characters characters

Cum il ajuti pe copil sa nu mai renunte la activitati sau proiecte

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 iulie 2019    |   2006 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum il ajuti pe copil sa nu mai renunte
Cel mai simplu lucru pe care il putem face atunci cand nu reusim sa obtinem ceva este sa renuntam. Iar cand vine vorba de copiii cu un nivel ridicat impulsivitate si un nivel scazut de rabdare, a renunta in fata obstacolelor este un raspuns natural. Renuntam usor, la orice varsta, chiar si cand e vorba de lucruri pentru care am fost motivati si entuziasmati initial, deoarece inainte de a ajunge la obiectivul final (o performanta mai buna la o materie sau o conditie fizica mai buna, de exemplu), trebuie sa trecem prin etape care ni se pot parea monotone sau dificile.

Citeste si:

Cum cresti un copil care nu renunta usor 

Cum obtin copiii succesul: prin curaj si perseverenta


Copiii renunta la activitati din cauza a doua mari categorii de motive:

  • Lipsa motivatiei (cand copilul nu isi doreste cu adevarat sa faca proiectul, nu intelege care este scopul sau este plictisitor).
  • Probleme in timpul procesului de realizare a activitatii (lipsa timpului, lipsa organizarii, sentimente de coplesire si desucrajare, lipsa de incredere in sine etc.).

In cazul primei situatii, cand copilul nu este motivat sa realizeze o activitate, exista doua variante posibile:

  • cand activitatea nu este obligatorie, nu se potriveste aptitudinilor si intereselor copilului – iar renuntarea nu inseamna o pierdere in mod necesar
  • cand activitatea este obligatorie (de exemplu, un poriect pentru scoala), iar copilul ar avea de suferit daca nu o incheie. In acest caz, de cele mai multe ori, ne dorim sa il incurajam pe copil sa nu renunte.

In a doua situatie, in care copilul renunta deoarece intampina probleme de diferite feluri, desi este interesat de activitate si aceasta se potriveste aptitudinilor sale, este important sa il sprijinim sa incerce in continuare.

Cum pot fi ajutati copiii sa nu renunte usor


Pentru a veni in ajutorul copiilor, specialistii recomanda cateva solutii:

Afla de ce a decis sa renunte.

Proiectele si activitatile sunt deseori abandonate pentru ca intre timp a aparut un alt proiect sau o alta activitate mult mai interesanta. In alte situatii, este posibil sa se fi schimbat obiceiurile, interesele sau perspectiva asupra lucrurilor. Este important pentru un copil sa inteleaga de ce anume face o activitate sau un proiect. Care este scopul pe care il urmareste si ce inseamna activitatea pentru el. Numai in acest fel, va ramane ancorat in sarcina.

Invata-l ca varietatea este importanta.

Cand invatam o abilitate noua (de exemplu, sa cantam la pian), este nevoie de mult exercitiu care poate deveni rapid obositor sau neinteresant. Incurajeaza-l sa experimenteze noi modalitati de a exersa o abilitate (de exemplu, exercitii mai variate sau intr-o ordine diferita) si sa ia pauze atunci cand simte nevoia.

Invata-l sa imparta sarcina principala in sarcini marunte.

Copiii pot fi coplesiti usor cand se gandesc doar la scopul final al activitatii pe care au inceput-o (de exemplu, sa poata canta o piesa dificila la pian). De aceea, invatandu-l sa se concentreze pe pasii pe care ii are de facut pana ajunge la scopul final, il ajutam pe copil sa nu renunte mai devreme decat trebuie.

Ajuta-l sa aiba asteptari realiste

Atunci cand ne propunem sa facem ceva nou, sunt sanse mari sa nu avem cunostintele sau abilitatile necesare pentru a reusi din prima incercare. Acest lucru necesita reluarea activitatii si a pasilor de inceput.Spune-i copilului tau ca este normal ca uneori sa incercam de mai multe ori acelasi lucru, sa ne gandim sa renuntam si sa o luam de la capat. Toate reincercarile fac de fapt parte din drumul catre reusita.


Obiceiurile pot fi salvatoare

Cand transformam o activitate in obicei, avem toate sansele sa nu renuntam din lipsa de motivatie sau interes. Obiceiurile ne ajuta sa fim mai disciplinati si mai constiinciosi. Recomanda-i copilului tau sa isi faca un obicei zilnic din activitatea noua pe care vrea sa o realizeze pe termen lung si ajuta-l sa faca acest lucru.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe