characters characters

Cum sa-i convingem pe copii sa asculte?

Propus de: Adriana Ternar   |   30 octombrie 2009    |   7480 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

A-l convinge pe copil sa ne asculte poate fi una dintre cele mai mari provocari careia un parinte trebuie sa-i faca fata de timpuriu. Una dintre metodele adoptate de catre parintii se refera la a repeta aceleasi instructiuni iar si iar. „De cate ori trebuie sa-ti mai spun?” e intrebarea pe care o adresam frecvent copiilor nostri.
 
Aceasta intrebare ii ajuta rar pe cei mici sa invete ceea ce au facut gresit, deoarece raspunsul corect este un numar. Aceasta nu are nimic de-a face cu ceea ce noi dorim sa-i comunicam copilului. Desigur, prin aceasta descriere nu urmarim judecarea unui stil parental, ci dimpotriva, incercam oferirea unor alternative pentru a aborda aceasta situatie.

Una dintre solutii se poate concentra pe dezvoltarea abilitatilor de ascultare activa a copiilor. Abilitatea de „a asculta” reprezinta o componenta esentiala a invatarii scolare si este una dintre mijloacele noastre primare de interactiune cu alte persoane. A fi un bun ascultator inseamna sa fii capabil sa-ti concentrezi atentia asupra mesajului transmis si sa revizuiesti informatiile importante. Parintii pot modela abilitatea de ascultare activa a copiilor si le pot oferi sfaturi cu privire la modalitatile de ascultare activa, identificarea punctelor esentiale ale unei conversatii si formularea intrebarilor relevante.

Astfel, dezvoltandu-i capacitatea de a asculta:
 • obtinem rezultate superioare in comunicarea cu copilul nostru
 • reusim sa-i dezvoltam o abilitate esentiala ce-i va facilita atingerea performantelor in domeniul academic, prin intelegerea cat mai exacta a instructiunilor si a modalitatilor de rezolvare a sarcinilor
 • il ajutam sa dezvolte relatii sociale autentice: va putea experimenta adevarata valoare a prieteniei
 • stimulam invatarea cititului: abilitatea de „a asculta” este una dintre conditiile esentiale pentru invatarea cititului
 
Dificultatile legate de ascultarea activa le pot crea probleme copiilor atat acasa, cat si la scoala sau in mediul social. Putem aplica niste metode simple prin care ii stimulam pe copii sa asculte in mod activ si sa le formam comportamente ce incurajeaza ascultarea.
 

 
 
Iata cateva recomandari.
 
 • De multe ori, copiii se lasa antrenati de jocurile in care se implica si nu mai sunt atenti la instructiunile parintilor. De aceea, este important sa te asiguri ca atentia copilului e indreptata asupra ta in momentul in care doresti sa comunici cu el.

 • Implica-l pe copil in sarcini ce presupun realizarea unei singure instructiuni („Adu-mi jucaria”), apoi a doua sau trei instructiuni („Ridica jucaria si pune-o la locul ei”). Ca sa te convingi de faptul ca te-a auzit, poti sa ceri copilului sa repete instructiunile primite.

 • Colecteaza mai multe obiecte ce scot sunete diferite (de exemplu, clopotei). Ajuta-l pe copil sa se familiarizeze cu sunetele emise. Apoi roaga-l sa-si acopere ochii in timp ce tu produci un sunet cu ajutorul obiectului. Copilul trebuie sa ghiceasca ce obiect a produs sunetul, apoi schimbati rolurile.

 • Inainte de a citi o poveste copilului, formuleaza cateva intrebari la care copilul trebuie sa raspunda dupa ce asculta textul istorioarei.

 • Utilizeaza spre exemplu, jucariile de plus ale copilului pentru a-i dezvolta abilitatile de ascultare. Asaza copilul pe un scaun, cu spatele la jucarii. Alege o jucarie si ofera indicii copilului (De exemplu: „Sunt partenerul tau preferat de joaca”, „Am blana pufoasa iar ochii mei sunt doi nasturi gri”). Explica-i faptul ca e nevoie sa asculte cu atentie modul in care descrii jucaria pentru a ghici cine se ascunde in spatele scaunului sau. Schimba apoi rolurile si incearca sa ghicesti ce jucarie a ales copilul, implicandu-l astfel intr-o activitate care ii dezvolta nu doar ascultarea activa, dar si limbajul si gandirea.

 • Jucati-va astfel impreuna: stand fata in fata, cu o minge in mana, rostesti inceputul unei propozitii (ex. „Cand mergem la piata...”) si arunca mingea copilului. Acesta trebuie sa prinda mingea si sa completeze propozitia enuntata de tine. ( De exemplu: „...cumparam mere”) Acest joc dezvolta abilitatile de ascultare, gandirea si limbajul, prin constructia de propozitii.

 • Citeste-i o poveste scurta, iar in timpul lecturii, cere copilului sa deseneze ce aude. Pune la dispozitia copilului creioane colorate si daca este nevoie, citeste  textul de mai multe ori (ex. „Soarele stralucea, cerul era albastru, doi copii se jucau cu un caine alb”). Aceasta activitate dezvolta memoria.

Copilul tau te asculta? Cum ai reusit sa il inveti sa te asculte sau ce metode ai incercat pana acum?
 
Adriana Ternar, psiholog

Despre autoare:

“Am absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Cluj.
Sunt psiholog si mamica unui baietel de 3 luni. Lucrez cu copii si tineri si ma motiveaza dorinta de a crea tinerilor acele conditii care sa-i ajute sa-si descopere adevaratele valori si talente!“
 

    

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  30 ianuarie 2024   

  Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

 • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  27 noiembrie 2023   

  Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

 • Absenta tatilor din viata fiicelor
  Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
  12 octombrie 2023   

  Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe