characters characters

Cum eviti conflictele in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 noiembrie 2019    |   2792 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

cum eviti conflictele in familie
Stresul si oboseala parintilor sunt resimtite si de catre copii, iar adesea, un parinte agitat inseamna un copil agitat si necooperant.

Citeste si:

Care sunt diferentele dintre familiile functionale si familiile disfunctionale

10 actiuni care pot aduce fericirea in familia voastra


Tu dai tonul

Poate nu iti dai tot timpul seama, dar o atmosfera calma si linistita in familie este data de parinte. Cand parintele este relaxat, vesel sau entuziasmat, aceste trairi vor fi traite si de catre copil. Starea emotionala a unui membru din familie este contagioasa si poate avea efect de cascada pentru restul familiei. Adultii stiu sa isi gestioneze emotiile mai bine, asadar ei vor fi cei care vor avea capacitatea de a influenta atmosfera din familie.

Cand copilul are o criza de furie sau de plans, este bine ca parintele sa nu se lase coplesit de emotiile copilului, ci sa le accepte si sa ramana langa el pana cand acesta le exprima si le depaseste. Cand parintii isi pastreaza calmul in fata emotiilor copilului, acesta invata ca poate face fata emotiilor pe care le traieste. In plus, calmul parintilor in fata furtunii emotionale a copilului il asigura pe copil ca nu are o putere atat de mare asupra parintilor si ca nu este responsabilitatea lui sa ii mentina pe parinti linistiti sau fericiti.

In cazurile in care atmosfera de acasa are o tenta stresanta, este bine sa te opresti pentru un moment, sa evaluezi ce se intampla si sa incerci in mod constient sa schimbi ceva.

Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa iti dai seama ce poti sa schimbi:

  • Atunci cand comunici copiilor tai ceva, o faci mereu pe un ton foarte serios?
  • De cele mai multe ori esti serios cand comunici cu copilul tau?
  • Sunt momente in care iti dai seama ca esti foarte morocanos cand comunici ceva familiei tale?
  • Iti intampini copiii de fiecare data cand ii vezi, cu zambetul pe buze?
  • Obisnuiesti sa apreciezi mai des decat sa critici?
  • De fiecare data cand vorbesti cu membrii familiei tale, pastrezi contactul vizual si incerci sa zambesti oricat de serioasa ar fi discutia?
  • Iti imbratisezi copilul cand pleaca sau se reintoarce de la scoala?
  • Ii spui copilului des ca abia astepti sa il revezi cand merge la gradinita/scoala sau intr-o excursie?

Limite personale si spatiu personal

Tot rationamentul de mai sus functioneaza daca fiecare membru al familiei isi indeplineste, pe cat posibil, propriile nevoi si dorinte. Niciun parinte nu isi va pastra calmul in fata furiei copilului daca este epuizat, daca petrece toata ziua raspunzand doar nevoilor copilului sau partenerului si daca se simte neglijat el insusi.

Asadar, invata despre propriile tale nevoi si despre limitele tale personale. Invata sa spui nu atunci cand nu poti sau nu vrei sa indeplinesti o cerinta a unui membru al familiei, fara resentimente sau vinovatie. Copiii vor intelege ca parintii nu pot sa le ofere tot timpul tot ce isi doresc, dar ca acest lucru nu inseamna ca nu sunt iubiti. Incurajeaza acelasi comportament si la copilul tau, pe masura ce creste: familia ar trebui sa fie spatiul in care fiecare dintre voi se simte in siguranta sa isi exprime si sa isi implineasca nevoile.

Reflecta la cauzele reactiilor tale de furie

Cand te surprinzi tipand la copil, criticandu-l excesiv sau pur si simplu infuriindu-te pentru ceva ce a spus partenerul tau de cuplu, dupa ce te-ai calmat, incearca sa intelegi daca reactia a fost sau nu justificatata. Multe dintre emotiile noastre intense si rapide se datoreaza altor motive decat cele aparente. De exemplu, un parinte care simte ca nu este respectat, se va infuria la o gluma inocenta a copilului sau va interpreta un gest neutru al acestuia ca fiind "obraznic". Asemenea reactii nu inseamna ca nu esti un parinte bun, ci ca ai nevoie sa iti analizezi putin gandurile si trairile. De unde vine nevoia din spatele emotiei tale si cum o poti indeplini intr-un mod pozitiv?


Empatie, empatie si iar empatie

Exerseaza-ti capacitatea de a vedea lucrurile din perspectiva celuilalt si vei evita conflicte si discutii nesfarsite despre „Cine are dreptate”. In multe cazuri, in relatiile de familie conteaza mai putin cine are dreptate si conteaza mai mult cum poate fiecare dintre noi sa isi implineasca nevoile si dorintele. Treceti impreuna de la „Cine a gresit?/Cine e de vina?” la „Cum putem rezolva problema? Si cum o putem evita in viitor?”.


Incurajeaza veselia in mod constient

Uneori, starea noastra de spirit are nevoie de un imbold mai evident: muzica, glumele si umorul pot schimba in totalitate atmosfera din casa. Transforma umorul intr-un obicei zilnic si incurajeaza veselia copilului tau. Multe conflicte cu cei mici pot fi ocolite faca faci haz de necaz si daca folosesti umorul si exagerarile comice pentru a pune in perspectiva realista reactiile copilului tau - cu conditia sa nu fii ironic sau furios cand faci acest lucru. (De exemplu, daca cel mic incepe sa se infurie pentru ca nu il mai lasi la calculator, poti spune: „Oh nuuu, Alex nu mai poate sa se joace pe calculator pentru inca 5 minute. Ce se va intampla? Cum va supravietui Alex acestei tragedii?”).

Rutine clare si organizare eficienta

Copiii care nu isi gasesc hainele dimineata, parintii care ii grabesc pe cei mici pentru ca nu sunt gata sau nu stiu ce trebuie sa faca inainte sa plece la scoala, certuri legate de ora de culcare – toate pot fi evitate daca intreaga familie stabileste rutine clare de dimineata si seara si daca fac eforturi sa organizeze toate lucrurile din casa cat mai eficient.

Timp petrecut impreuna cu adevarat

Relatia dintre parinte si copil se consolideaza in momentele petrecute fara telefoane la care sa aruncam un ochi sau fara televizor la care sa ne uitam in timp ce copilul ne poveste ceva. Asigura-te ca exista astfel de momente in fiecare zi si vei observa o imbunatatire a relatiei cu copilul tau.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe