characters characters

Cum cresti un copil perseverent

17 mai 2019    |   2205 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copil perseverent
In SUA, 36% din scolari refuza sa realizeze o sarcina care li se pare prea dificila. Mai mult, parintii spun ca adesea copiii lor refuza sa realizeze orice activitate mai grea. In tari in care exista standarde mai riguroase decat in SUA, copiii sunt mai putin tentati sa renunte cand dau de dificultati.

Citeste si:

Noua intrebari care incurajeaza perseverenta copilului tau

Secretul succesului scolar: curajul si perseverenta


Cum cresti un copil care nu renunta usor


Ajuta-l sa-si dezvolte obiceiuri prin reguli. Copiii care au rutine structurate pentru activitati precum temele pentru casa au rezultate scolare mai bune. Regulile si limitele pe care parintii le stabilesc in programul copiilor ii ajuta sa isi formeze capacitatea de autocontrol, dandu-le ocazia sa isi ghideze comportamentul in directia dorita: “Chiar daca as vrea intai sa ma joc, o sa fac temele acum si apoi ma voi putea juca linistit.”. Autocontrolul este unul dintre factorii cei mai importanti pentru succesul scolar si profesional, iar parintii ii pot ajuta pe copii sa si-l dezvolte in mod semnificativ.

Identifica anxietatea si comportamentele de evitare. Teama de nereusita il poate face pe copil sa amane sau sa neglijeze activitatile sau proiectele care par dificile. Comportamentele de evitare se pot transforma usor intr-un obicei, asa ca este bine sa le identifici din timp si sa il inveti pe copil sa gestioneze mai eficient situatiile care ii trezesc teama.

Incurajeaza responsabilitatea copilului lasandu-l sa faca alegeri cat de des posibil. Cand copiii simt ca pot face alegeri, invata sa isi asume si responsabilitatea pentru ele. Iar responsabilitatea este strans legata de perseverenta: cu cat copilul simte ca are control asupra actiunilor sale, cu atat va fi mai motivat sa incerce in ciuda dificultatilor.

Lauda efortul depus. Cum iti poti convinge copilul sa ramana perseverent cand lucrurile sunt grele? Cum ne putem astepta sa faca o tema pe care nu o intelege? Oferind recompense si laude pentru munca depusa si pentru efort. Cea mai buna cale prin care pot fi ajutati sa devina pe viata perseverenti este de a-i convinge pe copii ca perseverenta are valoare, iar efortul depus din greu va aduce beneficii pe termen lung. Copiii care sunt laudati pentru inteligenta sau talent risca sa se teama de provocari, pentru ca un posibil esec ar demonstra ca nu sunt suficient de inteligenti sau talentati.

Aprecieaza-i curajul cand incearca ceva nou. Noutatea poate fi perceputa ca riscanta (nu stim cu ce ne vom confrunta si cum vom face fata provocarii), chiar si in situatii care pentru adulti par simple, cum ar fi un sport nou. Este important sa ii arati copilului ca lucrurile noi pe care le incearca sunt benefice si pot fi experiente interesante, chiar daca reusita nu este intotdeauna usoara.

Incurajeaza-l sa isi formeze o imagine de sine care include trasaturi precum perseverenta. Vorbeste-i despre trasaturile de caracter pozitive si despre felul in care le putem exersa pe fiecare dintre ele, pentru a deveni cea mai buna versiune a noastra. Cand intalneste o situatie care i se pare dificila si vrea sa renunte, aminteste-i ca aceasta poate fi o ocazie de a-si exersa perseverenta.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe