprobam cu totii. In fapt, cel mai adesea, reusim sa ajungem foarte repede la un conflict pornind doar de la o parere care tine doar de valori si principii de viata.
De aceea, cand vine vorba de relatiile copilului meu cu alti copii sau parinti, ma ghidez dupa urmatoarele idei:
- Nu cred ca este cazul sa ne dam cu parerea despre proasta crestere a altor copii decat ai nostri.
- Nu este bine ca de fata cu altii sa ne criticam copilul - il facem sa isi piarda increderea in sine si stima de sine.
- Consider ca ideal este sa supraveghezi copilul in diverse cercuri si sa reusim sa il integram acolo unde vizibil este in largul lui.
- Nu este in regula sa punem pe seama tovarasilor de joaca anumite “apucaturi“ si sa il disculpam pe al nostru, pentru ca “el este doar o victima”. Riscam sa il obisnuim sa arunce vina pe altii la orice abatere.
-Nu ii ajutam creandu-le o imagine de sine exagerata, ci din contra le deformam o realitate cu care se vor confrunta si din care nu vor iesi victoriosi.
Este important sa fim obiectivi in relatie cu copilul nostru. Caci un copil crescut intr-un mediu in care este mereu slavit va cauta mereu o lauda, chiar si pentru ceva ce nu i se cuvine. Si vor gasi cu siguranta de-a lungul timpului lingusitori care sa le hraneasca ego-ul, dar vor trai intr-o falsitate devastatoare. Cate mamici nu auzim spunand fetitelor lor: “Esti cea mai frumoasa printesa!” sau “ Esti cea mai desteapta eleva din clasa!”? Eu am spus mereu fetitei mele asa: “Pentru mine esti minunata !” sau “Esti frumusica mea”, dar subliniind ca doar pentru mine.
Nu degeaba se vorbeste despre cei 7 ani de acasa. Este perioada cand ei acumuleaza informatii si mai ales deprinderi. Poate intamplari precum d: a uitat sa salute cand a intalnit un vecin sau a uitat sa spuna multumesc cand a primit o bombonica, pentru unii parinti sunt doar scapari. Adevarat ca daca se intampla o data, este accidental, dar daca se repeta, e clar ca este o lacuna comportamentala. iIar atunci interventia noastra este esentiala. Cati parinti nu traiesc cu impresia ca profesorii neindreptatesc copiii din varii motive inchipuite si cred in continuare in capacitatile si performantele lor?
Sunt de parere ca“Iti spun cum esti dupa ce fel de copil cresti”. Si atunci sa ridicam standardele si sa fim mai exigenti in primul rand cu noi insine si apoi cu micutii.Trebuie sa explicam pe masura intelegerii lor, dar sa ii si lasam sa se confrunte cu situatii mai delicate, pentru a invata pe cont propriu. Restul ramane pe seama lor si poate candva ne vor multumi pentru felul in care i-am crescut. Te lauzi ca ai cel mai minunat copil sau ii lasi pe altii sa faca aceasta apreciere?
Anda Leu Mamica de 7 ani si proaspata mamica de doar 10 luni. Meseria de parinte ma pasioneaza atat de mult incat pot spune ca am parte prin prisma copiilor mei de o a doua copilarie; momentan traiesc o perioada de 2 ani intr-un univers fabulos cu povesti si zane, cu primele litere si cuvinte, cu primele gangureli si primii pasi. Descopar insa cu parere de rau ca vremurile, desi mult evoluate fata de anii ‘ 80, nu sunt tocmai “ pe roze” si sper ca alaturi de alti parinti interesati sa reusim sa schimbam mentalitati astfel incat sistemul educational sa fie unul mai bun pentru copiii nostri. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
Comentează: