characters characters

Copilul problema

Noua lucruri de care are nevoie pentru a fi ajutat

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 iulie 2019    |   3691 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copilul problema
Cand descoperim ca suntem depasiti de comportamentele unui copil, ajungem destul de repede la concluzia ca este un copil „problema” sau un copil „dificil”. In afara de faptul ca astfel ne exprimam si ne justificam frustrarea, a eticheta un copil ca fiind dificil sau copil problema nu ne ajuta foarte mult. Iata de ce au nevoie copiii cu comportamente dificile sau problematice.

Citeste si:

Cinci tipuri de copii „dificili” si cum poti sa ii intelegi mai bine 

De ce sunt copiii „dificili” si cum pot parintii sa ii ajute


Michael Ungar este terapeut de familie si cercetator in domeniul rezilientei emotionale. Experienta sa in terapia cu copii si adolescenti, precum si munca sa de cercetare au scos la iveala noua lucruri de care au nevoie copiii dificili.


Cum pot parintii si alti adulti sa ajute copiii cu comportamente problematice?


Exista trei principii care te pot ajuta sa obtii succesul in aceasta situatie: 

1. Copiii pot avea probleme, dar nu sunt copii problema. Cu alte cuvinte, este nevoie sa facem diferenta dintre copil si comportament. Etichetandu-l pe copil ca fiind dificil sau problematic, nu facem decat sa ii oferim o perspectiva limitata asupra lui insusi. Problemele de comportament apar alaturi de talente, calitati si dorinte pe care toti copiii le au. 

2. Avem la dispozitie tot ce ne trebuie pentru a-i ajuta pe copii. Exista suficiente cercetari care arata ca atunci cand oferim copiilor conditii in care sa se dezvolte armonios, acestia se vor dezvolta armonios. Cand copiii din jurul nostru au comportamente problematice, este un semn ca trebuie sa schimbam ceva in mediul in care se afla, nu sa le lasam lor responsabilitatea de a-si schimba comportamentul. 

3. Nu e de ajuns sa eliminam comportamentele problematice, trebuie sa ii ajutam sa creasca si sa isi valorifice potentialul. Este important pentru parinti sa faca diferenta dintre un copil care nu ridica probleme si un copil care este in proces de dezvoltare si crestere evidenta.

Noua lucruri de care au nevoie copiii cu comportamente dificile

Structura: reguli si limite

Regulie si limitele ii ajuta pe copii sa stie la ce sa se astepte, oferindu-le sentimentul de siguranta si predictibilitate. Este important insa ca regulile sa fie intelese de catre copil, chiar daca nu vor fi intotdeauna respectate.

Este natural ca un copil sau un adolescent sa incerce sa incalce regulile, dar responsabilitatea ca acest lucru sa nu se intample revine parintelui.

Consecinte si responsabilitate

Cand copiii si adolescentii invata ca actiunile lor au consecinte pe care vor fi nevoiti sa le confrunte, invata sa ia decizii mai bune in viitor si invata si ca au capacitatea de a-si repara greselile. Parintii copiilor cu probleme trebuie sa faca diferenta dintre pedepse si consecinte: pedepsele au rolul de a-l rani pe copil, consecintele au rolul de a-l invata sa repare raul pe care l-a facut.

Conexiunea parinte-copil

Oricat de instrainata devine relatia dintre parinte si copilul cu probleme de comportament, acesta din urma mereu va avea nevoie de afectiunea parintelui si de sentimentul de apropiere fata de acesta, chiar daca nu le va cauta in mod activ.

Parintilor le revine din nou rolul de a consolida relatia cu copilul sau adolescentul lor, petrecand timp impreuna cu el (mese in familie, excursii impreuna, jocuri de familie sau pur si simplu conversatii).

Este important sa tii minte ca felul in care ramai apropiat de copilul tau se schimba pe masura ce copilul tau creste. De asemenea, este bine sa faci diferenta dintre conexiunea emotionala cu copilul tau si nevoia sa de independenta. A-l iubi pe copil nu inseamna a prelua toate problemele sale si a le rezolva in locul lui, ci inseamna a fi disponibil atunci cand iti cere ajutorul.

Multe alte relatii

Copiii au nevoie sa fie acceptati si apreciati nu doar in familie, ci si la scoala si in alte medii sociale. Atunci cand simt ca fac parte dintr-o comunitate si ca pot contribui in moduri valoroase la aceasta, copiii vor creste armonios. De aceea, voluntariatul si implicarea in proiecte caritabile, cursurile extrascolare si interactiunile cu alti adulti sunt ocazii extrem de importante pentru copil sa descopere ca este apreciat si ca are lucruri frumoase de oferit celor din jur.

O identitate puternica

Parintele reflecta identitatea copilului: cand parintele ii apreciaza calitatile, copilul si le interiorizeaza; cand parintele ii scoate in evidenta defectele, copilul isi formeaza o imagine de sine negativa si se comporta in consecinta. Cand copilul adopta o identitate problematica, parintii pot sa ii orienteze catre alegeri mai benefice, dandu-le ocazia sa isi puna in valoare calitatile si aratand copiilor ca acestea nu trec neobservate.

Control

Doar oferind control copilului asupra propriilor alegeri ii dai ocazia sa invete sa fie responsabil, lasandu-l sa se confrunte cu urmarile deciziilor sale. Desigur ca este nevoie sa adaptam constant cat si ce fel de control oferim copiilor. Un prescolar nu va putea lua decizii la fel de bune ca un preadolescent, de exemplu.

Un sentiment de apartenenta, cultura si spiritualitate

In loc sa ii invatam tot timpul pe copii despre cum este lumea sau cum este viata, putem sa ii intrebam pe ei ce cred despre acestea. Cu cat parintii isi asculta mai mult copiii, cu atat acestia simt ca fac parte din familie si sunt importanti. De asemenea, cand parintii le vorbesc copiilor despre lucrurile importante pentru ei din punct de vedere spiritual (de exemplu, despre propriile valori morale) si despre istoria familiei, copiii vor avea un sentiment mai puternic de apartenenta.

Drepturi si responsabilitati

In familie si la scoala, copiii au nevoie ca drepturile lor sa fie respectate inainte ca adultii sa le ceara sa isi asume responsabilitati. Atunci cand copiii percep unele reguli ca fiind injuste, vor protesta prin comportamente dificile impotriva lor. Invatandu-i pe copii sa fie asertivi, le oferim o alternativa la violenta si oferindu-le ocazii de a-si pune in valoare aptitudinile si abilitatile, le oferim o alternativa la comportamente autodistructive.

Siguranta si sprijin

Atat siguranta emotionala, cat si siguranta fizica sunt esentiale pentru prevenirea si reducerea comportamentelor problematice ale copiilor. Neglijarea emotionala in copilarie duce aproape inevitabil la probleme in adolescenta si la maturitate.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti ajuta un copil cu probleme de comportament, poti gasi mai multe detalii in cartea „I Still Love You. Nine Things Troubled Kids Need From Their Parents” de Michael Ungar.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe