characters characters

Cum il inveti pe copil sa isi ceara scuze

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iunie 2010    |   5762 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

La varsta primara, copiii inca pastreaza putin din atitudinea centrata pe sine specifica anilor de prescolaritate, astfel ca, de multe ori atunci cand gresesc, lovesc sau ranesc o alta persoana raman blocati, stau si se uita asteptand sa vada reactia celuilalt. Copiii nu au foarte bine definite abilitatile de a-si cere scuze si de a intelege greseala pe care au realizat-o sau cat de mult sufera celalalt.
 
Vorbim atat de empatie, cat si de faptul ca, la aceasta varsta cunosc emotiile si le clasifica dupa criteriul bun sau rau, fara a avea o gama foarte definita de emotii placute, mai putin placute, intense ori mai putin intense. Astfel ca, mugurii empatiei care ii ajuta sa inteleaga sentimentele si starile emotionale prin care trece o alta persoana, dar si clasificarea si invatarea unor comportamente despre care stie din familie ca sunt bune sau rele, reprezinta o baza pentru a-l putea invata sa isi ceara scuze. Daca i-ai urmarit atent, copiii din ciclul primar spun deseori "Imi pare rau" sau "Scuze", dar acestea sunt doar cuvinte pe care le arunca din vant, in timp ce ei zburda in continuare spre joaca.

Iti propunem cateva indicatii pe care poti sa i le dai copilului atunci cand greseste si ar fi de dorit sa-si ceara scuze fata de cealalta persoana:

1. Priveste-l in ochi pe cel fata de care ai gresit
.

2. Apropie-te de el.

3. Foloseste un ton scazut al vocii care sa indice faptul ca intr-adevar regreti faptele tale.

4. Poti utiliza la inceput expresii de genul “Imi pare rau”, “Regret”, “Nu stiu cum s-a intamplat” etc.

5. Incepe prin a specifica comportamentul pe care l-ai facut si stii ca l-a deranjat. De exemplu: “Imi pare rau pentru ca am aruncat cu mingea in cladirea ta din piese lego”.

6. Aminteste-i celuilalt de intentie. Pe langa faptul ca regreti, ii poti specifica faptul ca nu a fost intentia ta de a-i distruge jocul, de a-i provoca vreun rau.

7. Arata-i ca ii intelegi suferinta/starea sufleteasca,
iar intentia ta nu a fost aceea de a i-o provoca: “Stiu ca te-am intristat/suparat, dar nu am intentionat asta”.

8. Construieste o propozitie prin care sa indici faptul ca esti dispus sa repari comportamentul gresit pe care l-ai avut. De exemplu: “Pot sa fac ceva ca sa nu te mai simti asa? Ce crezi ca ar trebui sa fac pentru a repara greseala?” etc.

9. Afla daca ti-a acceptat scuzele.

10. In situatia in care nu a acceptat scuzele tale,
atunci nu ai foarte multe de facut, decat sa ii multumesti ca te-a ascultat.

11. Specifica si faptul ca vei incerca de acum incolo sa fii mai atent si sa nu mai repeti aceasta greseala.

Pe langa toate acestea, ar fi bine sa il pregatesti pe micut si pentru situatiile conflictuale. Sunt sanse ca, dupa o lovitura in cap cu mingea, din greseala, cel lovit sa inceapa sa planga, sa se enerveze si chiar sa loveasca tot ce prinde si pe cine prinde in jur.

Ideal ar fi sa-l lase in pace si sa evite ca in acele momente sa incerce sa schimbe situatia prin a cere scuze. E mai bine daca asteapta 10-15 minute pana cand “victima" s-a linistit, dupa care poate sa-si spuna pledoaria. Atunci cand celalalt e nervos exista posibilitatea sa arunce cu vorbe destul de grele, iar copilul care nu a avut intentia de a gresi sau de a-l rani se va simtit frustrat pentru ca nu e inteles si se va ajunge la o noua disputa, in care cuvintele vor fi armele cele mai de pret.

Este de preferat sa nu intervii intre certurile copiilor pentru ca se pot amplifica micile conflicte. Indicat e sa il pregatesti pe copil inca de la varste mici pentru astfel de situatii, iar daca problemele ivite sunt mai mari, se poate discuta separat pentru a pune la cale un plan despre cum sa-si ceara iertare si cum sa indrepte greseala.

Recomandarile tale
Tu cum ti-ai invatat copilul sa-si ceara scuze? Asteptam raspunsurile tale.


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    mihaela    15.10.2010 - 09:59
    de mic copilul trebuie sa faca asa cum fac parinti...cand se intalnesc cu alti copii sa vada care le este horoscopul ca sa stie cum sa-i abordeze...eu asa am facut inca din timpul facultatii si mi-a mers tare bine.
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    02.06.2010 - 14:29
    Copilul trebuie invatat de mic sa-si ceara scuze. Cel mai bun exemplu este parintele. Daca parintele cere iertare de la copilul sau cand greseste fata de acesta, a dat cea mai buna lectie. Copilului i se va parea firesc sa spuna si el "te rog sa ma ierti".

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe