characters characters

Cum il invat pe copil sa citeasca ceasul?

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iulie 2013    |   13430 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

“Mami, cat e ceasul?”. Este posibil ca cel mic sa iti fi adresat aceasta intrebare chiar daca el insusi nu stie prea bine cum se masoara timpul si nu stie sa spuna el insusi cat e ceasul. Cum si cand il inveti pe copil sa citeasca ora, astfel incat data viitoare tu sa fii cel care il intreaba pe copil ce ora e?


Cand il inveti?
Pana la varsta de 4 ani, nu vei obtine rezultate multumitoare. Cel mai probabil va reusi sa invete dupa varsta de 6 ani.
Exista doua conditii de baza pe care copilul trebuie sa le indeplineasca pentru a reusi sa invete sa spuna ora:
Trebuie sa stie sa numere pana la 60 si sa inteleaga ce inseamna a numara.
Sa inteleaga notiunile de un sfert si o jumatate.

Cum il inveti:
Daca ai decis ca a venit momentul sa il inveti pe copil sa spuna cat e ceasul, poti transforma aceasta “lectie” intr-un eveniment. Fiecare copil isi doreste un ceas adevarat. I-l poti oferi cadou, pentru a-l motiva sa invete.

Iti prezentam doua metode prin care poti sa il inveti pe copil sa “citeasca”ceasul:

I. Explica-i faptul ca acul scurt al ceasului indica ora, iar cel mai lung indica minutele. Fiecare ora cuprinde 60 minute.

Arata-i indicatorul pentru minute. Spune-i ca de fiecare data cand indicatorul pentru minute a ocolit intregul ceasul, a trecut o ora.
De fiecare data cand acul pentru minute a ocolit ceasul in intregime, cel care indica ora se misca la numarul urmator, insemnand ca a trecut o ora.

Arata-i ce inseamna aceste lucruri mai exact: asaza indicatorul orei si a minutelor la 12. Misca acul pentru minute pana cand ocoleste ceasul. Spune-i ca acest lucru inseamna ca a trecut o ora, deci acum este ora 1. Lasa-l si pe copil sa miste indicatorul minutelor pana ajunge la ora 12 si arata-i acul orei care indica acum ora 14. Continua sa exersezi cu el astfel.

Dupa acesti pasi, arata-i ce inseamna o jumatate de ora si un sfert de ora. Muta indicatorul minutelor pana la 6 si explica-i faptul ca acum este 2 si jumatate.

Cand a inteles acest lucru, poti trece la urmatoarea etapa: invata-l sa numere minutele din cinci in cinci. Numara cu voce tare minutele din cinci in cinci. Cand ajungi la 15, spune-i ca este ora 2 si un sfert.

Procesul de invatare va dura cel mai probabil mai multe zile, asadar ai rabdare si incearca sa exersezi in fiecare zi.


II. Ia un ceas mare cu indicatoare pentru minute, ora si secunde.
Arata-i indicatorul pentru secunde. Explica-i faptul ca pentru a ocoli ceasul in intregime, acul pentru secunde se va misca de 60 ori.

Nu te grabi sa treci mai departe. Este recomandabil sa petreci o perioada de cateva zile invatandu-l aceasta idee. Desi pare simpla, este bine sa te asiguri ca cel mic a inteles-o inainte de a merge mai departe. Spune-i ca atunci cand acul pentru secunde a ocolit ceasul, a trecut un minut. Exerseaza zilnic pentru a te asigura ca a inteles.

Dupa ce te asiguri ca a inteles, poti trece la acul care indica minutele. Explica-i faptul ca indicatorul pentru minute se misca o data dupa ce indicatorul pentru secunde s-a miscat de 60 ori sau a ocolit intregul ceas. De fiecare data cand acul pentru minute a ocolit intregul ceas (adica dupa ce s-a miscat de 60 ori), acul pentru ora se misca o singura data.

Treci apoi la acul care indica ora. Arata-i cum de fiecare data cand se misca indicatorul pentru ora, cel pentru minute este in dreptul orei 12. Atunci este ora fixa. Da-i mai multe exemple pentru a fi sigur ca a inteles.

Apoi poti sa incepi sa ii explici ce inseamna o jumatate de ora, un sfert de ora etc.

Afla mai multe despre cum il inveti pe copil despre timp in Ghidul Timpului.

Nu te nelinisti daca observi ca cel mic nu a inteles din prima incercare. In general, este de asteptat ca acest proces sa dureze ceva timp. Intr-un final, va reusi sa raspunda usor la intrebarea “Ce ora e?”.

Copilul tau cum a invatat sa spuna cat este ceasul?

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    marcoci florentina    16.06.2016 - 16:08
    doamne nu stie nimic saitul asta prost
  • Utilizator Anonim
    mirela paraschiva    12.02.2014 - 12:14
    cu invatarea ceasului va fi mai greu dar pe cel electronic noi la 5,8luniil cunoastem sper sa reusim cu multa rabdare
  • Utilizator Anonim
    patricia bogaci    24.07.2013 - 14:37
    e vorba de ceas mecanic nu electronic Maria.
  • Utilizator Anonim
    maria    23.07.2013 - 20:00
    al meu are 5 ani jumate si stie sa citeasca cifrele, asa ca atunci cand il intreb cat e ceasul imi spune :"un 1 , un 0 , un 2 si un 4" . adica 10:24 :D

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe