characters characters

Cum sa discuti cu elevii la clasa despre pericolul consumului de alcool

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iunie 2019    |   2194 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ghidul Ramai in joc! Adolescenta fara alcool!
Recent lansat, ghidul educational “Ramai in joc! Adolescenta fara alcool!” este un instrument de lucru adresat cadrelor didactice si consilierilor scolari, cu ajutorul caruia acestia sa poata discuta cu elevii la clasa despre efectele negative ale consumului timpuriu de alcool.

Plecand de la considerentul ca, alaturi de familie, scolii ii revine o responsabilitate majora in educarea, formarea si dezvoltarea armonioasa a personalitatii adolescentului, materialul educational isi propune sa devina o resursa extrem de utila pentru profesori si poate fi descarcat online accesand: http://www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi/ramai-in-joc-adolescenta-fara-alcoolghid-educational/.

Un accent important a fost pus pe factorii de protectie, mai precis identificarea acelor circumstante ce pot reduce gradul de vulnerabilitate si efectele expunerii adolescentului la situatii de risc. Cei mai importanti factori de protectie sunt cei legati de un mediu familial securizant si responsabil, bazat pe afectiune, incredere si respect, care sa permita adolescentilor insusirea normelor de convietuire si luarea deciziilor corecte prin care sa reziste presiunilor si tentatiilor mediului social. Între familie si scoala este necesar sa existe o permanenta si stransa legatura, realizata prin diferite forme de colaborare care fac parte integranta din procesul educational.

Demersul apartine Spirits Romania, asociatia reprezentativa a industriei de bauturi spirtoase din Romania, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, Federatiei Romane de Fotbal si Mega Image si face parte din campania “Suntem Multi” – initiativa de responsabilitate sociala pe termen lung a asociatiei.

Ministerul Educatiei Nationale a sustinut acest efort, o echipa de specialisti contribuind activ la elaborarea materialului. “Este un ghid complet din punctul nostru de vedere. Informatiile pe care le ofera sunt suficiente si constituie un punct de plecare solid atat pentru profesori, cat si pentru elevi. Vom sprijini diseminarea acestuia si va pot spune ca elevii si parintii deopotriva sunt cei care isi doresc astfel de activitati non-formale de preventie. Sper ca o parte dintre elevii la care va ajunge informatia din acest ghid sa le multumeasca profesorilor mai tarziu,” a spus Catalina Chendea, Inspector, Ministerul Educatiei Nationale.

Ghidul, realizat impreuna cu psihologul educational Violeta Tapai, ofera diverse metode si tehnici educationale si psihopedagogice de preventie si combatere a consumului de alcool in randul minorilor si raspunde nevoii de coerenta si unitate in activitatile educative de preventie desfasurate in scoala.

Programul interactiv „Educatia in 5 pasi”

Psihologul educational Violeta Tapai propune prin programul Educatia in 5 pasi o strategie educationala pozitiva care nu se bazeaza pe interdictii, restricii, pe critica sau blamare.

Fiecare pas va putea fi implementat la clasa, in cadrul orelor de dirigentie, printr-o serie de activitati educative practice. Pentru a genera schimbarea atitudinii si perceptiei adolescentilor in ceea ce priveste consumul de alcool, cadrele didactice trebuie sa dea dovada de tact pedagogic, iar abordarea lor sa fie una plina de intelegere, sustinere si incredere, calibrata nevoilor reale ale adolescentilor.

Activitati conexe de preventie:

  • Dezvoltarea unor parteneriate educationale cu implicarea parintilor, comunitatii si institutiilor abilitate;
  • Derularea unor programe si activitati extracurriculare precum: expozitii tematice, dezbateri de idei care sa incurajeze exprimarea opiniei elevilor, lectii deschise cu specialisti, evenimente sportive sau artistice.

Pentru mai mai multe informatii, puteti accesa www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi sau https://www.facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti/.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe