characters characters

Copilul meu e apatic

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 mai 2010    |   5926 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Incerci de multe ori sa iti clasifici copilul ca fiind rau sau bun, introvertit ori extrovertit, sociabil sau indiferent, insa de foarte putine ori caracteristicile vreunei categorii sunt regasite in totalitate si la copilul tau. S-ar putea sa ai un copil mai degraba apatic. Iti propunem sa descoperim impreuna caracteristile unui astfel de copil.
 
 Bifeaza din lista de mai jos de caracteristici pe acelea care crezi ca i se potrivesc si copilului tau:
  • Are mai tot timpul o atitudine negativa
    Orice metoda de a-l implica sau de "a-l trezi la realitate" folosesti, vine frecvent cu replica “nu-mi pasa”
  • Uneori pare sa nici nu aiba sentimente pentru ca fie nu si le exprima, nu e impresionat de gesturile familiei sau prietenilor de a se apropia de el, fie nu reactioneaza emotional asa cum te-ai astepta
  • Are miscari fizice incete
  • Prietenii sunt destul de putini
  • Are un istoric mai bogat in esecuri scolare, in relatii cu alti copii ori cu fratii sau surorile lui decat de succese
  • Prefera sa-si petreaca timpul in fata calculatorului, a televizorului, sa joace curse de masini prin intermediul jocurilor video
  • Nu este atent in niciun context, fie el scolar sau acasa
  • Are rezultate slabe la scoala tocmai pentru ca nu depune suficiente eforturi pentru a se concentra
  • Se izoleaza social
  • Nu vrea sa ia parte la evenimente de familie cum ar fi ziua de nastere sau sarbatorirea unui eveniment.
 
Cea mai dificila problema care apare in relatia cu un astfel de copil este frustrarea care apare la parinti si cadre didactice fiindca orice metoda incearca,  reusesc foarte greu sa obtina rezultate favorabile. De asemenea, fratii mai mici ori copiii de la scoala pot sa ajunga sa-i imite comportamentul si atitudinea, ceea ce duce la o situatie si mai complicata pentru adult. Uneori parintii se preocupa mai mult de copilul apatic pentru “a-l aduce pe calea cea buna” si ii ignora pe ceilalti copii in mod neintentionat. Invidia si alte comportamente nedorite vor aparea din partea acestor copii, iar intreaga viata de familie va fi data peste cap. Si atunci care sunt solutiile?

1. Principala cauza a comportamentelor copilului apatic pot fi lipsa de incredere in el insusi si sentimentul de a nu valora nimic.
Astfel ca, trebuie sa-i arati ca este important in viata. Poti sa-l intrebi cand se intoarce de la scoala cum a fost, ce i-a placut si ce nu, sa-i arati ca iti pasa de experienta lui scolara; cere-i sa-ti recomande un meniu pentru cina, intreaba-; ce i-ar place lui sa manance si gateste exact preferintele lui culinare (vei vedea ca efectele sunt pozitive).

2. El are nevoie sa apartina unui grup, insa esecurile de a se apropia pana acum de alti copii il fac sa dea inapoi si sa continue sa se izoleze. Daca are mai multi frati, organizeaza activitati in grup sau ofera-le sarcini in care sa depinda unul de celalalt. Asa va invata din grupul apropiat cum sa reactioneze si sa comunice cu cei din jur, dupa care va putea sa-si extinda comportamentele invatate si fata de un alt grup.

3. Incearca sa stabilesti cu el cateva obiective de scurta durata.
Daca nu pare a fi dispus, da-i cateva sarcini usoare, dimineata. Scrie-le pe o foaie de hartie si explica-i putin ce vrei de la el. Sarcini precum sa scoata cainele la plimbare cand se intoarce de la scoala, sa mearga pana la magazin si sa cumpere paine, sa puna in cuptor mancarea pregatita pentru a se incalzi si eventual sa-si schimbe asternutul par a fi unele mai simple si altele putin mai complicate. Lasa-l sa le faca singur si la finalul zilei satisfactia ca a reusit plus lauda ta de fata cu ceilalti membri ai familiei va conta enorm de mult.

4. Aminteste-ti ca implicarea este cheia. Asta inseamna ca trebuie sa-i transmiti un sentiment de apartenenta. Foloseste frecvent cuvinte precum “camera ta, hainele tale, farfuria ta, calculatorul tau etc.”. Il va ajuta pe plan emotional foarte mult.

5. Incurajeaza-l sa faca anumite lucruri.
Chiar daca pare sa nu isi doreasca sa ia nota mare la test, sa participe la un concurs, cateodata, copiii apatici au nevoie de putin imbold ca sa puna in aplicare aceste actiuni. A face ceva ii va aduce intariri, atentie din partea celorlalti ,ceea ce il va motiva ca pe mai departe sa continue, sa incerce sa faca lucrurile mai bine si implicit, sa se schimbe.

Si nu uita. Daca aceste comportamente persista si simti ca nu ii mai poti face fata, ca ai incercat tot ce-ti statea in putinta, poate ar fi bine sa apelezi la consilierul sau la psihologul din scoala.
 
Recomandarile tale
Ai intampinat o asemenea atitudine din partea copilului tau? Cum ai recomanda altor parinti sa procedeze intr-o asemenea situatie?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe