characters characters

Cum educi o fata, cum educi un baiat

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 octombrie 2010    |   5948 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Deseori, atunci cand vine vorba de diferentele dintre a creste un baiat sau o fata, apar nenumarate argumente. Unii vor spune ca e mai greu sa educi o fata fiindca are nevoie de mai multa atentie si e mai sensibila, spre deosebire de un baiat care trebuie doar invatat sa se comporte adecvat. In general, cei ce iau partea unuia dintre sexe vorbesc mai ales din punct de vedere al propriei lor experiente.

Spre exemplu, daca ai mai multi copii, atat fete, cat si baieti, vei spune ca sunt mai greu de educat baietii probabil pentru ca ai avut parte de mai multa bataie de cap si de experiente nu tocmai placute.  

Atat baietii, cat si fetele prezinta in dezvoltarea lor caracteristici unice, care duc la probleme si provocari diferite.

Iata cateva dintre diferentele existente in dezvoltarea baietilor si a fetelor, care pot duce la diferente in educatia acestora:

1.   Diferente la nivelul dezvoltarii fizice. Aici putem sa amintim rapiditatea cu care fetele se dezvolta si cresc, spre deosebire de baieti. Astfel ca, parintii vor oferi un set diferit de reguli si strategii de ingrijire tocmai pentru ca unii se dezvolta mai repede decat altii. La nivel cerebral, creierul fetelor se dezvolta mai repede, dar si la nivel de greutate si inaltime. Pana la finalul gimnaziului, ca inaltime, fetele depasesc cu mult baietii.  De obicei, baietii se dezvolta fizic mai tarziu, dar si intr-un timp mai scurt si par a se inalta intr-un an cat fetele in cativa ani.

2.   Diferente in ceea ce priveste disciplina. Fetele se pare ca se dezvolta la nivel cerebral mai repede, iar auzul si capacitatile lingvistice sunt achizitionate mai repede decat la baieti. Deseori acestea spun primele cuvinte mai devreme cu cateva luni decat cei din categoria “sexului tare”. Aceste aspecte favorizeaza o deschidere mai mare catre disciplina si respectarea regulilor setate de catre parinti. Fetele vor avea nevoie de mai putine explicatii si argumente pentru care e bine sa renunte la o activitate ce le dauneaza, spre deosebire de baieti care mereu par a intra in probleme.

3.   Comunicarea este diferita. Fetele inca de la nastere sunt orientate spre comunicare, in timp ce baietii se indreapta spre actiune si miscare. Odata cu trecerea anilor, cu fetele poti sa discuti mult mai deschis, fata de baieti care sunt inchisi in ei, retrasi de parinti. Totusi, incepand cu adolescenta, rolurile se schimba. Fetele devin mai secretoase, in timp ce baietii cauta sfaturi despre cucerirea domnisoarelor si raspunsuri la nelinistile lor.

4.   In ceea ce priveste siguranta personala, cu fetele e mai usor decat cu baietii avand in vedere ca acestia din urma sunt orientati spre actiune si tind sa fie mult mai agresivi. Acestia sunt interesati deseori de actiune si sunt dispusi sa-si asume nenumarate riscuri, ceea ce nu e valabil si in cazul fetelor. Ele sunt uneori “impinse de la spate” pentru a pasi cu incredere in explorarea lumii inconjuratoare.

5.   Stima de sine e un domeniu destul de problematic atat in privinta fetelor, cat si a baietilor. De exemplu, fetele au nevoie de stabilitate si siguranta atunci cand vine vorba de imaginea lor fizica, de la varste destul de mici, in timp ce cu baietii aceste probleme apar mai tarziu in dezvoltare, si au un impact mai redus.


Oricare ar fi diferentele de dezvoltare intre fete si baieti, este important ca parintii sa le ofere aceleasi ocazii de a creste si de a invata. Daca fiul sau fiica ta nu se incadreaza in “tipare”, este bine sa respecti acest lucru si sa te asiguri ca nu pierde ocaziile de a actiona conform preferintelor lui si de a-si dezvolta aptitudinile.

Atata timp cat cunosti caracteristicile de varsta si de dezvoltare ale copilului, iti va fi mai usor sa adaugi componenta de unicitate pe care fiecare o detine si sa creezi un mediu adecvat educarii copilului tau, indiferent de sexul pe care il are.

Tie ce ti se pare cel mai greu in educarea copilului tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maraona
    maraona    31.10.2010 - 13:59
    sunt situatii si situatii.autoritatea de obicei rezolva aceste neplacceri, dar trebuie si mult, mult calm. succes!
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    15.10.2010 - 15:35
    Cel mai greu in educatia copilului este sa-l disciplinez.Un gest de tandrete se transforma raoid intr-un gest indisciplinat,un joc in care nu vrea sa respecte regulile se sfarseste prin cuvinte urate...Sunt simple exemple,problema este mult mai profunda.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe