characters characters

Cum influenteaza parintii relatiile sociale ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2021    |   1370 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

relatii de prietenie copii
Relatia parinte-copil poate influenta in mod indirect relatiile de prietenie pe care le formeaza copilul, inca din primii ani de viata.

Citeste si:

De ce au nevoie copiii de compania altor copii

7 lucruri importante pe care ii putem invata pe copii despre prietenie


Patru feluri in care parintii influenteaza relatiile de prietenie ale copiilor


In mod direct, parintii pot influenta in 4 moduri, relatiile de prietenie ale copiilor:

 • Parintii sunt asemenea arhitectilor care aleg din multitudinea de optiuni ceea ce considera ca li se potriveste mai bine copiilor. Ei sunt cei ce aleg gradinita la care va merge copilul, locul in care vor locui, activitatile extrascolare ale celor mici, competitiile la care vor participa etc.
 • Parintii sunt asemenea mediatorilor construind legaturi intre copiii lor si cei de aceeasi varsta. Planificand intalnirile de joaca sau participand la diferite grupuri de activitati, parintii ii ajuta pe copii sa stabileasca conexiuni.
 • Parintii sunt asemenea supervizorilor cand regleaza sau cand incearca sa regleze relatiile copiilor. In interactiunile copiilor cu alti copii mai mici, parintii actioneaza in sensul facilitarii comunicarii dintre copii si pentru a stopa un posibil conflict. In relatiile cu copiii mai mari, parintii supervizeaza in general de la distanta, cautand sa inteleaga daca aceste relatii de prietenie nu pun in pericol siguranta sau viata copiilor.
 • Parintii sunt asemenea sfatuitorilor in absenta prietenilor. Altfel spus, ei obisnuiesc sa stea de vorba cu copiii lor despre prietenii pe care ii au, le dau sfaturi si ii ajuta sa treaca peste perioadele conflictuale. In plus, parintii ii mai pot sfatui si cu privire la cum anume sa isi aleaga prietenii in viitor.

In plus, relatia parinte-copil este relatia in care copiii isi formeaza abilitati sociale si emotionale care vor fi esentiale in relatiile de prietenie:

invata sa isi exprime emotiile in modalitati adecvate si sa isi controleze comportamentul

invata sa negocieze si sa isi exprime punctul de vedere, dorintele si nevoile

invata ca in orice relatie conflictele sunt inevitabile, dar pot fi reparate

invata cum se pastreaza echilibrul intre respectul fata de alte persoane si respectul fata de sine

descopera ce inseamna granitele si limitele interpersonale

descopera ce inseamna iubirea neconditionata si siguranta emotionala care apare ca urmare a aprecierii pozitive neconditionate. Acestea il vor ajuta pe copil sa se simta mai sigur si in situatiile sociale din afara familiei.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • 4 faze ale prieteniilor intre copii
  4 faze ale prieteniilor intre copii
  04 aprilie 2024   

  Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

 • Conflictele dintre copii
  Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
  29 septembrie 2022   

  O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

 • Abilitati sociale
  Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
  22 septembrie 2022   

  Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe