characters characters

Cum cresti un copil care iarta usor?

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2015    |   896 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


Ii invatam pe copii de la cele mai mici varste sa isi ceara scuze atunci cand gresesc si sa accepte scuzele altor copii. Poate le vorbim si despre iertare, spunandu-le ce inseamna si orientandu-i catre decizia de a ierta. Insa putem face si alte lucruri prin care sa crestem capacitatea de a ierta a copilului.

Iata cateva dintre acestea:
 • Lasa-i copilului libertatea de a alege sa ierte. Iertarea nu se intampla pentru ca trebuie sau pentru ca asa este frumos, ci apare atunci cand suntem pregatiti emotional. Pentru fiecare dintre noi acest moment vine mai devreme sau mai tarziu. Asadar, evita sa il obligi pe copil sa accepte scuzele copilului care l-a suparat. Daca nu este pregatit sa ierte, poate spune ca mai are inca nevoie de timp pentru a se linisti.
 • Incurajeaza generozitatea copilului. Cu cat il inveti sa acorde atentie celor din jur, sa le cunoasca povestea si sa ii priveasca cu intelegere, cu atat mai usor ii va fi sa inteleaga motivele pentru care oamenii gresesc si sa ii ierte.
 • Asigura-te ca cel mic se simte iubit si apreciat in mod neconditionat. Un copil fericit este mai dispus sa ierte atunci cand este victima unei nedreptati sau a unei rautati, pentru ca stie ca acasa primeste sprijinul si acceptarea de care are nevoie.
 • Iarta si tu la randul tau si cere-ti scuze atunci cand gresesti, chiar si (sau mai ales:) ) de la copilul tau. Iertarea se invata si prin observatie si prin experiente in care copilul este cel care e iertat.
 • Invata-l pe copil diferenta dintre a ierta si a uita. A ierta nu inseamna a uita pentru totdeauna ce s-a intamplat, ci a renunta la furie si resentiment si a-l privi pe celalalt cu intelegere si compasiune. De asemenea, explica-i faptul ca fiecare dintre noi alegem de cate ori iertam o persoana si daca vrem sa mentinem prietenia cu aceasta in continuare.

Iertarea este importanta pentru ca:

1. ofera o perspectiva echilibrata asupra situatiei

2. scade nivelul sentimentelor negative si poate creste compasiunea

3. ajuta la reducerea consecintelor negative (pune capat conflictului)


Emotiile negative deseori au impact negativ asupra starii noastre psihice, dar si de sanatate. Atunci cand iertam, dezvoltam obiceiuri sanatoase din punct de vedere psihologic, iar simptomele depresive, specifice anxietatii sau cele de furie scad in intensitate.


Atat cercetarile din domeniu, cat si experienta de zi cu zi sugereaza faptul ca oamenii deseori evita sa ierte din teama de a nu fi evaluati drept persoane “slabe”. Totusi, iertarea este un proces mult mai indelungat care necesita timp si rabdare si este un semn al echilibrului emotional, nu al slabiciunii:).

Ne-ar placea sa ne spui: tu cum il inveti pe copilul tau despre iertare?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/8503405051/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe