characters characters

Cum definesti “succesul” pentru copilul tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 mai 2010    |   2529 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Daca ar fi sa oferi o definitie succesului, ce ai spune ca este? Poate rezultatele muncii tale, cate premii castigi, cati bani strangi in portofel la final de luna sau numarul de laude pe care-l primesti de la cei din jur? Atunci cand vine vorba de a defini succesul raportat la copilul nostru, lucrurile se schimba putin. Unii parinti ridica niste standarde foarte ridicate si se asteapta ca,fiul sau fiica lor sa le atinga ori sa le depaseasca. Alti parinti adopta o alta strategie. Ei prefera sa se arate multumiti de orice reuseste copilul sa faca prin fortele lui proprii. Cum este bine sa definesti "succesul "pentru copilul tau?
 
Iata cateva sugestii:
1. Stabileste o serie de limite minime, foarte clare. Specifica-i  cerintele minime pe care ar trebui sa le indeplineasca. Daca le depaseste, atunci vei fi extrem de mandru de el pentru ca asta inseamna ca e mult mai motivat decat credeai tu. Insa daca ramane la nivelul lor, pe tine te va face fericit si multumit. Daca nu reuseste sa indeplineasca minimul cerut inseamna ca va fi nevoie de mai multa comunicare, ajutor si implicare pentru a vedea unde se afla problemele.

2. Cauta sa-i explici copilului tau ca succesul nu inseamna a obtine ceva material. Uneori sunt mult mai fericiti si mai impliniti cei care sunt in echilibru cu ei insisi: si-au stabilit niste standarde pe care si le-au atins. Asta ii face sa se simta bine, fara a conta daca cei din jur au observat sau nu, daca i-au oferit o medalie, un premiu sau o prima. Intotdeauna este util sa-l lauzi pe elevul care la cea mai recenta lucrare de control a luat 5 fata de experientele de 4 de pana acum. Inseamna un progres,  un mic  succes pe care este bine sa il remarci. Asa il vei motiva mai mult sa-si depaseasca limitele pentru ca “totul e posibil”, iar efortul depus a fost observat si apreciat.

3. Sfatuieste-l sa incerce sa faca totul intr-un mod acceptabil si nu perfectionist.
Explica-i faptul ca multi cauta perfectiunea in tot ceea ce fac si ajung sa piarda timpul facand asta, pentru ca prefectiunea nu exista. A stii ca poti mai mult si e loc de mai bine intotdeauna, e altceva, cu toate ca niciodata nu vei ajunge sa faci totul perfect. Incearca sa ai asteptari realiste de la copilul tau. Prezinta-i ceea ce ti-ai dori in legatura cu el si specifica-i faptul ca oamenii mai gresesc din cand in cand, fara ca acest lucru sa insemne ca sunt "rai" sau "inutili". Important este sa-ti dai seama unde ai gresit si sa incerci sa remediezi lucrurile.

4. Nu compara succesul obtinut de copilul tau cu cel obtinut de fratele mai mare sau de alti copii. Si asta mai ales de fata cu el. Incearca sa apreciezi efortul lui de a face mai bine lucrurile, de a evolua. Nu-i umbri bucuria si micul succes cu o comparatie precum urmatoarea: “Mare lucru, ai luat si tu un 9 la chimie. Fratele tau avea media 10 cand era de varsta ta.” Nu uita ca fiecare copil este unic, face lucrurile in felul lui si are capacitati diferite de fratii, vecinii sau copiii de aceeasi varsta. Poate are interese diferite, de aceea la chimie a luat 9, in timp ce la romana exceleaza si este printre primii. Accepta diferentele dintre copii si gandeste succesul ca pe o capacitate personalizata.

5. Recompenseaza fiecare reusita a copilului. Acest lucru inseamna sa folosesti recompense sociale, recompense-activitati sau materiale pentru a-i da de stire ca  esti fericit pentru ca a avut succes si a reusit sa faca ceva bine.

Recomandarile tale
Noi am oferit o serie de sugestii pentru cum ar trebui definit si redefinit succesul atunci cand vorbim de copii. Tu la ce altceva te mai gandesti? Ce intelege copilul tau prin succes? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe