characters characters

Cum procedezi cand ai in grija copii indisciplinati care nu sunt ai tai

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 octombrie 2014    |   768 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Daca atunci cand noi eram copii, parintii prietenilor nostri ne puteau trage de ureche sau tipau la noi daca faceam nazbatii, azi parintii tind sa isi limiteze “sfera de influenta” la propriii copii si actioneaza cu mai multa prudenta cand vine vorba de copiii altor parinti. Cum reactionezi cand simti nevoia de a corecta comportamentul altui copil decat al tau?


Iata in ce contexte poate aparea nevoia ta de a interveni in relatie cu copilul altor parinti:

  • cand copilul tau este ranit
  • cand se afla in casa ta si incalca regulile pe care le-ai stabilit in familia ta
  • cand mergeti intr-o excursie/iesire si esti de acord sa iti asumi responsabilitatea pentru siguranta copilului
  • cand comportamentul manifestat ii pune viata lui sau a celor din jur in pericol

Cum reactionezi atunci cand te afli intr-o situatie de acest fel?

1. Stabileste clar regulile inca de la inceput. Fiecare familie are propriile ei reguli despre cum trebuie copiii sa se comporte in casa ori cand merg intr-o excursie. Comunica regulile tale celorlalti parinti si asigura-te ca cei mici le-au inteles.


2. Atrage atentia atunci cand celalalt copil greseste si explica-i de ce tu nu accepti comportamentul respectiv. Evita sa tipi sau sa ameninti copilul altor parinti. Nici tie nu ti-ar placea ca fiul sau fiica ta sa fie certati de alti parinti.


3. Nu pedepsi copilul altor parinti. Nu incurajam pedeapsa nici in relatia cu propriul copil, dar este de evitat mai ales cand e vorba de copilul altor parinti:). Comunica si atrage atentia copilului atunci cand nu se comporta cum ti-ai dori, iar daca cel mic nu se opreste, poti decide sa opresti jocul celor doi, sa ii separi si sa ii chemi pe parintii lui. De exemplu: “Andreea, va trebui sa oprim jocul daca nu reusiti sa impartiti jucariile. Ce spui?”


4. Informeaza parintii in cazul in care copilul lor a avut un comportament care ii poate pune viata in pericol lui ori celorlalti din jur. Pastreaza un ton calm si limiteaza-te la fapte. De exemplu: ”Mihai s-a urcat pe scaun si a spus ca el poate zbura ca un super erou. L-am luat in brate si i-am explicat de ce nu poate zbura de fapt, apoi am stat cu ei sa vad cum se joaca.”


5. Cand intre copii apare un conflict verbal, asteapta inainte sa intervii. E bine ca cei mici sa isi exerseze abilitatile de comunicare, iar daca vei rezolva tu toate conflictele, nu vor avea multe ocazii sa faca acest lucru:). Daca lucrurile ies de sub control si se ajunge la jucarii aruncate, muscat sau lovituri, nu ezita sa ii opresti.

Ideea de baza in aceste situatii este sa iti pastrezi calmul, sa comunici politicos cu parintii celuilalt copil si sa privesti lucrurile cu intelegere. Copiii se poarta deseori inadecvat, pentru ca inca nu isi pot controla in totalitate comportamentul, iar fiecare parinte in parte face tot ce ii sta in putinta pentru a creste un copil bun. Ai fost vreodata in situatia de a corecta comportamentul altor copii?

*Credit foto: David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:
Cum reactionezi la critica altor parinti?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe